Apstiprinātas Krievijas tiesības uz jaunām teritorijām Arktikā

© Sputnik / Роман Денисов / Pāriet pie mediju bankasАтомный ледокол "Арктика" во главе каравана судов, идущего Северным морским путем.
Атомный ледокол Арктика во главе каравана судов, идущего Северным морским путем. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieku jaunākie dati ļauj pierādīt, ka 1500 kilometrus garā zemūdens kalnu grēda no Vrangeļa salas virzienā uz Kanādas Arktisko arhipelāgu ir Eirāzijas kontinentālās platformas turpinājums, tātad – Krievijas turpinājums.

RĪGA, 13. decembris — Sputnik. Mendeļejeva zemūdens grēda Ziemeļu Ledus okeāna centrālajā daļā ir kontinenta turpinājums, tātad saskaņā ar starptautisko tiesību normām Krievija var rēķināties ar sava šelfa robežu paplašināšanu, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz informāciju zinātniskajā žurnālā Earth-Science Review.

Архипелаг Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
Krievija rada pirmo dreifējošo ledus staciju Arktikai

Atzīmēts, ka tamlīdzīgus secinājumus ļauj izdarīt Arktiskā reģiona juras-kainozoja perioda paleoģeogrāfisko un paleotektonisko karšu atlass, ko Maskavas valsts universitātes ģeologi sastādījuši sadarbībā ar kolēģiem no Nīderlandes un ASV.

Pamatojoties uz seismiskajiem datiem un salīdzinot tos ar kalnu iežu paraugiem no Mendeļejeva grēdas nogāzēm un urbuma Lomonosova grēdā, zinātnieki sastādījuši apvidus seismostratigrāfisko shēmu un atainojuši tā ģeoloģiskās attīstības posmus pēdējo 157 miljonu gadu posmā.

Rezultātā pētnieki pierādījuši, ka 1500 kilometrus garā zemūdens kalnu grēda no Vrangeļa salas virzienā uz Kanādas Arktisko arhipelāgu ir Eirāzijas kontinentālās platformas turpinājums, tātad tas ir arī Krievijas turpinājums.

Saskaņā ar ANO Jūras tiesību konvenciju, piekrastes valsts, šajā gadījumā – Krievija, var pretendēt uz šelfa teritoriju aiz 200 jūdžu zonas robežām. Saņemot ANO Robežu komisijas apstiprinājumu, Krievija varēs būtiski paplašināt savu ekonomisko zonu Arktikā.

2001. gadā pieteikums tika noraidīts, jo iesniegto datu apjoms nebija pietiekams. Tagad zinātnieki cer, ka jaunie pētījumu rezultāti pieliks punktu jautājumā par Mendeļejeva grēdas piederību.

Ziņu lente
0