Igaunijas Puškina biedrības locekļi devušies braucienā pa Krimu

© Sputnik / Вадим АнцуповПредседатель Пушкинского общества в Эстонии Валерия Бобылева
Председатель Пушкинского общества в Эстонии Валерия Бобылева - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Braucienā pa Krimu Igaunijas Puškina biedrības locekļi apmeklēs ar lielo krievu dzejnieku saistītas vietas, pastāstīja Puškina biedrības valdes priekšsēdētāja, kulturoloģijas kandidāte Valērija Bobiļeva.

RĪGA, 19. augusts — Sputnik. No Tallinas uz Krieviju devusies liela Igaunijas Puškina biedrības delegācija. Brauciens ilgs veselu mēnesi, delegācijā ir 30 cilvēki, vecākajai tā dalībniecei apritējuši 92 gadi, portālā Sputnik Igaunija stāsta Jūlija Kaļiņina.

Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ukrainas ārlietu ministrs nolēmis Puškinu uzskatīt par ukraini

Puškina biedrības valdes priekšsēdētāja, kulturoloģijas kandidāte Valērija Bobiļeva pastāstīja, ka puškinisti izbrauks pa visu Krimas pussalu, apciemos Simferopoli, Sevastopoli, Jaltu, Aluštu, Kerču, Koktebeli, apmeklēs ar lielo krievu dzejnieku Aleksandru Puškinu saistītas vietas.

Brauciena programma būs ļoti piesātināta: "Savu braucienu sāksim ar Smoļensku. Pēc tam mūsu maršrutā būs Brjanska un Kurska, kas saistītas ar Lielā Tēvijas kara lappusēm, un tur noteikti apmeklēsim memoriālos kompleksus. Brjanskā apmeklēsim ar Aleksandram Puškinam veltīto pieminekli saistītās vietas. Pēc tam būs tikšanās ar puškinistiem Belgorodas pilsētā, Samarā. Apmeklēsim Volgogradu, Saratovu un pat Tambovu."

Bobiļeva pastāstīja, ka īpaša vieta šajā braucienā atvēlēta Krimai: "No vēstures zinām, ka Tavrida iekarojusi daudzu tālaika domājošo cilvēku sirdis un prātus. Krimā Puškins guva spēcīgu impulsu savai daiļradei. Mēs izbraukāsim vietas, kas saistītas ar tolaik nežēlastībā kritušā Aleksandra Sergejeviča ceļojumu kopā ar ģenerāļa Rajevska ģimeni pa Krimas pussalu."

"Dzejnieks draudzējās ar ģenerāļa Rajevska dēlu – draugu no liceja Nikolaju Rajevski," – viņa paskaidroja.

Braucienā pa pussalu puškiniski analizēs Rajevska ģimenes ietekmi uz dzejnieka daiļradi, kā arī Krimas dzīves atspoguļojumu Puškina darbos un viņa attieksmi pret Krimas pussalu.

Puškina piemineklis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rīgā piemineklis Puškinam kļuvis par studentu "eksperimenta" objektu

Viņa piezīmēja, ka dzejnieku bija savaldzinājusi Krima, viņš bija laimīgs par draudzību ar cilvēkiem, kuri viņu ieskāva rūpēs un mīlestībā. Vēlāk Krimas tēls iespiedīsies Puškina priekšstatos par laimi un iemiesosies viņa poēmās iemūžinātajos romantiskajos priekšstatos.

"Trīs nedēļas, ko Puškins tur nodzīvoja, vēlāk kļuva, pēc viņa vārdiem, par "laimīgākajām dienām" viņa dzīvē. 21. augustā Jaltā Čehova namā tiksimies ar puškinistiem no Krimas. Simferopole bija pēdējā pilsēta, kurā pabija Puškins, pirms aizbrauca no Krima. Arī to mēs apmeklēsim," – pastāstīja Bobiļeva.

© Sputnik / Юлия КалининаIgaunijas Puškina biedrības delegācija
Делегация Пушкинского общества Эстонии отправляется по пушкинским местам в Крым  - Sputnik Latvija
Igaunijas Puškina biedrības delegācija

Brauciena vecākā dalībniece, bijusī blokādē ielenktās Ļeņingradas iedzīvotāja Larisa Vāsa ir 92 gadus veca. Viņa ir Puškina biedrības locekle kopš tās dibināšanas brīža. Apbraukājusi daudzas ar Puškinu saistītas valstis un pilsētas. Un tagad viņa drosmīgi izšķīrās par ilgo ceļojumu, neskatoties uz cienījamo vecumu.

"Šajā braucienā es atvados no Krima. Esmu bijusi Krimā daudzkārt, bet šoreiz es no tās atvadīšos. Gadi iet, esmu prātīgs cilvēks, saprotu, ka manā vecumā tādu braucienu uz Krimu vairs nebūs," – teica Vāsa.

Kopā ar delegāciju no Igaunijas pasākumos Krimas pussalā piedalīsies arī puškinisti no Itālijas, Vācijas un Čehijas.

Ziņu lente
0