Krievija ierosinās EDSO jautājumu par Baltnews un Sputnik žurnālistu kriminālvajāšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovОрганизация по безопасности и сотрудничеству в Европе
Организация по безопасности и сотрудничеству в Европе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvākajā EDSO padomes sēdē Krievija ierosinās jautājumu par Baltnews un Sputnik žurnālistu vajāšanu Latvijā.

RĪGA, 8. decembris — Sputnik. Krievija atsāks dialogu ar jauno EDSO pārstāvi mediju brīvības jautājumos Terēzu Ribeiru saskaņā ar visiem notikumiem, kas skar Krievijas masu mediju intereses, ieskaitot pēdējo situāciju Latvijā, paziņojis Krievijas pastāvīgā pārstāvja EDSO vietnieks Maksims Bujakevičs.

Portugāles pārstāve Terēza Ribeiru 4. decembrī tika iecelta par jaunu EDSO pārstāvi mediju brīvības jautājumos.

Вячеслав Домбровский на митинге на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Dombrovskis sašutis par žurnālistu aizturēšanām un plāno sarunu ar iekšlietu ministru

"Vienlaikus ar jaunas EDSO pārstāves masu mediju brīvības jautājumos Terēzas Ribeiru iecelšanu un iestāšanos amatā Krievijas puse atsāks aktīvu dialogu šajā un citos jautājumos, kas izraisa Krievijas profesionālās žurnālistu kopienas interesi," RIA Novosti citē Bujakeviču.

Tāpat viņš informēja, ka Krievijas puse EDSO pastāvīgās padomes sēdē 10. decembrī ierosinās jautājumu par Baltnews un Sputnik žurnālistu vajāšanu Latvijā.

"Ņemot vērā situāciju ar Baltnews un Sputnik žurnālistu Latvijā, Krievija plāno ierosināt šo jautājumu tuvākajā EDSO padomes sēdē," informēja Bujakevičs.

Atgādinām, ka 3. decembrī VDD organizēja kratīšanas, izņēma tehniku, aizturēja un nopratināja virkni krievvalodīgo žurnālistu. Visi aizturētie ir starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" autori, kuras ietvaros strādā portāli Baltnews un Sputnik. Patlaban aģentūras juristi cenšas atrisināt minēto situāciju.

Starp aizturētajiem ir bijušais Baltnews galvenais redaktors Andrejs Jakovļevs, žurnālisti Andrejs Solopenko un Alla Berezovska, publicists Vladimirs Lindermans. 

Председатель Союза журналистов России (СЖР) Владимир Соловьев - Sputnik Latvija
Vardarbība ir norma? Krievijas Žurnālistu savienība reaģēja uz VDD rīcību Latvijā

Nākamajā dienā pēc kratīšanas, ko VDD organizēja septiņu krievvalodīgo žurnālistu mājās un darba vietās Rīgā, kā arī minēto žurnālistu aizturēšanas, specdienests atskaitījās par veiktajiem izmeklēšanas pasākumiem savā vietnē. VDD informēja, ka procesuālās darbības veiktas kriminālprocesa ietvaros, kas sākts 2020. gada 16. janvārī saskaņā ar Krimināllikuma 84. panta pirmo daļu: par Eiropas Savienības un citu starptautisko organizāciju ieviesto vai Latvijas Republikas noteikto nacionālo sankciju pārkāpšanu.

Runa ir par ES sankcijām, kas 2014. gadā vērstas pret ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektoru Dmitriju Kiseļovu personīgi. Latvijas iestādes uzskata, ka sankcijas vērstas ne tikai pret Kiseļovu, bet arī pret viņa vadīto mediju grupu, ar ko saistīti portāli Baltnews un Sputnik. Tādējādi aizturētos žurnālistus tur aizdomās par sankciju režīma pārkāpšanu, ņemot vērā viņu sadarbību ar aģentūru "Rossija segodņa", lai arī tā neparādās nekādos sankciju sarakstos kā juridiska persona.

Viens no VDD aizturētajiem, publicists Vladimirs Lindermans norādīja, ka, pēc viņa domām, ES sankcijas šajā gadījumā vienkārši ir iegansts. Viņš uzskata, ka VDD uzdevums ir daudz plašāks – sagatavot pamatus citām, daudz nopietnākām apsūdzībām, kas smagi skars visu krievvalodīgo kopienu Latvijā un parādīs, ka jebkuri sakari ar Krieviju ir krimināli.

Глава Россотрудничества Евгений Примаков - Sputnik Latvija
Jevgēņijs Primakovs: Latvijai ir jāatbild par žurnālistu tiesību pārkāpumiem

Lindermans uzsvēra: pat pieņemot, ka Latvijā ir likums par sankcijām, VDD to traktē kļūdaini. Un par žurnālistiem, kuri informācijas aspektā sadarbojas ar organizācijām, tajā nav ne runas. Runa ir par materiālajiem un finansiālajiem aktīviem, ko sankciju sarakstā iekļautais cilvēks nevar pārvaldīt, ja viņam tādi ir ES valstu teritorijā.

Tātad, saskaņā ar šo lēmumu, par 84. pantu var saukt pie atbildības tikai personas, kas īsteno saimniecisko darbību ar sankciju sarakstā iekļautā cilvēka aktīviem.

Ziņu lente
0