Viņsaulē aizgājis Saulainais klauns – Oļegs Popovs

© Sputnik / Михаил Озерский / Pāriet pie mediju bankasАртист цирка клоун Олег Попов
Артист цирка клоун Олег Попов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Publikai Oļegs Popovs pazīstams Saulainā klauna tēlā. Viņa slavenā reprīze "Stars" kļuvusi par cirka mākslas klasiku.

RĪGA, 3. novembris — Sputnik. Visā pasaulē pazīstamais cirka mākslinieks, PSRS Tautas mākslinieks Oļegs Popovs miris vakar vēlu vakarā Rostovā pie Donas. 86 gadus vecajam māksliniekam apstājusies sirds.

Par Oļega Popova nāvi aģentūrai RIA Novosti pastāstījis Edgards Zapašnijs, Maskavas Lielā cirka direktors. Rostovas cirka vadītājs Dmitrijs Rezņičenko pavēstījis, ka Popovs, kurš ieradies viesizrādēs Rostovā, aizgājis viņsaulē.

Mākslinieks miris cirka viesnīcā. Oļegs Popovs nav sūdzējies ne par kādām sāpēm – viņš vienkārši skatījies televizoru. Ātrās palīdzības brigāde konstatējusi mākslinieka nāvi.

© Sputnik / Михаил Озерский / Pāriet pie mediju bankasOļegs Popovs soļo pa virvi arēnā
Олег Попов идет по натянутому канату во время выступления на арене цирка - Sputnik Latvija
Oļegs Popovs soļo pa virvi arēnā

Rezņičenko norādīja, ka mākslinieka tuvinieki lemj, kur notiks atvadīšanās no Oļega Popova un kur viņš tiks apglabāts. Krievijas Valsts cirka pārstāvji informēja, ka jautājums par Oļega Popova apbedīšanas laiku un vietu tiek risināts ar viņa meitu Vācijā. Edgards Zapašnijs ierosinājis organizēt atvadu ceremoniju Maskavā, cirkā Vernadska bulvārī.

Oļegs Popovs pārcēlās uz dzīvi Vācijā 1991. gadā un Eiropā uzstājās ar pseidonīmu Laimīgais Hanss, pēc tam uz laiku arēnu atstāja. Viesizrādes Krievijā mākslinieks atsāka tikai 2015. gadā. No 15 izrādēm, kas bija ieplānotas Rostovā pie Donas, Popovs uzstājās tikai divas reizes. Šova "Lai vienmēr būtu saule!" pirmizrāde notika 29. oktobrī. Rezņičenko apliecināja, ka pārējās izrādes notiks leģendārā klauna piemiņai.

Saule arēnā

Oļegs Popovs dzimis Piemaskavā 1930. gadā. Vidusskolu viņam pabeigt neizdevās. Strādājot par atslēdznieka mācekli, Oļegs Popovs mācījās vakarskolā un nodarbojās ar akrobātiku biedrībā "Kriļja Sovetov". 20 gadu vecumā viņš absolvēja Valsts Cirka mākslas skolu un devās strādāt uz Tbilisi.

Slavenais klauns Mihails Rumjancevs (Karandaš) uzņēma jauno mākslinieku savā programmā un iezīmēja viņa karjeras novirzienu. Saulainā klauna mākslinieciskais tēls – izspūrušie mati zem rūtainās naģenes, sarkanais deguns un pārspīlēti lielās bikses – kļuva pazīstams visā pasaulē.

© Sputnik / Михаил Озерский / Pāriet pie mediju bankasCirka mākslinieks klauns Oļegs Popovs
Артист цирка клоун Олег Попов - Sputnik Latvija
Cirka mākslinieks klauns Oļegs Popovs

Saulainā klauna iesauku Oļegs Popovs ieguva pēc viesizrādēm Londonā – viens no kritiķiem, aprakstot cirka priekšnesumu, atzīmēja, ka klauns iededzinājis arēnā sauli un visiem kļuvis siltāk. Oļegs Popovs saņēmis lielu skaitu apbalvojumu: gan profesionālās balvas, kuru starpā ir Starptautiskā cirka mākslas festivāla Montekarlo prestižā prēmija "Zelta klauns", gan valsts apbalvojumus – Ļeņina un Tautu draudzības ordeņus. 1969. gadā Popovam piešķirts PSRS Tautas mākslinieka tituls. Pērn Oļegs Popovs pirmo reizi pēc 25 gadiem ieradās ar viesizrādēm Krievijā.

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasCirka mākslinieks klauns Oļegs Popovs
Артист цирка клоун Олег Попов - Sputnik Latvija
Cirka mākslinieks klauns Oļegs Popovs
Ziņu lente
0