Kremlis nosūtījis apsveikumus Uzvaras dienā. Kā nav starp adresātiem?

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidenta Vladimira Putina apsveikumos nav pieminēti Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Gruzijas un Ukrainas valstu vadītāji.

RĪGA, 9. maijs - Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins Uzvaras dienas svētku priekšvakarā nosūtīja apsveikumus vairāku pēcpadomju telpas valstu līderiem un iedzīvotājiem, teikts Kremļa preses dienesta publikācijā.

Balstijas valstu starp adresātiem nav

Apsveikumus no Krievijas prezidenta par godu Uzvaras Lielajā Tēvijas karā 74. gadadienai saņēmuši Azerbaidžānas, Armēnijas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Kirgīzijas, Moldovas, Tadžikistānas, Turkmenistānas, Uzbekistānas, Abhāzijas un Dienvidosetijas valstu vadītāji un iedzīvotāji. Tāpat Putins apsveica Gruzijas un Ukrainas tautas.

Tātad Krievijas prezidenta apsveikumus saņēmušas visas bijušās Padomju Savienības republikas, izņemot Baltijas valstis.

"Šo lielo svētku dienā mēs ar pateicību atsaucam atmiņā savu tautiešu nebijušo varonību, kuri aizstāvēja dzimtās zemes brīvību un glāba pasauli no fašistiskās agresijas, - teikts apsveikumā. – Mēs godājam varoņus, kuri vīrišķīgi cīnījās ar iebrucējiem kaujas laukā un pašaizliedzīgi strādāja aizmugurē."

Krievijas prezidents uzsvēra, ka kopīgais pienākums ir svēti glabāt piemiņu par varoņiem un neskaitāmajiem upuriem, veltīt rūpes un uzmanību veterāniem. Visiem Lielā Tēvijas kara veterāniem un aizmugures darbiniekiem Krievijas līderis sūtīja dziļas pateicības vārdus novēlēja labu veselību, ilgu mūžu, mieru un labklājību.

Krievija – Ukrainai: mieru un labklājību

Uzrunā Ukrainas tautai Putins atzīmēja, ka nepieciešams aizstāvēt patiesību par kopīgās vēstures liktenīgajiem notikumiem, stāties pretī jebkādiem mēģinājumiem kurināt etnisko naidu un atjaunot fašistisko ideoloģiju.

Акция Бессмертный полк в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
"Nemirstīgais pulks" soļo pa Eiropu un Ameriku

"Esmu pārliecināts, ka Krievijas un Ukrainas tautu pienākums ir svēti sargāt un paturēt prātā mūsu tēvu un vectēvu mantojumā atstātās brālīgās draudzības un savstarpējās palīdzības tradīcijas, kas palīdzēja mums kopā nonākt pie lielās Uzvaras. Šajā jaukajā dienā mēs noliecam galvas savu tautiešu svētās piemiņas priekšā, kuri frontē un partizānu nodaļās plecu pie pleca cīnījās pret fašistiskajiem iebrucējiem, ar milzīgiem upuriem un zaudējumiem aizsargāja dzimto zemi un visu pasauli no verdzības," teikts Putina vēstījumā.

Krievijas prezidents novēlēja Lielā Tēvijas kara veterāniem labu veselību, gara spēku un ilgu mūžu, bet visiem Ukrainas pilsoņiem – mieru un labklājību.

"Jaunievēlētais Ukrainas prezidents vēl nav stājies savā amatā, valsts vadītājs ir Porošenko. Jūs zināt, ka Putins neapsveica Porošenko arī agrākajos gados. Taču pie tam viņš vienmēr teica, ka valstu vadītāju attiecības nekādi nedrīkst projicēties uz abu valstu tautu senajām radnieciskajām un brālīgajām attiecībām. Tieši tāpēc prezidents apsveic Ukrainas tautu, Ukrainas veterānus lielo Uzvaras svētku priekšvakarā," pastāstīja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Prezidenta plāni 9. maijā: parāde un "Nemirstīgais pulks"

Iepriekš kļuva zināms, ka šogad Kremlis nav uzaicinājis nevienu citas valsts vadītāju apmeklēt Uzvaras Lielajā Tēvijas karā 74.gadadienas svinīgos pasākumus. Peskovs norādīja, ka ārvalstu līderu vizītes Maskavā 9.maijā nav gaidāmas.

Nemirstīgā pulka gājiens Rīgā 2017. gada 9. maijā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Uzvaras diena veselās un slimās valstīs

Uzvaras dienā Krievijas prezidents piedalīsies svinīgajā parādē Sarkanajā laukumā Maskavā. Parāde sāksies pl. 10.00 pēc Maskavas laika.

Pēc parādes Kremlī notiks svinīgā pieņemšana par godu Lielā Tēvijas kara veterāniem. Tāpat Krievijas valsts vadītājs Uzvaras dienā, iespējams, pievienosies tradicionālajai akcijai "Nemirstīgais pulks".

"Jūs zināt, ka iepriekšējos gados Krievijas prezidents piedalījās šajā akcijā Sarkanajā laukumā, tāpēc ir pamats uzskatīt, ka arī šogad viņš nolems piedalīties," paskaidroja Peskovs.

Uzvaras dienai veltītos svinīgos pasākumus Krievijā saskaņā ar tradīciju noslēdz svētku salūts.

Ziņu lente
0