"Izdzēst Ukrainu no kartēm": Višinskis pastāstīja, kas viņam tika inkriminēts

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasПресс-конференция Кирилла Вышинского
Пресс-конференция Кирилла Вышинского - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Višinskis pastāstīja, ka politiķi piedāvāja viņam uzrakstīt lūgumu apmaiņai; pēc tam piedāvāja veikt pārrunas.

RĪGA, 9. septembris – Sputnik. Portāla RIA Novosti Ukraina vadītājs Kirills Višinskis, kurš sestdien, 7. septembrī, kopā ar Kijevas atbrīvotājiem Krievijas pilsoņiem ieradās Maskavā, rīkoja lielu preses konferenci Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" preses centrā.

"Mani gribēja apmainīt pret Sencovu. Pie manis nāca ukraiņu politiķi un piedāvāja uzrakstīt lūgumu apmaiņai," pastāstīja RIA Novosti Ukraina vadītājs.

"Beigās piedāvāja sarīkot preses konferenci, kurā es nožēlotu izdarīto. Piedāvāja aizbraukt prom uz Eiropu, bet es no visa atteicos. Pēc tam pateica, kad būs tiesa, gaidīt attaisnojošu spriedumu nav vērts. Pēc tam piedāvāja apžēlošanu apmaiņā pret vienošanos ar tiesu. Centās šantažēt Krievijas Federācijas augstāko vadību. Mani gribēja pataisīt par grēkus izsūdzējušo propagandistu. Bet es neesmu propagandists. Es uzskatu sevi par žurnālistu," pastāstīja Višinskis.

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasKirilla Višinska preses konference
Izdzēst Ukrainu no kartēm: Višinskis pastāstīja, kas viņam tika inkriminēts - Sputnik Latvija
Kirilla Višinska preses konference

"Esmu lasījis savas lietas materiālus. Mani arestēja 208. panta ietvaros – tas ir, kad tevi pieķer nozieguma vietā ar "asinīm uz rokām". Mani paņēma pēc 208., jo tobrīd biju publicējis vienu no materiāliem. Materiāls saucās: "Uzbrukums Ukrainas pareizticīgo baznīcai". Tur tika izteiktas divu ukraiņu divas pozīcijas. Turklāt viens no viņiem Krievijas Federāciju lamāja no panckām ārā. Es vaicāju, "bet kas tur slikts?", un man pateica, labi, par vienu pantu mazāk būs. Pēc tam ir izlasīju, ka "fīrera slepenais ierocis" esmu es un mans uzdevums ir izdzēst Ukrainu no kartēm," pateica Višinskis preses konferences gaitā Starptautiskajā informācijas aģentūrā "Rossija segodņa".

© Ruptly / SputnikKirills Višinskis Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" preses centrā
Izdzēst Ukrainu no kartēm: Višinskis pastāstīja, kas viņam tika inkriminēts - Sputnik Latvija
Kirills Višinskis Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" preses centrā

Apsveikt Višinski ar atbrīvošanu un paklausīties, ko viņš pastāstīs, atnāca daudzi žurnālisti. Preses konferencē atradās Starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs, kurš vēl tikšanās laikā ar Kijevas atbrīvotājiem Krievijas pilsoņiem lidostā "Vnukova" anonsēja preses konferenci ar Višinski.

Глава МИД Латвии Э.Ринкевичс - Sputnik Latvija
Politika
Kā Latvija reaģēja uz Krievijas un Ukrainas "milzīgo soli"

"RIA Novosti" galvenais redaktors tika arestēts 2018. gada maijā un atradās ieslodzījumā gandrīz 470 dienas. Žurnālists tiek turēts aizdomās par atbalsta sniegšanu pašpasludinātajām Donbasa republikām un valsts nodevību. Maksimālais sods saskaņā ar šo pantu – brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem.

Tiesa astoņas reizes pagarināja Kirilam Višinskim drošības līdzekli – arestu.

Par to, ka tiesa nav varējusi uzrādīt pārliecinošus Višinska vainas pierādījumus, vairākkārt informējusi Krievijas pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos Tatjana Moskaļkova.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins norādīja, ka tā ir bezprecedenta situācija, un paziņoja: Višinskis arestēts par viņa tiešo profesionālo darbību, par žurnālista funkciju īstenošanu.

Ziņu lente
0