Krievijā izskatīs likumprojektu, pretēju Latvijas lolotajiem grozījumiem

© Sputnik / Kirill Braga / Pāriet pie mediju bankasМонумент "Родина-мать зовет!" на Мамаевом кургане в Волгограде после реставрации
Монумент Родина-мать зовет! на Мамаевом кургане в Волгограде после реставрации - Sputnik Latvija, 1920, 09.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai, kas aizliegusi padomju simboliku paralēli nacistiskās Vācijas simbolikai, vajadzētu padomāt: Krievijas Valsts domē iesniegts projekts, kas aizliedz pielīdzināt PSRS un Vācijas lomas Otrajā pasaules karā.
RĪGA, 9. maijs — Sputnik. Krievijas parlamenta apakšpalātas pirmais vicespīkeris Aleksandrs Žukovs un senators Aleksejs Puškovs iesnieguši Valsts domes izskatīšanai likumprojektu, kas aizliedz publiski pielīdzināt PSRS un nacistiskās Vācijas lomu Otrajā pasaules karā, vēsta RIA Novosti.
Izmaiņas plānots iekļaut likumā par padomju tautas Uzvaras Lielajā Tēvijas karā iemūžināšanu. Jaunais pants aizliedz pielīdzināt PSRS valdības, komandieru, karavīru mērķus, lēmumus un darbības ar nacistiskās Vācijas un ass valstu valdības, komandieru, karavīru mērķiem, lēmumiem un darbībām.
Марш легионеров СС в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2021
Nacionālisti izrēķinās ar visiem krieviem: vēsturnieks par PSRS pārlieko humānismu
Berlīnes darbības iniciatīvas autori definē atbilstoši Nirnbergas tribunāla spriedumam. Nirnbergas tribunāls (1945.-1946.gg.) nosodīja nacismu – Trešā reiha ideoloģiju un vadītājus, kas vainojami par civiliedzīvotāju, ieskaitot ebreju genocīdu, kara noziegumiem (Kriegsverbrechen).
Likumā paredzēts sods par padomju tautas izšķirošās lomas noliegšanu nacisma sakāvē un PSRS humanitārajā misijā, atbrīvojot Eiropas valstis.
Krievijā jau darbojas prezidenta Vladimira Putina parakstītais likums, kas aizliedz nacisma publisku reabilitāciju un veterānu aizvainošanu. Pārkāpumu var sodīt ar naudas sodu un brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Izkropļošanu un cinisms

Krievijā ar nožēlu konstatē, ka dažās valstīs novērojami ciniski mēģinājumi pārvērtēt Otrā pasaules kara iemeslus un rezultātus: tiek atklāti izkropļoti vēsturiski fakti, apstrīdēta Sarkanās armijas izšķirošā loma uzvarā pār nacismu, pielīdzināti atbrīvotāji un bendes, bet tos, kuri karoja pret antihitleriskās koalīcijas valstīm vai sadarbojās ar nacistiem, pūlas pacelt nacionālo varoņu un nacionālās atbrīvošanas kustības varoņu rangā.
Diemžēl Latvijas valdība nenogurstoši turpina tamlīdzīgus ciniskus mēģinājumus.
Sēdē 2020. gada 4. jūnijā Saeima pieņēma galīgajā lasījumā likuma grozījumus, kas aizliedz izmantot PSRS un nacistiskās Vācijas militāro formu un simbolus, tādējādi pielīdzinot divas pretējas puses, abām uzliekot vienotu aizliegumu.
Знамя Победы над Рейхстагом в Берлине, 1945 год - Sputnik Latvija, 1920, 21.11.2020
3 galvenie mīti par Otro pasaules karu
Aizliegums izmantot padomju un nacistisko simboliku piketos un gājienos parādījās Latvijā jau 2003. gadā, bet 2013. gadā to attiecināja arī uz izklaides un svētku pasākumiem. Kopš tā laika PSRS ģerbonis, himna un karogs, kā arī sirpis, āmurs un piecstaru zvaigne ir aizliegti Uzvaras dienas svētkos Latvijā.
Tomēr 2019. gadā Nacionālā apvienība nolēma spert solu tālāk un papildināt aizliegto priekšmetu sarakstu ar karavīra formas tērpu. Tā kā nacistiskā forma publiskos pasākumos Latvijā nav redzama, aizliegums vērsts pret PSRS formastērpu un nacionālistu ienīstajiem 9. maija svētkiem.
Pie tam nacionālisti Latvijā jau ilgu laiku pūlas panākt likumprojekta pieņemšanu par Georga lentītes aizliegumu lai arī ir grūti pat iedomāties tamlīdzīga aizlieguma pamatu. Pret to iebilst arī policija ĀM un IeM.
Ap skandalozo padomju formas tērpa aizliegšanu izcēlās vesels stāsts. Saeima pieņēma to jau 2020. gada 23. aprīlī, bet 2. maijā prezidents Egils Levits atgrieza likumu atkārtotai izskatīšanai, norādot, ka tajā ir vairākas "šķirbas", ko it kā varētu izmantot tie, kas vēlas nēsāt padomju vai nacistu formu.
Viens no galvenajiem grozījumiem attiecās uz pašvaldību pilnvarām, kuru teritorijā notiek pasākums: no teksta svītrots nolkums, kas ļāva pašvaldībām lemt par izņēmumiem, kuros PSRS un nacistu formas tērpa nēsāšana ir pieļaujama. Levits konstatēja, ka pretējā gadījumā dažādas pašvaldības šajā jautājumā var lemt atkšķirīgi, un, viņaprāt, tas nav pieļaujams.
Председатель Следственного комитета РФ Александр Бастрыкин  - Sputnik Latvija, 1920, 18.09.2020
Intervija
Aleksandrs Bastrikins: acīmredzot, neonacisms un revanšisms Eiropu nebiedē
Tā vietā sīki sastādīts saraksts – izņēmumi, kuros var izmantot padomju un nacistu formas tērpu un simbolus – ja pielietošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu noziegumu slavināšanu vai attaisnošanu vai tie tiek izmantoti izglītojošiem, zinātniskiem vai mākslinieciskiem mērķiem.
Diemžēl jākonstatē, ka ar šo sarakstu Latvijas nepatīkamo izlēcienu saraksts nenoslēdzas.
Ziņu lente
0