Krievijas vēstnieks atbildēja uz ASV paziņojumiem par hiperskaņas raķetēm Eiropā

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasЗаместитель министра иностранных дел РФ Анатолий Антонов
Заместитель министра иностранных дел РФ Анатолий Антонов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Vašingtona patiešām ir ieinteresēta "reālā ieroču kontrolē", tad šī mērķa sasniegšanai nav nepieciešams eskalēt bruņošanas sacīkstes Eiropas kontinentā, uzskata vēstnieks.

RĪGA, 29. oktobris – Sputnik. Krievijas vēstnieks Vašingtonā Anatolijs Antonovs aicināja atturēties no bruņošanas sacīkstēm Eiropā, vēsta RIA Novosti.

Šādi diplomāts reaģēja uz ASV prezidenta padomdevēja nacionālās drošības lietās Roberta Obraiena paziņojumu, kurš trešdien paziņoja par Vašingtonas gatavību izvietot hiperskaņas ieročus un ballistiskās raķetes Eiropā, lai savaldītu Krieviju.

"Šādi nodomi nes sevī reģionālās un globālās drošības nestabilitātes draudus, ved pie konfrontācijas potenciāla celšanas. (…) Ja Vašingtona patiešām ir ieinteresēta "reālā ieroču kontrolē", tad šī mērķa sasniegšanai nav nepieciešams eskalēt bruņošanas sacīkstes Eiropas kontinentā," paziņoja Antonovs komentārā, kuru vēstniecība publicējusi savā Facebook lapā.

Viņš nosauca par "konstruktīvu alternatīvu" prezidenta Vladimira Putina deeskalācijas piedāvājumus Vidēja un mazāka darbības rādiusa raķešu likvidācijas līguma (INF līgums) darbības izbeigšanas apstākļos.

"Krievija ir gatava savstarpējām pūlēm ar ārzemju partneriem attiecībā uz jaunu bruņošanas sacīkšu novēršanu Eiropas kontinentā un citos pasaules reģionos," noslēgumā sacīja Antonovs.

Līgums, ko ASV un PSRS parakstīja 1987. gadā, paredzēja sauszemes bāzes raķešu likvidāciju, kuru darbības rādiuss sasniedz 500-5500 km. Maskava jau vairākkārt apliecinājusi, ka stingri ievēro saistības, un uzsvēra, ka tai ir nopietnas pretenzijas pret amerikāņiem INF noteikumu ievērošanas aspektā.

Загрузка ракеты транспортно-заряжающий машиной на самоходную пусковую установку оперативно-тактического ракетного комплекса Искандер-М - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Klauvē pie atvērtām durvīm". Maskava iesaka ASV nepieļaut rupju kļūdu

Pērnā gada oktobrī ASV prezidents Donalds Tramps nepamatoti pārmeta Krievijai līgumā minēto saistību pārkāpumus un paziņoja, ka Vašingtona atkāpjas no INF. 2019. gada vasarā, atbildot uz ASV darbībām, Putins parakstīja dekrētu, kas aptur KF darbību līgumā un noteica vidēja un maza darbības rādiusa sauszemes bāzes raķešu izvēršanas vienpusēju moratoriju.

Šonedēļ Krievijas prezidents Vladimirs Putins sniedzis paziņojumu par papildu soļiem situācijas deeskalācijai Eiropā apstākļos, kad darbību pārtraucis Līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķetēm (INF). Viņš paziņoja, ka Maskava ir gatava atteikties no raķešu 9M729 izvēršanas Krievijas Eiropas teritorijā, taču ar noteikumu, ja NATO spers līdzīgus soļus. Tāpat viņš piedāvāja aliansei veikt pārbaudes pasākumus kompleksiem "Aegis Ashore" ar starta iekārtām Mk-41 ASV un NATO bāzēs Eiropā, kā arī raķetēm 9M729 Krievijas Federācijas BS objektos Kaļiņingradas apgabalā. Vācijas ĀM pārstāve Andrea Zasse atbildē teica, ka "šī iniciatīva neizpelnās uzticību".

Ziņu lente
0