Kā aizritēja II Eiropas spēļu svinīgā atklāšanas ceremonija

Latviju sacensībās Minskā pārstāv 52 sportisti.
Sputnik

RĪGA, 23. jūnijs – Sputnik. Vēlā piektdienas vakarā, 21. jūnijā, Minskas stadionā "Dinamo" notika II Eiropas spēļu atklāšanas ceremonija.

Ceremonijas pamatdarbība norisinājās arēnas centrā, kur atradās kustīga skatuve ar ekrāniem. Programmas pirmais sižets saucās "Kupaļje": leģenda vēsta, ka naktī uz Ivanu Kupalu (krievu Jāņu nakts svētki) mežā uz mirkli ziedēt sāk papardes zieds, un tas, kurš to atradīs, saskaņā ar ticējumiem, uzzinās visus pasaules noslēpumus.

Pēc tam stadionā sākās atlētu parāde, kurā piedalījās vairāk nekā 2,5 tūkstoši sportisti no visām 50 Spēļu dalībvalstīm. Minskā 52 atlētu pārstāvētās Latvijas delegācija karogu nesa pazīstams džudists Jevgēņijs Borodavko. Skaita ziņā vislielākās komandas II Eiropas spēlē ir Krievijas (225 sportisti), Baltkrievijas (221) un Ukrainas izlase (197). Noejot savu ceļa posmu stadionā, parādes dalībnieki iekārtojās krēslos uz arēnas un turpināja kopā ar skatītājiem vērot krāsaino šovu.

Kā aizritēja II Eiropas spēļu svinīgā atklāšanas ceremonija

Organizatori nopietni pacentās un tālāk prezentēja publikas uzmanībai ainas ar nosaukumiem "Leģendas un nostāsti", "Dārgums", "Lidojums", "Atmiņa", "Belovežas gārša" un "Tūkstoš balsu pilsēta". Pēc tam ceremonijas viesus un II Eiropas spēļu dalībniekus uzrunāja video ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs, savukārt Eiropas Olimpiskās komitejas (EOK) vadītājs Janezs Kočiančičs pirmo savas runas daļu izteica baltkrievu valodā. Beigās vārds tika dots Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko, kurš pasludināja Spēles par atklātām.

Var vakara kulmināciju kļuva Spēļu uguns iedegšana un salūts. Tajā piedalījās visslavenākie baltkrievu sportisti – olimpiskie čempioni Darja Domračeva, Aleksejs Grišins, Maksims Mirnijs, Jūlija Ņesterenko, Romāns Petrušenko, Nadežda Skardino un Dmitrijs Dovgaļonoks.

Kā aizritēja II Eiropas spēļu svinīgā atklāšanas ceremonija

Noslēgumā skatītāji izbaudīja pasaules operas skatuves zvaigžņu uzstāšanos – Dimašs Kudaibergenovs un Anna Ņetrebko, kura dziedāja Igora Krutoja akompanementā.

Kā aizritēja II Eiropas spēļu svinīgā atklāšanas ceremonija