Krievijas ĀM komentēja Baidena izteikumus par Krieviju

© Sputnik / Пресс-служба МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasОфициальный представитель Министерства иностранных дел РФ Мария Захарова
Официальный представитель Министерства иностранных дел РФ Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtonai vajadzētu sniegt skaidrojumu Maskavai par abu valstu attiecībām, norāda Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

RĪGA, 18. marts — Sputnik. Vašingtonai pašai vajadzētu paskaidrot Maskavai, kas notiek Krievijas un ASV attiecībās, paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova, komentējot ASV prezidenta Džo Baidena skandalozos izteikumus, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš Savienoto Valstu vadītājs apgalvoja, ka Vladimirs Putins "atbildēs par iejaukšanos vēlēšanās", turklāt mediji informē, ka sarunā ar telekanāla ABC žurnālistu Baidens nosaucis Krievijas prezidentu par "slepkavu", tomēr nav saprotams, ko tieši viņš ar to domājis. Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki atteicās paskaidrot, vai Putinam veltītā Baidena frāze bijusi metaforiska.

"Mēs zinām, ka mūsu amerikāņu kolēģi ir pilnībā atteikušies no atbildes uz tiešu jautājumu, kas tur īsti noticis. To (atbilžu – red.) principā nav. Jautājums jāuzdod viņiem – kas tur pie viņiem vispār notiek," teica Zaharova radiostacijas "Vesti FM" ēterā.

Iepriekš KF Ārlietu ministrija informēja, ka valsts vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs uzaicināts ierasties Maskavā konsultācijām, lai novērtētu pašreizējo attiecību kontekstu ar Vašingtonu. Resors uzsvēra, ka vēlas izvairīties no "neatgriezeniskas attiecību ar Vašingtonu degradācijas".

Krievijas diplomātiskā misija savā lapā Facebook norādīja, ka "pašreizējā situācija ir Vašingtonas mērķtiecīgas politikas rezultāts, kas pēdējo gadu laikā, pēc būtības, apzināti iedzinusi divpusējo sadarbību strupceļā".

Sankcijas pret Krieviju

Trešdien ASV Tirdzniecības ministrija paplašinājusi eksporta ierobežojumus pret Krieviju: tā iekļauta starp valstīm, ar kurām pilnībā aizliegts ieroču eksports un imports. ASV tirdznieciskās sankcijas skars ar nacionālo drošību saistīto eksportu, virkne izņēmumu aviācijas un kosmosa nozarēs saglabāsies tikai līdz 1. septembrim. Lēmums stājies spēkā no 18. marta.

Tamlīdzīgi pasākumi skaidroti ar Alekseja Navaļnija lietu un "ķīmisko un bioloģisko ieroču pielietošanu".

Здание Министерства иностранных дел РФ и Большой Кремлевский дворец - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2021
Krievijas vēstniecība atbildēja uz ASV apsūdzībām par "iejaukšanos" vēlēšanās

Bez tam iepriekš ASV Nacionālā izlūkošanas dienesta direktora ofiss publicēja pārskatu, kurā Maskava apsūdzēta mēģinājumos sekmēt Donalda Trampa atkārtotu ievēlēšanu, diskreditēt Džo Baidenu un "sēt naidu" amerikāņu sabiedrībā. Tajā minētas jaunas sankcijas pret Krieviju.

Kremlis minēto pārskatu nosauca par nepamatotu – prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs uzsvēra, ka Krievijai nav bijuši nekādi sakari ar kampaņām pret kandidātiem vēlēšanās. Pēc viņa domām, tamlīdzīgi "ne īpaši kvalitatīvi" materiāli tiek izmantoti kā iegansts jaunām sankcijām.

Savukārt ĀM paziņoja, ka jaunos ierobežojumus vērtē "mierīgi" – tamlīdzīgas restrikcijas ieviestas jau vairāk nekā 90 reizes. Resors norādīja, ka sankciju spiediena pastiprināšanās pret Krieviju "nepalielina izredzes" Maskavas un Vašingtonas dialoga normalizācijai, un atbildība par tā pasliktināšanos pilnībā gulstas uz ASV pleciem.

Ziņu lente
0