Porošenko lūgs Vējoni atmaksāt 50 miljonus dolāru

© Sputnik / Igor Zarembo / Pāriet pie mediju bankasBankas glabātuvē. Foto no arhīva
Bankas glabātuvē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas un Ukrainas prezidentu tikšanās laikā tiks pārrunāti vairāki jautājumi, tostarp arī par iespēju Ukrainai atgūt 50 miljonus dolāru, ko Latvijas bankas konfiscējušas bijušā Ukrainas vicepremjera Sergeja Arbuzova kontos.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Tuvākajās dienās notiks Ukrainas prezidenta Petro Porošenko un Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa tikšanās. Valstu vadītāji pašlaik atrodas Ņujorkā, ANO samitā, un tikšanās laikā apspriedīs bijušā Ukrainas vicepremjera naudas līdzekļu tālāko likteni, informēja Ukrainas ģenerālprokurota vietnieks Jevgēņijs Jeņins telekanāla "112 Ukraina" ēterā.

Eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija konfiscēja Ukrainas bijušā vicepremjera kapitālu par labu valsts budžetam

Jeņins pavēstīja, ka Latvija ir gatava atgriezt naudu, ja Kijeva pierādīs, ka tā nelikumīgi nolaupīta Ukrainā. Par galveno pierādījumu kļūs Ukrainas tiesas spriedums.

2014. gada rudenī Latvijas bankās tika arestēti Ukrainas Nacionālās bankas bijušā vadītāja (2010.-2012.) un vicepremjera (2012.-2014.) Sergeja Arbuzova konti. Latvijas Ģenerālprokuratūra nosūtīja pieprasījumu kolēģiem Ukrainā par šo līdzekļu izcelsmi, taču atbildi nesaņēma. Pats Arbuzovs apgalvoja, ka viņam nav nekāda sakara ar arestētajiem kontiem.

Pagājušajā nedēļā Latvijas policija konfiscēja šo naudu par labu valstij, jo Latvijas likumdošana ļauj atzīt kapitālus par nelegāli iegūtiem jau pirms izmeklēšanas noslēguma. Tomēr gadījumā, ja Ukrainas Ģeneralprokuratūra pierādīs, ka šie līdzekļi noziedzīgā ceļā iegūti Ukrainas teritorijā, Latvijas valsts tos atgriezīs. Pats Jeņins plāno tuvākajā laikā ierasties Latvijā un apspriest naudas atgriešanas jautājumu.

Ziņu lente
0