"Gazprom" iecerējis divus gigantiskus projektus Baltijā

© Sputnik / Сергей Субботин / Pāriet pie mediju bankasЗавод по очистке газа на Усинском нефтяном месторождении
Завод по очистке газа на Усинском нефтяном месторождении - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs palūdzis Valsts attīstības korporāciju VEB un Finanšu ministriju sagatavot piedāvājumus "Gazprom" projekta – rūpniecības klastera izveide Baltijā – īstenošanas sākumposma finansējuma jautājumā.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Korporācija "Gazprom" lūgusi KF Ministru kabinetu piešķirt gāzes pārstrādes un sašķidrināšanas kompleksa un gāzes ķīmiskā kompleksa projektiem, ko plānots būvēt Baltijas jūras krastā netālu no Ustjlugas "valstiskas ekonomiskās nozīmes" objektu statusu. Tāpat holdings lūdzis izskatīt jautājumu par abu projektu sākumposma finansēšanu, raksta avīze "Vedomosti".

"Gazprom" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers nosūtījis atbilstošo lūgumu Krievijas premjerministram Dmitrijam Medvedevam. Dokumentā viņš lūdz uzticēt Valsts attīstības korporācijai VEB apspriest padomē jautājumu par rūpnieciskā klastera Ustjlugā projekta sākumposma finansēšanu, bet Finanšu ministrijai – izstrādāt jautājumu par subsīdijas piešķiršanu kā mantisku iemaksu VEB kapitālā.

Перевалка угля в Рижском порту - Sputnik Latvija
Latvija varētu palikt bez Krievijas oglēm par vienu gadu agrāk, nekā plānots

Saskaņā ar "Gazprom" plāniem, lielāko gāzes pārstrādes kompleksu veidos gāzes sašķidrināšanas rūpnīcas un gāzes ķīmiskais uzņēmums. Komplekss varēs pārstrādāt līdz 45 miljardus kubikmetru treknās gāzes (degošā gāze ar smago ogļūdeņražu saturu, raksturīga naftkas un gāzes kondensāta atradnēm – red.) gadā. Komplekss ražos vairāk nekā 19 miljardus kubikmetru sausās gāzes, 13 miljonus tonnu SDG (šiem nolūkiem nepieciešami aptuveni 18 miljardi kubikmetru gāzes parastajā stāvoklī) un vairāk nekā 2,2 miljonus tonnu sašķidrināto ogļūdeņražu gāzu gadā.

No gāzes iegūtās vērtīgās frakcijas plānots izmantot etilēna un bāzes polimēru ražošanai. Plānots, ka gāzes ķīmiskais kombināts rūpniecības klasterā varēs ražot līdz 3 miljonus tonnu etilēna un polimēru gadā.

Kompleksa pirmās kārtas ekspluatācijas sākums plānots 2023.gadā, ar pilnu jaudu komplekss sāks strādāt 2024.gadā.

"Gazprom" partneris projekta īstenošanā būs uzņēmums "Rusgazdobiča", kura uzdevums būs patstāvīgi uzbūvēt gāzes ķīmisko kombinātu.

 Termināli sauso minerālmēslu pārkraušanai - Sputnik Latvija
"Uralhim" ražoto minerālmēslu eksports turpmāk vedīs no Ustjlugas

Iepriekš "Gazprom" lēsa, ka kompleksa potenciālā peļņa sasniegs vairāk nekā 4 miljardus dolāru gadā. pagaidām holdings vēl nav sniedzis informāciju par abu projektu īstenošanai nepieciešamo finansējuma apjomu un vēlamās subsīdijas izmēru. Iepriekš viņš vērtēja, ka gāzes pārstrādes un sašķidrināšanas kompleksa izmaksas varētu sastādīt 700-750 miljardus rubļu (9,5-10 miljardus eiro). Gāzes ķīmiskā kombināta izmaksas nav sniegtas.

Avīze "Vedomosti" informēja, atsaucoties uz federālo amatpersonu, ka kopējās investīcijas projektā pārsniedz 2 triljonus rubļu (27 miljardus eiro).

Finanšu ministra vietnieks informēja, ka "Gazprom" projekta finansēšanai Usltjlugā iespējams izmantot Nacionālās labklājības fonda līdzekļus.

Ziņu lente
0