Kā jūtas brīvprātīgie, kuri pirmie izmēģināja Krievijas vakcīnu "Sputnik V"

© AP Photo / Alexander Zemlianichenko JrРоссийская вакцина от COVID-19
Российская вакцина от COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par pirmo brīvprātīgo pašsajūtu, kuri izmēģināja uz sevis Krievijas vakcīnu pret Covid-19 "Sputnik V", pastāstīja Gamaleja vārdā nosauktā centra direktors Aleksandrs Gincburgs.

RĪGA, 29. oktobris – Sputnik. Krievija pirmā pasaulē izstrādāja, piereģistrēja un palaida ražošanā vakcīnu pret Covid-19. 18. jūnijā Sečenova universitātē tika uzsākti vakcīnas "Sputnik V" klīniskie izmēģinājumi. Pasaulē pirmo vakcīnu pret koronavīrusu piereģistrēja 11. augustā.

Gamaleja vārdā nosauktā centra direktors Aleksandrs Gincburgs pastāstīja, kā jūtas pirmie 38 brīvprātīgie, kuri pieteicās izmēģināt vakcīnu uz sevis, beigās pierādot tās drošumu.

Академик РАН, директор НИЦ эпидемиологии и микробиологии имени Гамалеи Александр Гинцбург - Sputnik Latvija
Britu vakcīnas izmēģinājumu dalībnieka nāve: KF pastāstīja, kāpēc testi turpinās

Gincburgs paziņoja RIA Novosti, ka cilvēki, kuri piedalījās pirmajos vakcīnas klīniskajos izmēģinājumos, nesūdzas par veselības traucējumiem un pa laiku, kurš ir pagājis kopš izmēģinājumiem, nebija inficējušies ar Covid-19. Pēc viņa sacītā, šie cilvēki uztur sakarus un ir zināms, ka neviens no viņiem nav saaukstējies, saslimis vai inficējies.

Vērts atzīmēt, ka izmēģinājumu gaitā visiem brīvprātīgajiem izstrādājusies imunitāte pret jauno koronavīrusu. Blakusparādības netika novērotas.

Atgādināsim, ka 11. augustā Krievijā piereģistrētā pasaulē pirmā vakcīna pret koronavīrusu "Sputnik V", netika radīta "no nulles", īsā laika posmā, bet gan kļuva par vairākas desmitgades ilgušo pētījumu rezultātu. Sākot ar adenovīrusu vektoru tehnoloģiju izstrādes brīdi, līdz tās ieviešanai praksē pagāja aptuveni 40 gadi.

Ziņu lente
0