Lavrovs pastāstīja par Krievijas atbildi NATO mācībām Defender Europe

© REUTERS / INTS KALNINSВысадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года
Высадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO virzīšanās uz Austrumiem radījusi problēmas Eiropā stratēģiskās stabilitātes jomā, turpinās NATO pieaudzēšana ES, alianse iesaista mācībās neitrālas valstis, attīsta "militāro Šengenu" – visas šīs "spēles" ir bīstamas, paziņoja Sergejs Lavrovs.

RĪGA, 10. februāris – Sputnik. Krievija reaģēs uz NATO mācībām Defender Europe 2020, kuru ietvaros uz Eiropu tiks pārmests tūkstošiem ASV armijas militārās tehnikas un vairāk nekā 20 tūkstoši amerikāņu kareivju, paziņoja "RG" intervijā KF ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs.

"Kopumā šajās mācībās piedalās vairāk nekā 40 tūkstoši cilvēku. Protams, mēs reaģēsim. Mēs nevaram ignorēt procesus, kuri izraisa ļoti lielu uztraukumu. Taču reaģēsim tādā veidā, lai tas nerada nevajadzīgus riskus," sacīja Lavrovs.

Начальник Объединенного штаба Организации Договора о коллективной безопасности (ОДКБ) генерал-полковник Анатолий Сидоров - Sputnik Latvija
KDLO štāba priekšnieks atklāja NATO kareivju un tehnikas skaitu Baltijā

Tāpat Lavrovs norādīja uz to faktu, ka formāli gaidāmās mācības tiek izsludinātas kā amerikāņu mācības.

"Nezinu, ar ko tas ir saistīts, taču viens no iespējamajiem iemesliem ir tajā, ka amerikāņiem ir daudz vienkāršāk pašiem visu plānos un īstenot pēc pašu shēmas, nevis būt pat simboliski saistītiem ar kaut kādu NATO disciplīnu," pauda pieņēmumu Krievijas ministrs.

Lavrovs atzīmēja, ka NATO skaidro šādu mācību rīkošanu ar aizsardzības apgūšanu no "militārā ziņā NATO līdzvērtīga pretinieka", taču ja vērtē alianses valstu militāros izdevumus un salīdzina tos ar citu valstu aizsardzības izdevumiem, tad ir grūti atrasts "līdzvērtīgu pretinieku". "Eiropas NATO dalībvalstis vien, neņemot vērā Amerikas skaitļus, pārspēj mūsu bruņotos spēkus vairāk nekā divas reizes. Kur viņi atraduši līdzvērtīgu pretinieku, es nezinu," sacīja Lavrovs.

Ministrs atzīmēja, ka aprindas, kuras iniciē šādu nepamatotu mācību rīkošanu Eiropā, "vēlas, ali seko atbildes pasākumi, kas vedīs pie turpmākas spriedzes veicināšanas".

"Taču nemazsvarīgs aspekts – viss, ko mēs darām atbildes kārtā uz NATO draudu radīšanu Krievijai, mēs darām tikai un vienīgi savā teritorijā. Gluži tāpat, kā visi Krievijas kodolieroči atrodas mūsu teritorijā atšķirībā no amerikāņu kodolieročiem," piebilda diplomāts.

Разминирование прохода в минном поле с помощью подрыва специального боеприпаса - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādiem nolūkiem Latvija paplašina armijas poligonus

Tāpat Lavrovs atzīmēja, ka ES ir neliela valstu grupa, kuras ceļ augšā vēstures fobijas attiecībā uz Krieviju un pastāvīgi aicina savaldīt Krieviju, nesamazināt sankciju spiedienu. Taču pēkšņi fobijas un iespējamā uzbrukuma tēmu Eiropai sāka apspriest publiski arī Vācijas oficiālās amatpersonas.

"Viņiem iznāk, ka NATO ir vajadzīga, tostarp Vācijai, jo, izņemot aliansi, neviens Vāciju neaizstāvēs. Mēs uzreiz painteresējāmies Berlīnei, no kā viņi grasās aizstāvēties ar NATO palīdzību? Viņi neko neatbildēja," sacīja ministrs.

Iepriekš vēstīts, ka laikā no 2020. gada februāra līdz aprīlim Savienotās Valstis uz laiku nogādās Eiropā 20 tūkstošus karavīru līdz ar tehniku dalībai manevros "Eiropas aizstāvis 2020" (Defender Europe) un vairākās citās mācībās: "Ātrā atbilde" (Quick response), "Asmens trieciens" (Saber Strike), "Sabiedroto gars" (Allied spirit), "Dinamiskā fronte" (Dynamic front). Tā būs lielākā Savienoto Valstu karaspēka dislokācija Eiropā pēdējo 25 gadu laikā, informēja brigādes ģenerālis Šons Bārnabijs.

Pēc mācībām amerikāņu karavīri atgriezīsies dislokācijas vietās ASV.

Pie tam ģenerālis, atbildot uz jautājumu par minēto mācību saikni ar Krievijas radītajiem draudiem, uzsvēra, ka mācības nav vērstas pret kādu konkrētu valsti, to mērķis esot uzlabot mijiedarbību un loģistiku dažādos līmeņos, un mācību mērķis būšot "stratēģiskā gatavība". Tiks novērtētas arī sabiedroto spējas Eiropā nepieciešamības gadījumā nodrošināt loģistiku, konstatēja ģenerālis.

Mācībās "Defender Europe" piedalīsies aptuveni 37 tūkstoši karavīru no dažādām valstīm. ASV bruņotie spēki plāno izmantot mācībās 13 tūkstošus tehnikas vienību.

Ziņu lente
0