Positivus restartēšana: festivāls kļūs īsāks un pieejamāks

© Foto : Кристс ЛухаертсОдна из сцен музыкального фестиваля Positivus
Одна из сцен музыкального фестиваля Positivus - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākamgad mūzikas festivālā Positivus gaidāmas lielas pārmaiņas.

RĪGA, 27. decembris – Sputnik. Galvenā Latvijas mūzikas festivāla Positivus rīkotāji sola nākamgad padarīt šo pasākumu apmeklētājiem pievilcīgāku, raksta Skaties.lv.

Pirmais Positivus festivāls notika 2007. gadā, aizritējušo gadu laikā viņam izdevās izcīnīt atpazīstamību un popularitāti. Taču laiki mainās, un rīkotājiem nākas domāt, kā saglabāt konkurētspēju.

Музыкальный фестиваль - Sputnik Latvija
Policija pastāstīja par negadījumiem Positivus festivālā

Viens no veidiem – jāsamazina ilgums: 2019. gadā festivāls ilgs divas, nevis trīs dienas. Rīkotāji nolēma, ka muzikālās daudzveidības nodrošināšana trijām dienām ir dārga, savukārt divu dienu koncerti būs auditorijai pieejamāki. Biļetes būs lētākas, savukārt programma – plašāka.

"Līdzšinējā trīs dienu statistika parādīja, ka lielākā daļa festivāla apmeklētāju nepaliek uz visām trim dienām. Apmeklē īstenībā tikai divas dienas," - norādīja Positivus rīkotājs Ģirts Majors.

Viņš pastāstīja, ka festivālu bizness ir sezonāls, un viena gada garumā ir grūti saprast, cik tas ir rentabls. Kopējie rezultāti ir apmierinoši, tādēļ pasākums tiks rīkots arī turpmāk.

Positivus nav konkurentu dzīvās mūzikas festivālu vidū Baltijā – Lietuvā notiek mazāka mēroga pasākumi, savukārt Igaunijā Weekend Festival pulcē elektroniskās deju mūzikas cienītājus, turklāt klīst baumas, ka festivāls ir izputējis un vairs nenotiks.

Lielu konkurenci Latvijas festivālam veido atsevišķi koncerti.

"Ja Rīgā ir lielāki brīvdabas koncerti, tad cilvēki, kas izvēlas apmeklēt vienu lielāku pasākumu vasarā, tad šie lielie koncerti var būt kā izvēle.

Cilvēki izvēlas aiziet uz vienu koncertu Rīgā, nevis uz visu nedēļas nogali Salacgrīvā," - paskaidroja Majors.

Mūziķis Jānis Žilde uzskata par loģisku, ka festivāls kļūs īsāks. Vasara daudziem mūziķiem ir peļņas laiks, tāpēc aizpildīt trīs dienas ar populāriem izpildītājiem nav viegls darbs. Žilde atgādināja, ka Positivus parādīšanās sakrita ar laiku, kad modē atgriezās ģitārmūzika.

"Tā dēvētā "indie" mūzika. Tādas grupas kā Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs, The Killers un tamlīdzīgi. Līdz ar to liela daļa jauniešu klausījās šāda veida mūziku un arī festivāls varēja attīstīties un augt. Tagad jaunieši, kas ir paaudze, kas apmeklē festivālus, neklausās ģitārmūziku," - atzīmēja Žilde.

Мартиньш Вилсонс, Мирдза Мартинсоне, Арнис Лицитис - Sputnik Latvija
Foto
Festivāla Jūras Pērle zvaigznes un viesi Jūrmalā

Laikā, kad dominē deju un urbānā mūzika, Positivus rīkotāji izvēlas saglabāt esošo publiku, nevis censties piesaistīt jauniešus.

"Festivāls ar šādu pašu nosaukumu turpinās attīstīties, jo es ticu, ka tiks atlasīta blīva un interesanta muzikāla programma. Jaunieši, kuriem interesē ģitārmūzika, varbūt pievienosies, bet par tādu super-lielu festivālu tas tomēr nekļūs nākotnē," - uzskata Žilde.

"Mēs mēģināsim palikt interesantāki tieši mūsu paaudzei un vecākiem. Pēdējos gados mēs koncentrējamies tieši uz jauniešu auditoriju. Mēs mēģināsim to proporciju nedaudz samazināt, bet uz to auditoriju, ar ko veidojām festivālu, pameklēt vārdus, kas interesanti viņiem," - norādīja Ģirts Majors.

Ziņu lente
0