SBR izstrādātājs uzskata, ka Krievijas kodolspēku potenciālā vērojams pārdaudzums

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasАвтономная пусковая установка ПГРК "Ярс"
Автономная пусковая установка ПГРК Ярс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stratēģiskajiem kodolspēkiem jārisina valsts nacionālās drošības uzdevums. Tagad šis potenciāls ir garantēti pārsniegts, uzskata SBR "Topol", "Yars" un "Bulava" izstrādātājs.

RĪGA, 3. novembris – Sputnik. Krievijas kodolspēku potenciālā vērojams "garantēts pārdaudzums", uzskata Maskavas Siltumtehnikas institūta ģenerālkonstruktors, stratēģisko raķešu kompleksu "Topol", "Yars" un "Bulava" izstrādātājs, Krievijas zinātņu akadēmijas akadēmiķis Jurijs Solomonovs, vēsta RIA Novosti.

"Stratēģiskajiem kodolspēkiem jārisina valsts nacionālās drošības uzdevums. Tagad šis potenciāls ir garantēti pārsniegts," pastāstīja Solomonovs intervijā žurnālam "Nacionaļnaja oborona".

Vienlaikus, viņš atzīmēja, bruņojums ir bruņojums, un ir gandrīz neiespējami apturēt tā pilnveidošanos.

Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM komentēja ASV izteikumus par līgumu NEW START

"Runai jābūt nevis par sacensībām šajā procesā, nevis par politiku, bet gan par minimālo saprātīgo pietiekamību. Pie tam minimālo saprātīgo pietiekamību vispirms nosaka kritērijs, ko jau vairākkārt esmu nosaucis visos līmeņos, arī augstākajā. Es runāju par universālā kritēja "cena-efektivitāte" izmantošanu," norādīja MSI ģenerālkonstruktors.

Jautāts par viedokli līguma NEW START jautājumā, viņš pauda pārliecību: ja Krievija un ASV neparakstīs līgumu NEW START, tas nenozīmē, ka tuvojas trešais pasaules karš.

"Ja šīs valstis (ASV un Krievija – red.) atrodas ārpus līguma sistēmas, no tā situācija nekļūs sarežģītāka no tamlīdzīgu situāciju tuvošanās vai attālināšanās viedokļa. Cita lieta, ka, neapšāubāmi, līgums nemazina spriedzi no potenciālo konfliktu rašanās viedokļa. Tas rada pašu galveno valstu attiecībās – uzticēšanās principu," Solomonovs pauda viedokli sarunā ar žurnālistu.

Viņš atgādināja, ka abu valstu attiecību vēsturē bijuši precedenti, kad līgumi beigušies oficiāli, formāli, taču tās vienojušās ievērot līgumu noteikumus arī bez pašiem līgumiem. No otras puses, "kodolvalstu klubā" vairāki tā locekļi, piemēram, Francija, Anglija un Ķīna vispār nav saistīti ne ar kādiem līgumiem, – tomēr grūtību nav, atzīmēja Solomonovs.

"Kāpēc gan tagad jābūt līgumiem starp Krieviju un ASV, kas it kā stabilizēs situāciju, kas saistīta ar nespēju atskaitīt pēdējās minūtes, sekundes līdz zināmai kataklizmai. 200 vai 300 kodollādiņi ar jaudu no 500 kilotonnām līdz megatonnai vienas valsts rīcībā ir tikpat bīstami, kā lādiņu skaita pieaugums no 500 līdz 1500. Nav absolūti nekādas starpības," norādīja Krievijas kodolvairoga radītājs.

Ziņu lente
0