Krievija neplāno izdabāt ASV: KF ārlietu ministrs vēsta par situāciju ar līgumu START

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова
Пресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs lika saprast, ka Krievija nepildīs ASV "iepriekšējās prasības" - pierunāt Ķīnu parakstīt Līgumu par stratēģiskajiem uzbrukuma ieročiem.

RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Foruma "Jēgu teritorija" ietvaros Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs iezīmēja Krievijas viedokli jautājumā par Līguma par stratēģiskajiem uzbrukuma ieročiem (START) parakstīšanu, vēsta RIA Novosti.

Запуск ракет Булава по полигону Кура с подводного крейсера Юрий Долгорукий в Белом море - Sputnik Latvija
"Lai krievi paskaidro, priekš kam mums New START": ASV runā par ieroču skaita samazināšanu

Atgādināsim, ka saskaņā ar līguma noteikumiem, kura termiņš beidzas 2021. gada februārī, Krievija un ASV apņemas samazināt savus kodolieroču arsenālus tā, lai pēc septiņiem gadiem un turpmāk bruņojuma summārais apjoms nepārsniegtu 700 starpkontinentālās ballistiskās raķetes, zemūdeņu un smago bumbvedēju ballistiskās raķetes, kā arī 1550 šāviņus un 800 izvērstas un neizvērstas starta iekārtas.

Krievija jau norādījusi, ka ir gatava pagarināt līgumu jebkurā brīdī, taču amerikāņi izvairās – viņi pieprasa, lai līgumu parakstītu arī Krievija. Lavrovs informēja, ka Krievija neplāno pierunāt Ķīnu, lai izdabātu ASV un censtos izpildīt nerealizējamas prasības. To Krievija godīgi un atklāti paziņoja Vašingtonai.

"Līgums par stratēģiskajiem uzbrukuma ieročiem, kas beidzas februārī, mums ir vajadzīgs, mēs atbalstām tā pagarināšanu bez iepriekšējiem nosacījumiem, taču mums tas vajadzīgs ne vairāk kā amerikāņiem," uzsvēra Lavrovs.

Politiķis atzīmēja, ka līguma START izbeigšanās nozīmēs, ka zudis pēdējais instruments, kas reglamentēja stāvokli kodolbruņojuma jomā.

Iepriekš ASV speciālais pārstāvis bruņojuma kontroles jautājumos Maršals Bilingslijs intervijā Japānas izdevumam "Nikkei" pastāstīja par "diviem soļiem", kuri, pēc amerikāņu domām, vajadzīgi, lai atkal parakstītu līgumu – mierīgas nākotnes garantu.

Военный эксперт Дмитрий Литовкин - Sputnik Latvija
Militārais eksperts: ASV nav vajadzīgs NEW START līgums, tās atpaliek no Krievijas

ASV nevēlas šos "soļus" spert bez Ķīnas. Taču Pekina neuzskata par vajadzīgu soļot turp, kur norāda Amerika.

Bilingslijs paskaidroja, ka, ņemot vērā ķīniešu nevēlēšanos vienoties, Vašingtona varētu vispirms izstrādāt jaunus sadarbības ietvarus ar Maskavu, bet pēc tam atkal censties panākt trīspusējas pārrunas.

ASV pārstāvis paziņoja, ka Ķīnas arsenāla palielināšanās var vienādā mērā skart arī Krievijas drošību, tāpēc "Krievija un ASV ir vienlīdz ieinteresētas" iesaistīt Ķīnu pārrunās par START pagarināšanu.

Ziņu lente
0