Kāpēc vakcīna "Sputnik V" izdevusies efektīva – virusologa atbilde

© REUTERS / AKHTAR SOOMROРоссийская вакцина от COVID-19 Спутник V
Российская вакцина от COVID-19 Спутник V - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gamaleja vārdā nosauktā institūta galvenais zinātniskais darbinieks Anatolijs Altšteins pastāstīja, vai vakcīna "Sputnik V" aizsargā no koronavīrusa britu paveida un citiem paveidiem, vai vakcinēts cilvēks var inficēt citus un kāpēc maska jānēsā pat pēc vakcinācijas.
RĪGA, 29. aprīlis — Sputnik. Virusologs Anatolijs Altšteins uzskata, ka patlaban koronavīruss kļuvis vājāks, taču ne tik lielā mērā, vienkārši cilvēki ir pieraduši pie tā esamības, bet mediķi iemācījušies slimību ārstēt. 2020. gada martā, kad Pasaules veselības organizācija izsludināja epidēmiju, aina bija pavisam citāda – no šīs slimības mira liels skaits cilvēku attīstītās valstīs. Letalitāte sasniedza aptuveni 10-15% Eiropā ar tās augsto medicīnas līmeni. Taču jau divus mēnešus vēlāk mirstība kritās, un tagad sasniedz 2% līmeni.
Федеральный канцлер Австрии Себастьян Курц - Sputnik Latvija, 1920, 20.04.2021
Austrija iepirks "Sputnik V": Kurcs aicina EZA pasteigties ar vakcīnas apstiprināšanu
Profesors Altšteins intervijā aģentūrai Sputnik pastāstīja, kā tas nācies, ka Krievijas zinātnieki pirmie izstrādājuši vakcīnu.
"Maniem kolēģiem bija ļoti liela pieredze šāda veida vakcīnu izstrādē. Vairākus gadus pirms Covid-19 viņi izstrādāja vakcīnu pret MERS (Tuvo Austrumu respiratorā sindroma koronavīruss – red.) Bija visi tādas vakcīnas izstrādes principi, viņi to radīja ar adenovīrusa vektora palīdzību.
Pie tam pareizi novērtēja, kādas olbaltumvielas, kādus gēnus jāievieto adenovīrusā, kādā devā, kā sagatavot adenovīrusu, lai tas kļūtu par vakcīnu, kādā devā un kādā secībā vajag vakcinēt. Un rezultātā izdevās laba vakcīna," pastāstīja Anatolijs Altšteins.
Viņš atzīmēja, ka ļoti palīdzēja ķīnieši, kurus slimība skāra vispirms. Ķīnā ir visai augstu attīstīta virusoloģija, viņi noteica diagnostikas metodes, pirmie publicēja vīrusa ģenētisko sekvenci – "tur ir apmēram 30 tūkstoši nukleotīdu, no kuriem veidots vīrusa ģenētiskais materiāls". Un to ieguva visa pasaule.
Datus saņēma arī Krievijas virusologi, kuri acumirklī iesaistījās vakcīnas izstrādes darbā. Līdz 2020. gada augustam viņi jau noslēdza klīnisko izmēģinājumu I un II fāzi un reģistrēja vakcīnu.
"Vakcīnas "Sputnik V" svarīga priekšrocība salīdzinājumā ar citām – tai veiktas visas trīs paredzēto klīnisko izmēģinājumu fāzes. Īpaši svarīga ir III fāze, ko pabeigt ir grūti. Šim nolūkam vajadzīgi desmitiem tūkstošu cilvēku, un tajā noteikti ir placlebo grupa. Tikai kad jums ir III fāze ar pietiekami lielu placebo grupu, proti, cilvēki, kas nav vakcinēti ar preparātu, bet tukšu injekciju vai citu vakcīnu, jūs salīdzināt vakcinēto cilvēku saslimšanas rezultātus un varat teikt, ka šī vakcīna ir efektīva. Un cik efektīva tā ir," paskaidroja profesors.
Gamaleja vārdā nosauktā institūta vakcīna iznākusi tik efektīva, ka var stāties pretī praktiski visiem paveidiem, kas tagad tiek reģistrēti pasaulē. Anatolijs Altšteins ir pārliecināts, ka "Sputnik V" nomāc arī Dienvidāfrikas variantu, ko tagad bieži apspriež. Britu paveidiem var plaši izplatīties, jo tas ir ļoti labi pielāgots pārejai no viena cilvēka pie otra. Arī ar to Krievijas vakcīna var tikt galā, ir pārliecināts eksperts.
Медицинский работник демонстрирует ампулу с российской вакциной Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2021
Tika novērtēta "Sputnik V" efektivitāte pret Covid-19 jaunajiem paveidiem
Runas par to, ka atsevišķas rases un nācijas vairāk slimo ar koronavīrusa infekciju, citas – mazāk, virusologs drīzāk uzskata par mītu, lai arī Centrālāzijas valstīs saslimstība un letālo gadījumu skaits patiešām ir zemāks. Taču pie tam daudz sliktāk klājas ar vakcināciju. Savukārt Ukrainā slimība rit gandrīz tāpat kā Krievijā: "Atšķirības ir starp cilvēkiem, bet pietiekami precīzi dati par to, ka rases vai tautības saslimst vairāk vai mazāk, nav saņemti."
Profesors Altšteins paskaidroja, kāpēc maskas un cimdi ir jānēsā ar vakcinētiem cilvēkiem, kam vērojams augsts antiķermenīšu līmenis. Tam ir divi iemesli. Pirmā – vakcinācija sākusies nesen, un lielākā daļa cilvēku vēl nav vakcinējušies.
"Tas nozīmē, ka vakcinētiem cilvēkiem var būt vīrusa infekcija. Taču viņiem – praktiski garantēti – nebūs smagas slimības gaitas un viņi nenomirs, lai arī var nodot vīrusu, tomēr tāda iespēja ir daudz mazāka, - precizēja eksperts. – Otrais iemesls – nav labi dot vakcinētajiem tādu privilēģiju – staigāt bez maskām. Tāpēc, ka tad neviens neievēros epidemioloģiskās normas. Cilvēki nenēsās maskas un apgalvos, ka ir vakcinējušies."
Anatolijs Altšteins atgādināja, ka pasaulē pašlaik vērojams trešais nopietnais Covid-19 vilnis, kas aug augumā un augstākajā līmenī jau pietuvojies otrajam vilni. Krievijā pašlaik vērojama lejupslīde, taču ne trešā, bet gan otrā, ilgstošā viļņa kritums, kas sākās jau septembrī.
Президент Франции Эммануэль Макрон во время официального визита в Латвию - Sputnik Latvija, 1920, 27.03.2021
"Sputnik V" izstrādātāji atbildēja uz Makrona vārdiem par vakcīnu karu
"Tas nebūt nenozīmē, ka mums ir pietiekama līmeņa kolektīvā imunitāte un trešā viļņa pie mums nebūs. Krievijā vakcinēti 5% iedzīvotāju, un mēs neesam pirmie pasaulē, taču arī tas nav slikti. ASV situācija ar vakcināciju ir labāka, bet Eiropā – daudz sliktāka nekā pie mums," uzskata profesors.
Lai veidotu kolektīvo imunitāti Krievijā un negaidītu tālākos viļņus, ir svarīgi vakcinēties tagad.
"Mani izbrīna bailes no injekcijām – adata ir ļoti tieva, vakcīnas materiāls nekairina, tas burtiski ir kā oda kodums. Cilvēki nevar izvairīties no oda koduma. Un nebaidās no odiem.
Vakcīnas blakusefekti ir zināmi – uz dažām stundām var pacelties temperatūra. Ir vienkārši neiespējami salīdzināt tādu kaitējumu ar to labumu, ko nes vakcīna, un ar efektu, kas notiek ar slimu cilvēku," atzīmēja profesors Altšteins.
Ziņu lente
0