Lielākais slēpošanas maratons Somijā atcelts – nav sniega

Slēpošanas maratons Finlandia hiihto notiek kopš 1973.gada. Tas vēl ne reizi nav atcelts, taču šogad gaisa temperatūra Somijā ir par 7-8 grādiem augstāka nekā parasti.
Sputnik

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Lielākais ikgadējais slēpošanas maratons "Finlandia hiihto" Somijā šogad nenotiks – nav sniega, vēsta Fontanka.

Sacensības bija ieplānotas 22.-23.februārī maršrutā Lahti-Hollola-Lahti brīvajā un klasiskajā stilā, taču slēpošanas trases sabojājis spēcīgs lietus un vējš. Prognoze tuvākajām desmit dienām nedāvā nekādas cerības uz sniegu.

"Laikapstākļi pašlaik padara neiespējamu maratona organizāciju," teikts sociālajos tīklos publicētajā paziņojumā.

Slēpošanas maratons "Finlandia hiihto" notiek kopš 1973.gada. 1984.gadā maratons tika iekļauts Ginesa rekordu grāmatā par dalībnieku skaitu (13 226 slēpotāji). No 1978.gada tas iekļauts starptautisko slēpošanas maratonu sērijā "Worldloppet", bet no 2018.gada – prestižajā sērijā "Russialoppet", kas apvieno lielākos slēpošanas maratonus visā Krievijas teritorijā. Krievija parasti ieņem otro vietu pēc Somijas dalībnieku skaita ziņā sacensībās Lahti.

Šogad "Finlandia hiihto" ir atcelts pirm reizi.

Somijas Meteoroloģijas institūta dati liecina, ka valsts dienvidos janvārī vidējā temperatūra bija 7-8 grādus augstāka nekā periodā no 1981. līdz 2010.gadam. Lapzemē 2020.gada pirmais mēnesis uzstādīja siltuma rekordu pirmo reizi kopš 1925.gada.