Foto

Iemīļotas lomas un spilgti tēli: Vasilija Lanovoja piemiņai

Sputnik

Slaids, plecīgs, ar aristokrātisku seju — publika no visas sirds iemīļota Vasiliju Lanovoju, kā gan citādi. Romantiskie varoņi, ko viņš tēloja savas karjeras sākumā, radīja viņam nevainojamu ampluā. Sputnik Baltkrievija atsauca atmiņā pazīstamā aktiera spilgtākās lomas.

Pirmo reizi Vasilijs Lanovojs parādījās uz kinokekrāna 1954. gadā skaistā egoista Valentīna Ļistovska lomā filmā "Brieduma atestāts". Pēc tam bija Grejs no "Sārtajām burām", Pavka Korčagins, ārsts filmā "Kolēģi". 1957. gadā viņš sāka darbu Vahtangova teātrī.

Lanovojs  izpelnījās talantīga aktiera reputāciju un saņēma arī raksturlomas. To starpā – grāfs Vronskis no "Annas Kareņinas", Anatolijs Kulagins no "Karš un miers", ģenerālis Volfs no "Septiņpadsmit pavasara mirkļiem" un Ivans Varavva no "Oficieriem". Teātrī – Fortinbrass "Hamletā", princis Kalafs no "Princeses Turandotas", Cēzars no "Antonijs un Kleopatra".

Vasilija Lanovoja balss skanēja literārajās programmās – Puškina, Bloka, Ahmatovas un Majakovska dzeja. Viņš ieskaņojis daudzas skatītāju iemīļotas filmas, piemēram, "Melno tulpi" un "Romeo un Džuljetu". Par diktora tekstu amerikāņu seriālā "Lielais Tēvijas karš" 1980. gadā izpelnījies Ļeņina prēmiju.

Lanovoja pirmā dzīvesbiedre bija aktrise Tatjana Samoilova. Vairāk nekā 40 gadus viņš bija precējies ar Irinu Kupčenko, ģimenē dzimuši divi dēli – Aleksandrs (1973.) un Sergejs (1976.-2013.).

2021. gada 28. janvārī 87 gadu vecumā aktieris aizgājis viņsaulē no koronavīrusa.

1 / 17
Pirmo reizi Vasilijs Lanovojs parādījās uz kinoekrāna 1954. gadā skaistā egoista Valentīna Ļistovska lomā filmā "Brieduma atestāts"
2 / 17
Kadrs no filmas "Pāvels Korčagins". Galvenajā lomā – Vasilijs Lanovojs
3 / 17
Vasilijs Lanovojs Tuļina lomā un Aleksandrs Beļavskis filmā "Eju pret negaisu"
4 / 17
Kadrs no mākslas filmas "Sārtās buras" (1961. gads). Lomās: Vasilijs Lanovojs un Oļegs Anofrijevs
5 / 17
Asolas un Greja kāzas uz kuģa klāja. Asolas lomā – Anastasija Vertinska. "Āriene man palīdzēja. Taču tā ierobežoja lomas, ko man deva pirmajos gados," atcerējās Lanovojs.
6 / 17
"Pati mīļākā loma man ir epizode "Svītraino reisā", kur es tēloju pusi, kurš saka: "Skaisti peld! Tā tur grupa svītrainajos peldkostīmos..." Filmas režisors ar grūtībām pierunāja mani nofilmēties tajā epizodē: es viņam sākumā teicu, ka epizodes vairs nav man piemērotas, es tēloju lielās lomās. Bet viņš man pateica: "Ko tu vispār saproti! Dažreiz epizode taisa aktierim karjeru!" Tagad saprotu, ja viņam taisnība, un esmu viņam pateicīgs par to mazo komisko lomu."
7 / 17
Vasilijs Lanovojs – Alekseja lomā filmā "Kolēģi" pēc Vasilija Aksenova romāna motīviem
8 / 17
Vasilijs Lanovojs – Anatoļa Kuragina lomā pēc Ļeva Tolstoja romāna "Karš un miers"
9 / 17
Vasilijs Lanovojs – Anatoļa Kuragina lomā kinofilmas uzņemšanas laikā pēc Ļeva Tolstoja romāna "Karš un miers"
10 / 17
Tatjana Samoilova (aktiera pirmā sieva) Annas lomā, Vasilijs Lanovojs – Vronskis romānā "Anna Kareņina"
11 / 17
"Vronska loma bija smaga, tā izsūca daudz asiņu, tomēr tas bija to vērts," Lanovojs atzinās intervijā
12 / 17
Kinofilmu "Oficieri" 1971. gadā noskatījās 53 miljoni skatītāju. Vasilijs Lanovojs tēloja sarkangvardu Ivanu Varavvu. Visus trikus viņš izpildīja pats – gan skrēja pakaļ preču vilcienam ar ziediem rokās, lēca pa lokomotīvju jumtiem un jāja zirgā
13 / 17
Vasilijs Lanovojs ģenerāļa Volfa lomā televīzijas mākslas filmas "Septiņpadsmit pavasara mirkļi" uzņemšanas laikā
14 / 17
Irina Kupčenko (trešā sieva) Žeņas lomā un Vasilijs Lanovojs Nikolaja lomā filmā "Dīvainā sieviete". Kupčenko dāvāja aktierim ģimenes laimi un divus dēlus
15 / 17
Vasilijs Lanovojs muižnieka Ivana Berestova lomā filmā "Kundze-zemniece" pēc Puškina darba motīviem
16 / 17
Vasilijs Lanovojs kardināla Rišeljē lomā filmā "Trīs musketieri" (2013). "Tāpēc jau piekritu šai lomai, ka kardināls ir spēcīgs valsts darbinieks. Tas man ir tuvu sirdij," stāstīja Lanovojs
17 / 17
Vasilijs Lanovojs Jevgēņijam Vahtangovam veltītā pieminekļa atklāšanas ceremonijā. Vahtangova teātrī viņš strādāja visu mūžu. Starp šeit atveidotajām lomām ir Fortinbrass "Hamletā", princis Kalafs no "Princeses Turandotas", Cēzars no "Antonijs un Kleopatra" un daudzas jo daudzas citas