Krievija ierosinās konsultācijas ar ASV par līguma START III pagarināšanu

© Sputnik / Maxim Blinov / Pāriet pie mediju bankasЗдание Министерства иностранных дел Российской Федерации.
Здание Министерства иностранных дел Российской Федерации. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līgums par stratēģisko uzbrukuma ieroču tālāku likvidāciju un ierobežošanu, kas nosaka dažādu kodolieroču pieļaujamo skaitu, beigsies 2021. gada februārī.

RĪGA, 17. februāris – Sputnik. Krievija iniciēs konsultācijas ar ASV par pasākumiem stratēģisko uzbrukumu ieroču skaita tālākai samazināšanai un ierobežošanai (START), paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs Minhenes drošības konferencē, vēsta Sputnik Baltkrievija.

"Prezidents Putins vairākkārt informējis, ka esam gatavi sākt pārrunas par šī līguma pagarināšanu. Līguma termiņš beidzas tikai 2021. gadā, taču laiks lido ātri," – Lavrovs norādīja.

Морские пехотинцы США во время учений НАТО Trident Juncture 18 в Исландии - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Pēdējās iespējas" instruments. Ko NATO domā par sadarbību ar Krieviju

Cita starpā konsultācijas nepieciešamas, lai saņemtu skaidrojumu par ASV nodomiem izslēgt no kodolarsenāla vairākas Tomahawk starta iekārtas uz zemūdenēm un vairākus smagos bumbvedējus.

Ministrs atzīmēja, ka pašreizējais līgums pieļauj tamlīdzīgu denuklearizāciju, taču šim nolūkam nepieciešams, lai otra puse atzītu tamlīdzīgas izmaiņas par tehniski uzticamām, un konsultācijas vajadzīgas, lai izslēgtu jebkādas šaubas.

"Pagaidām mums nav piedāvātas nekādas saturīgas konsultācijas, tomēr mēs cenšamies," – atklāja Lavrovs.

Pēdējais līgums par stratēģisko uzbrukumu ieroču skaita tālāku samazināšanu un ierobežošanu (START III) starp Krieviju un ASV tika noslēgts 2010. gada aprīlī Prāgā. To parakstīja valstu vadītāji Dmitrijs Medvedevs un Baraks Obama.

Starpkontinentālo raķešu komplekss Topoļ. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija vēlas atsākt raķešu kompleksu "Topoļ" komerciālo ekspluatāciju

Līgums stājās spēkā 2011. gada 5. februārī un bija paredzēts, ka tas ilgs 10 gadus ar iespēju pagarināt darbības termiņu saskaņā ar abu pušu vienprātīgu piekrišanu.

Līgums paredz kodollādiņu, starpkontinentālo ballistisko raķešu, zemūdeņu un smago bumbvedēju ballistisko raķešu skaita samazināšanu līdz atrunātajiem apjomiem. Līgums paredz, ka abas puses samazina savus kodolarsenālus tiktāl, lai bruņojuma kopskaits nepārsniegtu 700 starpkontinentālās ballistiskās raķetes, zemūdeņu un smago bumbvedēju ballistiskās raķetes, kā arī 1550 kaujas galviņas un 800 izvērstas un neizvērstas starta iekārtas.

Ziņu lente
0