Krievijas ĀM: Uzvaras parādei nav uzaicināti visi Baltijas un Ziemeļeiropas līderi

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЗдание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве
Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava ielūdz citu valstu vadītājus ierasties svinīgajos pasākumos, kas veltīti Uzvaras pār fašismu 75. gadadienai. Vēlmi ierasties jau apstiprinājuši 17 valstu vadītāji.

RĪGA, 19. novembris - Sputnik. Atsevišķiem Baltijas un Ziemeļeiropas valstu līderiem nosūtīti ielūgumi ierasties Maskavā Uzvaras Lielajā Tēvijas karā 75. gadadienas svētkos, intervijā RIA Novosti pastāstīja Krievijas Ārlietu ministrijas II Eiropas departamenta direktors Sergejs Beļajevs.

"Ielūgumi uz svinīgajiem pasākumiem, kas veltīti Uzvaras Lielajā Tēvijas karā 75. gadadienai, nosūtīti vairāku II Eiropas departamenta pārraudzīto valstu vadītājiem," atklāja Beļajevs.

Diplomāts konstatēja, ka līdz šim nav bijuši publiski komentāri par nosūtītajiem ielūgumiem – "ne pozitīvas, ne noraidošas reakcijas".

Krievijas ĀM departamenta ziņā ir sakari ar Lielbritāniju, Dāniju, Īriju, Islandi, Norvēģiju, Somiju, Zviedriju, kā arī Latviju, Lietuvu un Igauniju.

Iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar mērķi saglabāt vēsturisko atmiņu un izcelt 1941.-1945. gada Lielā Tēvijas kara Uzvaras 75. gadadienu ar savu dekrētu pasludināja 2020. gadu Krievijā par Piemiņas un slavas gadu. Putins atzīmēja, ka valsts gatavojas nākamā gada maijā pienācīgi atzīmēt Uzvaras pār fašismu 75. gadadienu. "Tiks organizēta vērienīga svinību programma, kurā, ceram, piedalīsies augsti pārstāvji no daudzām valstīm," precizēja Krievijas prezidents.

Салют в честь 75-летия освобождения Риги от немецко-фашистских захватчиков - Sputnik Latvija
Maskavā notika salūts par godu Rīgas atbrīvošanas no nacistiem 75. gadadienai

Piemēram, 2020. gada 9. maijā Sarkanajā laukumā Maskavā notiks svinīgā parāde par godu Uzvaras pār fašismu 75. gadadienai. Galvenajā tribīnē, saskaņā ar tradīciju, būs Krievijas vadība un goda viesi, tostarp- ārvalstu līderi. Prezidenta palīgs Jurijs Ušakovs pastāstīja, ka lēmumu apmeklēt gaidāmās svinības apstiprinājuši 17 valstu līderi, tostarp Indijas, Kubas, Francijas, Čehijas, Venecuēlas, Baltkrievijas, Armēnijas, Moldovas un Serbijas valstu vadītāji.

Kopš 2019. gada 10. aprīļa Uzvaras parkā Maskavā tiek organizēti salūti par godu PSRS un Eiropas pilsētu atbrīvošanai no fašistiskajiem iebrucējiem. Piemēram, 13. jūlijā notika salūts par godu Viļņas atbrīvošanai, 22. septembrī atskanēja zalves par godu Tallinas operācijai, 13. oktobrī tika svinēta Rīgas atbrīvošana no fašistiem.

Latvija, Lietuva un Igaunija pauda protestu Krievijai sakarā ar svētku salūtu organizāciju par godu Rīgas, Viļņas un Tallinas atbrīvošanas 75. gadadienai Lielā Tēvijas kara gados. Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova pauda neizpratni par to, kāpēc Krievijai vajadzētu prasīt citu valstu atļauju salūta organizēšanai savā teritorijā. Diplomāte uzsvēra, ka Baltijas valstu izlēciens atspoguļo Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdību absurdo un zaimojošo rīcību.

Рабочий визит президента РФ В. Путина в Японию для участия в саммите Группы двадцати - Sputnik Latvija
Politika
Sabiedrotajiem jābūt kopā: Putins uzaicināja Makronu uz Maskavu Uzvaras 75. gadadienā

"Visiem, kas nezina vai ir aizmirsuši, gribu atgādināt – miljoniem planētas iedzīvotāju kopā ar Krieviju svinēs jubileju, lielākās uzvaras pār fašismu 75. gadadienu. Salūti skan to cilvēku piemiņai, kuri atdevuši savas dzīvības ne par politiskajām vērtībām vai lozungiem, bet gan par to, lai pasaulei, lai Eiropai būtu izredzes uz mierīgu dzīvi," uzsvēra Zaharova.

Krievijas vēstniecība Latvijā tāpat pauda neizpratni par Latvijas reakciju piemiņas salūta aspektā. Diplomāti uzsvēra, ka uzskata par savu pienākumu godāt padomju karavīru, tostarp – arī latviešu piemiņu un varoņdarbu, kuri atbrīvojuši pasauli no "brūnā mēra". Maskava jau vairākkārt iebildusi pret centieniem izkropļot Otrā pasaules kara rezultātus un Padomju Savienības lomu uzvarā par fašismu – Krievija uzsver nepieciešamību stāties pretī vēstures falsifikācijas mēģinājumiem.

Ziņu lente
0