Eurostat: Latviju vada sievietes

Latvija ir Eiropas čempione pēc sieviešu skaista vadošajos amatos.
Sputnik

RĪGA, 8. marts – Sputnik. Par godu Starptautiskajai sieviešu dienai Eurostat aprēķināja sieviešu skaitu vadošajos amatos ES.

Vadības amatus ES ieņem gandrīz 9,4 miljoni cilvēku: 6 miljoni vīriešu (64%) un 3,4 miljoni sieviešu (36%). Sievietes ieņem vien mazliet vairāk par ceturtdaļu no visiem amatiem kompāniju valdēs (27%) un mazāk nekā piekto daļu no visiem vadošajiem amatiem (17%). Citiem vārdiem sakot, puse darbavietu ieņem sievietes, taču viņas nevada.

Vienīgais izņēmums ir Latvija, tikai te lielāko daļu vadības amatu ieņem sievietes (56%).

Sievietes-darbaholiķes vairāk pakļautas diabēta riskam

Tai seko Bulgārija un Igaunija, kur praktiski ir sasniegta vienlīdzība (49%), Polija un Slovēnija (47%), Lietuva un Zviedrija (42%), Īrija (41%) un Slovākija (40%).

Mazāk nekā trešdaļa vadības pozīciju sievietēm ir Luksemburgā (15%), Kiprā (23%), Čehijā, Dānijā, Itālijā un Nīderlandē (29%), Vācijā (30%) un Grieķijā (32%).

Vislielākais sieviešu skaits kompāniju valdēs ir Francijā (44%). Tai seko Itālija un Zviedrija (36%), Somija (35%) un Vācija (34%). Vismazāk to ir Igaunijā (8%), Grieķijā (9%), Maltā (10%), Kiprā, Lietuvā un Rumānijā (11%), Čehijā (14%), Bulgārijā un Ungārijā (15%), Horvātijā (17%) un Īrijā (19%).

Vislielākais sieviešu skaits, kuras vada kompānijas, ir Lietuvā (28%), no kuras nedaudz atpaliek Bulgārija un Latvija (27%), kā arī Rumānija (25%). Vismazāk to ir Austrijā (5%), Čehijā (6%), Itālijā (9%).

Tāpat, saskaņā ar statistikas datiem, Latvija atrodas otrajā vietā ES pēc sieviešu-zinātnieču skaita un pirmajā vietā pēc sieviešu-zemnieku skaita. Tiesa, pēc sieviešu skaita politikā valsts vairs neieņem līderpozīcijas.

Saskaņā ar Pasaules Bankas datiem Latvija ietilpst sešu pasaules valstu skaitā, kurās sasniegta vienlīdzība starp vīriešiem un sievietēm.