Latvijā tiek prognozēta ekonomikas izaugsme

© CC BY-SA 3.0 DE / Qwarzz / More tax? (cropped image)Kalkulators. Foto no arhīva
Kalkulators. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prognozes liecina, ka Latvija palielinās IKP un ieņems līdera pozīcijas no izaugsmes dinamikas viedokļa Baltijas valstu vidū.

RĪGA, 14. maijs — Sputnik. Vairāku analītisko centru aplēses apliecina, ka nākamgad Latvija, iespējams, ieņems līdera pozīciju Baltijas valstu vidū iekšējā kopprodukta (IKP) izaugsmes ziņā.

Salūzīs viss, kam bija jāsalūzt

Banka DNB rēķina, ka šogad Latvijas iekšējais kopprodukts (IKP) pieaugs par 2,5%, aģentūrai LETA pastāstīja bankas eksperts Pēteris Strautiņš. Igaunijā gaidāms IKP pieaugums 2% apmērā, bet Lietuvā varētu sasniegt 3%.

"IKP pieaugums šogad atkal sagādās nelielu vilšanos, bet var nojaust, ka līdz gada beigām Latvijas ekonomikā beidzot būs salūzis viss, kas bija trausls," – stāstīja Strautiņš.

Американская валюта в конверте - Sputnik Latvija
Eksperts vēsta par ēnu ekonomikas apjoma samazināšanos Latvijā

Rezultātā risku klāsts, kas apdraud nākotnes izaugsmi, būtiski mazināsies, bet nostiprināsies faktori, kas veicina labklājību, tostarp arī kreditēšanas un mājokļu tirgus attīstība.

DNB Markets galvenā ekonomiste Jekaterina Rojaka paskaidroja, ka globālais fons kopumā ir pietiekami stabils un labvēlīgs Baltijas valstu tirgus attīstībai – naftas cenu pakāpeniskais pieaugums veidos "veselīgu" inflāciju, Brexit iespēja ir relatīvi maza, Ķīnas ekonomika stabilizējas un aug, tāpēc mazinās satraukums finanšu tirgos un aug investoru drosme.

Tuvākie divi gadi Baltijas valstīm būs nozīmīgi gan no kreditēšanas izaugsmes, gan jaunu tirdzniecības investoru piesaistīšanas viedokļa.

Kopumā Baltijas valstu ekonomikas izaugsmes tempi ir mēreni, taču šogad visās trīs valstis tie pārsniegs vidējos ES rādītājus.

Draudzīgi kaimiņi

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) prognozēja, ka šogad Latvijas ekonomika augs ātrāk nekā citās Baltijas valstīs.

ERAB rīcībā esošie dati liecina, ka 2016. gadā Latvijas IKP vajadzētu palielināties par 3,1%, bet 2017. gadā – par 3,3%. Lietuvā gaidāma izaugsme par 3% un 3,1%, bet Igaunijā – par 2,2% un 2,6%.

Kopumā 2017. gadā ERAB prognozē Centrāleiropas un Baltijas valstu ekonomikas izaugsmi par 3,1%.

Kvartāla realitāte

Eiropas Statistikas aģentūra Eurostat vērtēja, ka šī gada pirmajā ceturksnī 19 eirozonas valstu IKP sastādīja 0,5% kvartālā un 1,5% — gada izteiksmē. Šie dati ir zemāki nekā analītiķu gaidītie (+0,6% kvartālā un +1,6% gada izteiksmē).

Latvijas IKP kvartāla izteiksmē ir samazinājies par 0,1% līdz ar Poliju (-0,1%), Grieķiju (-0,4%) un Ungāriju  (-0,8%).

Savukārt Lietuvas ekonomikā vērojama izaugsme par 0,8% — tas ir viens no lielākajiem rādītājiem līdz ar Slovākiju (+1,7%), Rumāniju (+1,6%), Kipru (+0,9%), Spāniju (+0,8%), Vāciju (+0,7%) un Bulgāriju (+0,7%).

Igaunijas IKP pirmajā ceturksnī uzrādīja nulles dinamiku.

Latvijas Finanšu ministrija prognozē, ka 2017. un 2018. gadā IKP palielināsies par 3,3% un 3,4%. Šis prognozes iekļautas "Latvijas stabilitātes programmā", kas raksturo Latvijas fiskālo politiku. Dokuments tiek iesniegts Eiropas Komisijā ES ekonomiskās politikas kontroles un koordinācijas ietvaros.

Ziņu lente
0