Putins pastāstīja par "pirmo triecienu" un Krievijas iespējām izmantot kodolieročus

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka "pirmais trieciens" nav pieļaujams un valsts var izmantot savu kodolarsenālu tikai atbildei uz kodoluzbrukumu.

RĪGA, 12. novembris — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins apspriedē ar valsts Aizsardzības ministrijas vadību, federālajām struktūrām un aizsardzības rūpniecības kompleksa uzņēmumiem paziņoja, ka Krievijas kodoltriāde joprojām ir svarīgākā, būtiskākā valsts militārās drošības garantija, vēl vairāk – globālās stabilitātes garantija.

Автономная пусковая установка ПГРК Ярс - Sputnik Latvija
SBR izstrādātājs uzskata, ka Krievijas kodolspēku potenciālā vērojams pārdaudzums

Kodoltriāde ir ar koldolieročiem bruņoti valsts stratēģiskie bruņotie spēki, kas ietver trīs elementus: stratēģisko aviāciju, starpkontinentālās ballistiskās raķetes un atomzemūdenes.

Prezidents konstatēja, ka minētā līdzsvara saglabāšana nivelē plaša militārā konflikta draudus un padara bezjēdzīgus jebkādas šantāžas vai spiediena mēģinājumus, kas vērsti pret Krieviju.

Pie tam Krievija ir spiesta ņemt vērā ārējo faktoru risku, piemēram, NATO militārās klātbūtnes paplašināšanos pie KF robežām. Putins norādīja, ka Krievija ierosinājusi ierobežot militāro aktivitāti pandēmijas periodā, taču alianse pat nav reaģējusi uz ierosinājumu. Vēl vairāk, NATO valstu aviācijas lidojumu un flotes darbību intensitāte tikai pieaugusi.

Tāpat Krievijas prezidents konstatēja būtiskās izmaiņas konceptuālajā pieejā kodolieročiem un to izmantošanai, kas iekļauta ASV stratēģiskās plānošanas dokumentos.

"Šodien amerikāņu kodoldoktrīnā fiksēta iespēja izmantot kodolieročus atbildei uz konvencionālo līdzekļu pielietojumu. Pie tam kodolieroču pielietojuma apstākļi vispār nav konkretizēti. Pie tam Krievija tiek uzskatīta par galveno militāro pretinieku," konstatēja Krievijas valsts vadītājs.

По сценарию учений противник разрушил химическое производство, но судя по флажкам обозначения заражения еще и применил ядерное оружие - Sputnik Latvija
Eksperts: Krievija norāda kodolieroču pielietošanas noteikumus, lai "ienaidnieks" dzirdētu

Jāpiebilst, ka Maskava uzskata par destabilizējošu faktoru atsevišķu valstu un to sabiedroto militārā potenciāla neierobežotu paplašināšanu un kodolmisiju izspēlēšanas izaicinošo praksi laikā, kad bruņojuma kontroles nozarē iestājusies krīze. Tas viss kaitē starptautiskajai drošībai, destabilizē situāciju pasaulē un var novest pie katastrofālām sekām.

Prezidents paziņoja, ka Krievija tomēr stingri un konsekventi atbalsta stratēģiskās stabilitātes un bruņojuma kontroles nodrošināšanas mehānismu stiprināšanu un pilnveidošanu. Partneriem ASV nodoti ierosinājumi izstrādāt jaunu drošības vienādojumu, kas ņem vērā visus stratēģisko stabilitāti ietekmējošos faktorus.

"Pie tam īpaša uzmanība tiek veltīta tā saucamā pirmā trieciena līdzekļiem, un, pēc mūsu domām, tas ir absolūti nepieļaujami," uzsvēra prezidents.

Viņš atzīmēja, ka Krievijas ierosinājumi liek pamatus tālākam kompleksam dialogam ar ASV par raķešu un kodolieroču tālāko kontroli. Tas ir svarīgi ne tikai abām valstīm, bet arī visām pasaulēm, jo Krievija un ASV ir lielākās kodollielvalstis.

Putins pastāstīja, ka 2020. gada 2. jūnijā parakstījis dekrētu par Krievijas valsts politikas pamatiem kodolsavaldīšanas jomā, kur precīzi norādīti apstākļi, kādos iespējams pieņemt lēmumu par kodolieroču pielietošanu.

"Faktiski Krievija ir apstiprinājusi savu principiālo pozīciju par to, ka kodolieroču pielietojums ir ārkārtas, izņēmuma pasākums nacionālās drošības labā. Pēc būtības, mēs ar jums runājam par to, ka varam izmantot mūsu rīcībā esošos kodollīdzekļus, atbildot uz kodoluzbrukumu mūsu valstij," secināja Krievijas prezidents.

Atgādināsim, ka, Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštābs savā rakstā "Par Krievijas Federācijas valsts politikas pamatiem kodolsavaldīšānas jomā" norāda, ka jebkāda raķešu uzbrukuma apstākļos Krievija atbildēs, izmantojot savu kodolpotenciālu.

Kodolatbilde nāks pret jebkuru raķeti, kas pavērsta pret Krieviju, jo nav iespējams precīzi fiksēt, kāda tipa raķete ir palaista pretinieka uzbrukumā.

Ja potenciālā pretinieka raķete tiks palaista pret KF, valsts militārā vadība lems par atbildes mērogu atbilstoši situācijai, jo gadījumā, ja nonāks tiktāl, ka pret Krieviju tiks sākts raķešu uzbrukums, pretinieka mērķis neapšaubāmi būs valsts iznīcināšana.

Ziņu lente
0