Krievija uzsāk "KoviVak" ražošanu: vai vakcīnas eksports ir gaidāms?

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasСотрудники Центра имени Чумакова работают над вакциной от коронавируса "КовиВак"
Сотрудники Центра имени Чумакова работают над вакциной от коронавируса КовиВак - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apgrozībā Krievijā nonāk "KoviVak" – Covid-19 profilaksei paredzēta Krievijā izstrādāta vakcīna, kuras pamatā ir inaktivēta koronavīrusa forma.

RĪGA, 25. marts - Sputnik. Šodien Čumakova vārdā nosauktajā centrā sāka ražot vakcīnu "KoviVak". Eksportam preparāts tiks novirzīts tikai tad, kad būs apmierināts pieprasījums Krievijā.

Vakcīna pret koronavīrusu "KoviVak" ir trešā Krievijas vakcīna pēc "Sputnik V" un "EpiVakKorona". Vakcīnas pamatā ir inaktivēta (dažreiz saka "nogalināta") koronavīrusa forma. Šādi preparāti satur pilnu vīrusa daļiņas olbaltumvielu komplektu, tāpēc gaidāms, ka imūnatbilde būs vēl labāka. Pēc injekcijas organisms atpazīst vīrusa antigēnu sastāvu un "iegaumē" to. Domājams, nākotnē organisms būs gatavs visiem vīrusa paveidiem.

© SputnikКоронавирус: сравниваем "Спутник V", Pfizer и другие вакцины от COVID-19
Krievija uzsāk KoviVak ražošanu: vai vakcīnas eksports ir gaidāms? - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Коронавирус: сравниваем "Спутник V", Pfizer и другие вакцины от COVID-19

"Trešā Krievijas vakcīna iznāk civilajā apritē un tuvākajās dienās parādīsies reģionos," informēja Čumakova vārdā nosauktajā centrā.
Pēc Krievijas Federācijas vicepremjeres Tatjanas Goļikovas vārdiem, pirmās vakcīnas "KoviVak" piegādes civilajā apritē sāksies 28. martā.

Savukārt Krievijas rūpniecības un tirdzniecības ministrs Deniss Manturovs ziņoja, ka Čumakova centra jauda ļauj pirmajā pusgadā saražot 775 000 "KoviVak" devu. "Aprīlī ieplānota tehnoloģiskās bāzes paplašināšana, kas līdz gada beigām nodrošinās vismaz desmit miljonus vakcīnas devu," uzsvēra Manturovs.

Zinātnes un augstākās izglītības ministrs Valērijs Faļkovs, no savas puses, atzīmēja, ka "KoviVak" eksporta iespēju sāks izskatīt tikai tad, kad būs apmierināts pieprasījums pēc tā Krievijā.

"Mēs saprotam, ka vajadzība [pēc preparāta] ir liela, un tuvākajā laikā mūsu uzdevums ir saražot tik daudz, lai apmierinātu pieprasījumu mūsu valstī. Tiklīdz mēs tiksim galā ar šo uzdevumu – un tā mums ir prioritāra - mēs sāksim domāt par eksporta potenciālu," paskaidroja ministrs.

Pēc Čumakova centra ģenerāldirektora Aidara Išmuhamedova teiktā, pieteikums "KoviVak" prekvalifikācijai tiks nosūtīts PVO rudenī, pēc tam, kad būs pabeigts pilns klīnisko pārbaužu cikls.

"Trešā pētījumu fāzē piedalīsies brīvprātīgie ar blakusslimībām, tai skaitā onkoloģiskajām un autoimūnajām... Kopumā trešajā fāzē tiks iesaistīti apmēram trīs tūkstoši brīvprātīgo," stāsta Išmuhamedovs.

© Photo Министерство науки и высшего образования РФZinātnes un augstākās izglītības ministrs Valērijs Faļkovs apmeklēja vakcīnas pret Covid-19 "KoviVak" ražotni
Krievija uzsāk KoviVak ražošanu: vai vakcīnas eksports ir gaidāms? - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Zinātnes un augstākās izglītības ministrs Valērijs Faļkovs apmeklēja vakcīnas pret Covid-19 "KoviVak" ražotni

Čumakova centra darbinieki, kuri piedalījās "KoviVak" izstrādāšanā un ražošanā, šodien ir saņēmuši ministrijas apbalvojumus. Svinīgā ceremonija ar ministra Falkova piedalīšanos notika centra telpās.

"Man ir īpaši patīkami šodien piešķirt apbalvojumus lielajai daļai Čumakova centra kolektīva un apsveikt viņus ar brīnišķīgu rezultātu. Es gribētu pateikties jums visiem. Paldies par jūsu saliedētu darbu,"- Falkovs sacīja.
Pēc viņa vārdiem, daļai Čumakova centra darbiniekiem tiks piešķirti arī valsts apbalvojumi.

Ziņu lente
0