Militārais eksperts novērtējis Krievijas jauno kuģu kontroles sistēmu

CC BY 2.0 / DVIDSHUB / (LCAC) departs the USS Makin Island [Image 2 of 5]Амфибия американского флота на учения НАТО
Амфибия американского флота на учения НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija pārbauda Melnajā jūrā jauno virsmas automātiskās kontroles sistēmu. Militārais eksperts konstatēja, ka datu saņemšanas precizitātke būs neapšaubāma.

RĪGA, 22. decembris – Sputnik. Krievija Melnajā jūrā pārbauda virsmas automātiskās kontroles sistēmu, ko izstrādājis  Tālo radiosakaru zinātniski pētnieciskais institūts (TRSZPI). Par to iepriekš vēstīja RIA Novosti.

TRSZPI pastāstīja, ka jaunais kontroles komplekss pagaidām nosaukts par "Strategija" un patlaban kontrolē situāciju Melnās jūras akvatorijā.

Американский эсминец USS McCampbell - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Skaists gājiens": Krievija izdomājusi, kā tikt galā ar NATO kuģiem Melnajā jūrā

Institūts pastāstīja, ka sistēma izmanto "satelīta un sauszemes automātiskās informācijas sistēmas, dažadu radiolokācijas staciju datus, flotes informācijas pārraides iekšējos kanālus". Tāpat "Strategija" saņem informāciju arī no aizhorizonta radariem, kas spēj fiksēt objektus virs ūdens vairāku simtu kilometru attālumā.

Sistēma automātiski apstrādā datus par kuģu piederību, identificē mērķu parametrus, fiksē kuģu pietuvošanos robežām vai slēgtajiem rajoniem. Tāpat "Strategija" spēj analizēt un novērtēt operatīvās situācijas anomālas izmaiņas.

Krievijas Aizsardzības ministrija jau vairākkārt informējusi par NATO izlūkošanas un kara kuģu, arī ASV trieciena eskadras kuģu ienākšanu Melnajā jūrā ar spārnotajām raķetēm. Atsevišķos gadījumos rietumvalstu kuģi centās pietuvoties Krievijas teritoriālajiem ūdeņiem.

Militārais analītiķis, atvaļinātais pulkvedis Viktors Ļitovkins radio Sputnik ēterā akcentēja ūdens virsmas automātiskās kontroles sistēmas lielo nozīmi.

"Acīmredzot, šī sistēma nepieciešama ne tikai Melnajai, bet arī Baltijas jūrai, ziemeļjūrām, Klusā okeāna flotei. Ir jākontrolē situācija pie mūsu robežām, arī pie jūras robežām.

Ļoti pareizi, ka armija, flote un aizsardzības rūpniecība šo problēmu risina kompleksi, jo nevar balstīties tikai uz vienu situācijas kontroles elementu – tikai uz radiolokācijas stacijām, satelītu sistēmām, bezpilota lidaparātiem, tehniskajām novērošanas iekārtām. Tam visam jādarbojas vienotā kompleksā, lai mērķi, to pārvietošanās un izpildāmie uzdevumi, būtu absolūti precīzi apzīmēti mūsu kompleksos, un nepieciešamības gadījumā mēs varētu tos neitralizēt. Šim nolūkam vajadzīgi absolūti precīzi dati, lai nerastos nekādi strīdi un pretrunas," pastāstīja Viktors Ļitovkins.

Ziņu lente
0