Baltijas strēlei var piešķirt nacionālā parka statusu

© RIA Novosti . Ирина ОвчинниковаДюны, Куршская коса
Дюны, Куршская коса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš kļuva zināms, ka Polija noslēgusi līgumu ar kuģošanas kanāla būvniecības darba veicēju cauri strēlei, kura simboliskā būvniecība sākās pirms gada.

RĪGA, 6. oktobris – Sputnik. Kaļiņingradas apgabala varasiestādes plāno līdz 2024. gadam piešķirt Baltijas strēlei nacionālā parka statusu, kura atrodas Krievijas tālākais rietumu punkts, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz reģiona valdības preses dienestu un gubernatora Antona Aļihanova paziņojumu.

Šobrīd ierēdņi gatavo pieteikumu Krievijas Dabas ministrijai.

Крыница-Морска, Польша - Sputnik Latvija
Krājumi ir pieticīgi: Polija demonstrēja Baltijas strēlē atrasto dzintaru

Šāds nolūks tika izteikts Aļihanova tikšanās laikā ar Valsts domes ekoloģijas un apkārtējās vides aizsardzības komitejas priekšsēdētāju Vladimiru Burmatovu. Reģiona vadītājs palūdza deputātam atbalstīt iniciatīvu.

Šo un citus Kaļiņingradas apgabala piedāvājumus Valsts dome izlems kopā ar federālajām iestādēm.

Iepriekš kļuva zināms, ka Polijas varasiestādes neatkāpjas no plāniem uzbūvēt kuģošanas kanālu cauri strēlei. Piektdien Polija paziņoja, ka parakstījusi līgumu ar darbu izpildītāju. Par to kļuvis Polija un Beļģijas konsorcijs NDI i Besix.

Kanāla simboliskā būvniecība sākās jau pērnā gada oktobrī. Aļihanovs toreiz norādīja, ka Krievijas ekologi vairākkārt nosūtījuši Polijai rakstiskus iesniegumus ar lūgumu paskaidrot būvniecības plānus, taču Polija ilgu laiku klusējusi.

Рубка леса - Sputnik Latvija
The Guardian: meža izciršana Baltijas strēlē apdraud visu Eiropu

Konvencijas par Baltijas jūras reģiona jūras vides aizsardzību (Helsinku konvencija) ietvaros Polijai ir pienākums informēt Krieviju par plānojamā kanāla negatīvo ietekmi, kā arī garantēt darbību veikšanu ar mērķi mazināt nelabvēlīgo ietekmi uz apkārtējo vidi un saglabāt Kaļiņingradas līča rajona bioloģisko daudzveidību.

Baltijas (Vislas) strēle ir šaura sauszemes josla, kura atdala Kaļiņingradas līci no Gdaņskas līča pamatdaļas. Tās garums ir 65 kilometri – 35 no tiem ziemeļaustrumos ir Krievijas teritorija, pārējie – Polija. Strēli klāj pludmales un kāpas.

Ziņu lente
0