Zinātnieks izskaidroja, kāpēc otrais koronavīrusa vilnis Krievijā ir maz iespējams

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasВ Казани запустили проект по разработке вакцины от коронавируса
В Казани запустили проект по разработке вакцины от коронавируса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saslimšanas dinamika saglabāsies noteiktā līmenī, kamēr nebūs izslimojuši aptuveni 70% iedzīvotāju un nebūs izveidojusies kolektīvā imunitāte, vai arī kamēr nebūs parādījusies vakcīna pret koronavīrusu.

RĪGA, 17. jūlijs – Sputnik. Otrā Covid-19 inficēšanās viļņa Krievijā, visticamāk, nebūs, jo otrais vilnis ir raksturīgs valstīm, kuras ievēroja stingrāku karantīnu, uzskata Ekonomisko pētījumu centra statistikas un modelēšanas eksperts Agasi Tavadjans, vēsta Sputnik Lietuva.

"Krievijā karantīnu ievēroja samērā maz cilvēku, mazāk nekā 80%, kas ir nepieciešams, lai apturētu slimības izplatību. No vienas puses, pateicoties šādai nedisciplinētai uzvedībai būs vērojama gara pandēmijas "aste", inficēšanās skaits būs ievērojams, bet no otras puses, nenākas gaidīt otro vilni. Saslimšanas dinamika saglabāsies noteiktā līmenī, kamēr nebūs izslimojuši aptuveni 70% iedzīvotāju un nebūs izveidojusies kolektīvā imunitāte, vai arī kamēr nebūs parādījusies vakcīna pret koronavīrusu, kura arī nodrošinās nepieciešamo imunitāti," citē Tavadjanu RIA Novosti.

Pēc zinātnieka domām, masveida vakcinācija sāksies ne ātrāk par nākamo gadu.

"Šobrīd izstrādē atrodas aptuveni 150 vakcīnu, no tām 23 vakcīnas jau ir "testēšanas uz cilvēkiem" stadijā, pārējās vēl nav nonākušas līdz šai fāzei. No tām četras atrodas pēdējā testēšanas stadijā, un tikai viena no visām ir atbalstīta masveida vakcinācijai. Tomēr vēl ir jāuzbūvē jaunas rūpnīcas atbalstītās vakcīnas ampulu masveida ražošanai. Jāizveido loģistikas kanāli to distribūcijai. Jāveic kampaņas un jāpārliecina cilvēki pieņemt šīs potes," uzskata Tavadjans.

Viņš precizē, ka tas viss valstij pozitīvā scenārijā tiks izdarīts nākamā gada pirmajā ceturksnī. Tikmēr līdz tam brīdim Krievija ar augstu varbūtību jau būs attīstīta kolektīvā imunitāte, un vakcinācija var nebūt nepieciešama.

Российские медики и военные вызвались испытывать на себе вакцину против COVID-19 - Sputnik Latvija
Krievijā noslēdzās pasaulē pirmās vakcīnas pret Covid-19 pētījumi

Pēc zinātnieka domām, otrais vilnis draud valstīm, kur karantīna tika stingri ievērota un inficēto skaita kritums tika mākslīgi ievērojami samazināts. Tāpēc inficēšanās gadījumu vilnis, kuri ir saistīti ar izolācijas režīma atvieglošanu, būs īpaši manāms.

"Spriežot pēc dinamikas, Krievijā gaidāmās kritiskās inficēto masas, tātad arī kolektīvās imunitātes, līdz septembrim noteikti nebūs. Visticamāk, saglabāsies esošais saslimstības temps, pie kura veselības aprūpes sistēma tiek galā ar slodzi," uzskata Tavadjans.

Pasaules Veselības organizācija 11. martā pasludināja jaunās koronavīrusa infekcijas Covid-19 uzliesmojumu par pandēmiju. Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, pasaulē ir atklāti jau vairāk nekā 13,9 miljoni inficēšanās gadījumu, vairāk nekā 593 tūkstoši cilvēku nomira un vairāk nekā 8,3 miljoni izveseļojās.

Ziņu lente
0