Militārais eksperts konstatējis, ka Baltijas ministri nepārzina INF noteikumus

© Foto : из архива автораЧлен-корреспондент Академии военных наук РФ, ведущий эксперт Центра военно-политических исследований МГИМО Владимир Козин
Член-корреспондент Академии военных наук РФ, ведущий эксперт Центра военно-политических исследований МГИМО Владимир Козин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārsteidzoši, ka Latvijas un Lietuvas pārstāvji nav informēti par elementārām lietām, kas saistītas ar Līgumu par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju, atzīmēja militārais eksperts Vladimirs Kozins.

RĪGA, 6. augusts – Sputnik. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un viņa kolēģis no Lietuvas Lins Linkēvičs paziņoja, ka Krievija ir atbildīga par Līguma par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INF) darbības izbeigšanu. Pēc Rinkēviča domām, Krievija pagātnē vairākkārt pārkāpusi līguma noteikumus, un, atzīmēja Linkēvičs, nav izmantojusi tai doto laiku, lai atkal pilnā apjomā un ar pārbaužu iespēju pildītu INF.

Abu ministru paziņojumi liecina par viņu profesionālisma trūkumu, intervijā Sputnik Latvija norādīja Krievijas ĀM Maskavas valsts starptautisko attiecību institūta Militāri politisko pētījumu centra vadošais eksperts, Nacionālā globālās drošības pētījumu institūta zinātniskās padomes loceklis Vladimirs Kozins.

"Tas ir absolūts neprofesionālisms. Nepietiek ar to, ka ne Latvija, ne Lietuva nebija šī līguma dalībnieces, tās piedevām vēl aizmirst, ka tieši ASV februārī paziņoja, ka aptur dalību līgumā, un vēlāk no tā izstājās," konstatēja Kozins.

Eksperts atgādināja, ka ASV jau sen praktiski pārkāpušas Līgumu INF.

"Tas notika 1999. gada oktobrī, līdz ar vidēja un maza darbības rādiusa raķešu izmēģinājumu sākumu PRA sistēmas efektivitātes pārbaužu gaitā kā mācību raķetes. To fiksēja divas oficiālas ASV struktūras – Pentagona Pretraķešu aizsardzības pārvalde un ASV Kongresa pētījumu dienests, norādot pārtvertās raķetes tipu – maza vai vidēja darbības rādiusa raķete. Latvija un Lietuva – NATO dalībvalstis – nevar to nezināt. Pārsteidzoši, ka to pārstāvjiem nav zināmas elementāras ar līgumu saistītas lietas," uzsvēra Kozins.

Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija
ASV sākušas izstrādāt lauztā līguma INF aizliegtās raķetes

Eksperts piezīmēja, ka laikā no 1999. gada ASV "sakrājušas" 177 raķešu līguma pārkāpumus, bet Krievijai to nav vispār.

Iepriekš vēstīts, ka 2. augustā pēc ASV iniciatīvas darbību izbeidza Līgums INF. Pērnā gada decembrī Vašingtona deva Maskavai 60 dienas, lai "atgrieztos pie līguma izpildes". Februārī ASV paziņoja, ka vienpusēji aptur līguma darbību, it kā sakarā ar Krievijas pārkāpumiem, taču nesniedza nekādus minēto "pārkāpumu" pierādījumus.

Maskava vairākkārt uzsvēra, ka stingri izpilda savas līgumā minētās saistības, un norādīja, ka ASV apsūdzības ir nepamatotas. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paskaidroja, ka raķete 9M729, kas radījusi Vašingtonas aizdomas, tika izmēģināta līgumā pieļautajā darbības attālumā. Diplomāts uzsvēra, ka Maskavai ir vairāki nopietni jautājumi ASV par līguma izpildi no Savienoto Valstu puses.

Jūlijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja likumu par līguma apturēšanu.

Ziņu lente
0