Politologs: Baltijas valstu reakcija pēc nelegālajiem mītiņiem Maskavā ir neadekvāta

© из личного архива Юрия СветоваЖурналист Юрий Светов
Журналист Юрий Светов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas politologs un žurnālists Jurijs Svetovs pastāstīja, kāpēc Baltijas valstis tik vērīgi seko protesta mītiņiem Krievijā un pie tam ne mazākajā mērā neredz, cik stingri tiek izklīdinātas demonstrācijas rietumvalstīs.

RĪGA, 6. augusts – Sputnik. Rietumvalstis ir ļoti norūpējušās par Maskavā notikušo nesankcionēto mītiņu dalībnieku aizturēšanas un aresta gadījumiem. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs aicināja Krieviju ievērot starptautiskās saistības cilvēktiesību jomā, pārtraukt neattaisnoto vardarbību pret nevainīgiem cilvēkiem un atbrīvot aizturētos.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Nepamanīja cenzūru: Rinkēvičs apgalvo, ka Baltnews tika bloķēts likumīgi

Komentējot latviešu politiķa paziņojumus, politologs Jurijs Svetovs atcerējās rindiņu no Krilova slavenās fabulas "Spogulis un pērtiķis": "Būs labāk sevi, kaimiņ, apskatīt, ne citus skaitīt iemācīt."

Pēc viņa domām, ikvienai valstij ir tiesības vērtēt, taču vērtējumam jābūt adekvātam, turklāt pastāvīgam, ne individuālam.

"Kad Francijā notika "dzelteno vestu" protesti, kuros policija izmantoja asaru gāzi un ūdens lielgabalus, piekāva protestu dalībniekus, un bija pat upuri, es nedzirdēju nevienu paziņojumu šajā jautājumā no Eiropas Savienības pārstāvju puses," teica Jurijs Svetovs intervijā Sputnik Latvija.

Eksperts atzīmēja, ka Rietumos novērojama kaut kāda neparasti liela uzmanība, kas piesaistīta notikumiem Krievijā, it īpaši Baltijas valstīs, kas izmanto katru iespēju, lai pierādītu, ka Krievija ir valsts, kurā tiek pārkāpti likumi. Turklāt tiek noklusēts fakts, ka likumu pārkāpa paši mītiņu dalībnieki.

Mītiņš nebija sankcionēts, tāpēc, ja tu apzināti pārkāp aizliegumu, nevajag sūdzēties: ja tu pārkāp likumu, tev nāksies atbildēt," uzsvēra Svetovs.

Eksperts atgādināja, ka protestu laikā Ukrainā visas rietumvalstis, arī Latvija, Igaunija un Lietuva atbalstīja cilvēkus, kuri rupji pārkāpa likumu. "Pie kā tas noveda? Pie valsts apvērsuma. Krievija to nevēlas pieļaut," paskaidroja politologs.

Iepriekš vēstīts, ka 27. jūlijā Maskavā notika nesankcionēts mītiņš. To organizēja cilvēki, kam vēlēšanu komisija nedeva iespēju piedalīties Maskavas pilsētas domes vēlēšanās tāpēc, ka viņu atbalstītāju parakstu lapās bija iekļautas mirušas un neeksistējošas personas.

Nelikumīgās akcijas gaitā par dažādiem pārkāpumiem tika aizturēti 1074 cilvēki. Vēlāk gandrīz visi tika izlaisti brīvībā. Sakarā ar šiem notikumiem Izmeklēšanas komiteja ierosināja krimināllietas par masu nekārtībām.

Dažas dienas vēlāk notika vēl viena protesta akcija. IeM ziņoja, ka tajā piedalījās aptuveni 1,5 tūkstoši cilvēku. No viņiem aptuveni 600 tika aizturēti par kārtības pārkāpumiem.

Ziņu lente
0