Sergejs Lavrovs par "Ziemeļu straumes 2" statusu: punkts, jautājums ir slēgts

© Пресс-служба МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija, 1920, 21.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, komentējot jautājumu par projekta "Ziemeļu straume 2" īstenošanu, salīdzināja Krievijas un Eiropas Savienības izturēšanos, paziņoja, ka cilvēkiem, kuri ciena likumu, šis jautājums ir slēgts.

RĪGA, 21. februāris – Sputnik. Atšķirībā no Eiropas Savienības, kas pastāvīgi maina savus lēmumus, Krievija savas saistības pilda pilnā apmērā, tāpēc nav nekāda pamata sankcijām sakarā ar Eiropas Gāzes direktīvas pārkāpumiem, konstatēja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, vēsta Sputnik Meedia.

"Pašreizējā situācija radīta pēc kārtējā lēmuma, ko pieņēma tas, ko mēs dēvējam par Eiropas Savienību. Lēmums pārliecinoši parādīja, kas tas ir par veidojumu," ES darbības novērtēja Sergejs Lavrovs.

Ministrs pastāstīja, ka pirms vairākiem gadiem, kad Polija mēģināja bremzēt "Ziemeļu straumes 2" būvdarbus, tika pasūtīts Eiropas Komisijas juridiskā dienesta oficiālais viedoklis.

"Tas izsniedza dokumentu, kurā melns uz balta bija rakstīts: tas ir investīciju projekts, un uzsākts ilgu laiku pirms ieviesti grozījumi ES Gāzes direktīvā, trešajā enerģētiskajā paketē," atgādināja politiķis.

"Viss, punkts, jautājums ir slēgts. Jebkuram cilvēkam, kurš ciena likumu," uzsvēra Sergejs Lavrovs.

Viņš atgādināja, ka vēlāk EK no sava viedokļa atkāpusies un sākusi strādāt pretējā virzienā, pielāgojot gāzesvada jautājumu savām jaunajām direktīvām. "Lūk, kādas kvalitātes ir mūsu partneris šajās šķietamajās attiecībās," piebilda diplomāts.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzes cauruļvadu izbūvi no Krievijas krasta pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru apmērā gadā. Gāzesvads izbuvēts caur Krievijas, Somijas, Zviedrijas, Dānijas un Vācijas teritoriālajiem ūdeņiem vai ekskluzīvajām ekonomiskajām zonām.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija, 1920, 16.02.2021
"Pielikts punkts". Kāpēc Berlīne atteikusies apspriest "Ziemeļu straumi 2" ar ASV

Gāzezvada būvdarbus cenšas kavēt ASV, kas vēlas pārdot ES savu sašķidrināto dabasgāzi. Lai nepieļautu projekta īstenošanu, Vašingtona ieviesusi virkni sankcij, kas cita starpā, iekļautas likumā par ASV aizsardzības budžetu. Tomēr būvdarbi nonākuši finiša taisnē: 6. februārī kuģis "Fortuna" sāka 120 km iecirkņa izbūvi Dānijas ūdeņos, pēc tam atliek tikai pabeigt pēdējo iecirkni Vācijas ūdeņos – 28 km.

Maskava jau vairākkārt norādījusi, ka "Ziemeļu straume 2" ir visai Eiropai izdevīgs komerciāls projekts. Berlīne tāpat atbalsta gāzesvada projektu un kritizē ASV vienpusējās eksteritoriālās sankcijas.

Ziņu lente
0