Krievijā nolaista ūdenī jaunā projekta pirmā atomzemūdene

© Sputnik / Павел Львов / Pāriet pie mediju bankasСпуск на воду атомной подводной лодки "Белгород" в Архангельской области
Спуск на воду атомной подводной лодки Белгород в Архангельской области  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Severodvinskā nolaista ūdenī modernizētā projekta "Jaseņ M" pirmā sērijveida atomzemūdene "Novosibirsk".

RĪGA, 26. decembris — Sputnik. Projekta "Jaseņ M" pirmā sērijveida atomzemūdene "Novosibirsk" tiks oficiāli iekļauta Krievijas Jūras kara flotes sastāvā jau 2020.gadā, vēsta Sputnik Igaunija.

Krievijas Jūras kara flotes komandieris admirālis Nikolajs Jevmenovs pastāstīja, ka zemūdenes ekipāža sagatavota mācību centrā un "gatava apgūt jaunāko tehniku un bruņojumu".

Krievijas atomzemūdene. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mediji: Krievijas atomzemūdenes "pazudīs" no pretinieka radariem

"Novosibirsk" nolaista ūdenī uzņēmumā "Sevmaš" Severodvinskā, Arhangeļskas apgabalā, ziņo Krievijas Aizsardzības ministrijas preses dienests.

Projekta "Jaseņ M" daudzfunkcioncionālo atomzemūdeņu "Kazaņ" un "Novosibirsk" tonnāža – 13 80 tonnas, iegrimšanas dziļums – 520 metri, autonomais reiss – līdz 100 diennaktis,  ātrums zem ūdens – 31 mezgls. Ekipāžu veido 64 cilvēkui. Atomzemūdene bruņota ar mīnām, 533 mm torpēdām, kā arī spārnotajām raķetēm "Kalibr" un "Oniks".

Salīdzinājumā ar agrāko – 885.projektu – izmaiņas skārušas radioelektroniskā bruņojuma kompleksu un modernizēto iekārtu elementu bāzi, kā arī Krievijas ražotāju piegādātos materiālus. Tā kā projektā "Jaseņ M" savlaicīgi tika konstatēta virkne konstruktīvu trūkumu, kas bija saistīti ar vadības sistēmu, ar mērķi novērst iebildumus pret pirmo projekta "Kazaņ" zemūdeni, bija vajadzīgi vairāki izmēģinājuma reisi jūrā.

Krievijas jūras kara doktrīna paredz, ka perspektīvā projekta "Jaseņ M" zemūdenes kļūst par valsts galvenajām daudzfunkcionālajām atomzemūdenēm. Tuvākajos gados plānots nodot vēl četras šī projekta zemūdenes - "Krasnojarsk", "Arhangeļsk", "Uļjanovsk" un "Perm".

Severodvinska – Krievijas zemūdens spēku kalve

2019.gada aprilī uzņēmumā "Sevmaš" Severodvinskā svinīgi tika nolaista ūdenī zemūdene "Belgorod" – bezpilota sistēmas "Poseidon" pirmā nesēja.

Atomzemūdene un paši bezpilota aparāti "Poseidon" tiks izmēģināti divus gadus. Sistēmu plānots nodot Krievijas JKF 2020. un 2021.gadu mijā.

Atomzemūdene Jurijs Dolgorukijs - Sputnik Latvija
Vai ASV spēs atrast Krievijas jaunās zemūdenes?

Tālā darbības rādiusa zemūdens bezpilota aparāts "Poseidon" var pārvietoties lielā dziļumā, starpkontinentālā mērogā, ātrumā, kas vairākkārt pārsniedz zemūdeņu un modernāko torpēdu ātrumu. To iespējams aprīkot ar konvencionālo raķeti vai kodolgalviņu.

Daudzi militārie eksperti Rietumos atzīst, ka nav nekādu efektīvu līdzekļu aizsardzībai no "Poseidon", un tā pielietošanas gadījumā sekas, pie kā var novest bezpilota torpēdas trieciens, būs katastrofālas. Pie tam Krievijas jauno izstrādājumu ir jāuzskata par atmaksas, nevis pirmā trieciena ieroci, jo, atšķirībā no raķetēm, kas spēj sasniegt mērķi dažu minūšu laikā, "Poseidon" būs nepieciešams daudz ilgāks laiks – vairākas stundas.

Ziņu lente
0