"Numurs neies cauri": Maskava minējusi noteikumus gāzes tranzītam cauri Ukrainai

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГаз.
Газ. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrija norādīja: Eiropas Savienībai nevajag lolot cerības, ka, liekot šķēršļus "Ziemeļu straumes 2" izbūvei, tā piespiedīs Krieviju noslēgt ar Kijevu sev neizdevīgu līgumu.

RĪGA, 10. februāris – Sputnik. Krievija ir gatava turpināt gāzes tranzītu cauri Ukrainai, taču tam jānotiek atbilstoši Krievijas noteikumiem, intervijā RIA Novosti pastāstīja ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Pankins.

"Tur ir virkne elementu, par ko ukraiņi pagaidām nevar izšķirties," – paskaidroja diplomāts.

Газ. - Sputnik Latvija
Draudi, gāze un vara trubas: Ukrainas GTS gatavojas ļaunākajam

A.Pankins atzīmēja, ka Ukrainā nav noteikta lēmuma par gāzes transporta sistēmas nākotni – tās pārņēmēju, konsorciju.

KF ārlietu ministra vietnieks norādīja, ka viens no variantiem ir pašreizējā līguma pagarināšana, iekļaujot tajā nepieciešamos grozījumus, taču, "šķiet, Ukraina tādu iespēju noraida".

Vienlaikus, Pankins uzsvēra, Eiropas Savienībai, traucējot gāzesvada "Ziemeļu straume 2" izbūvei, neizdosies piespiest KF eksportēt gāzi cauri Ukrainai ar neizdevīgiem noteikumiem. Viņš norādīja, ka ES valstis zina: "Gazprom" ir uzticams piegādātājs, tātad degviela pa jauno cauruļvadu nokļūs pie patērētājiem Eiropā.

"Ja liks šķēršļus šim projektam, lai piespiestu Krieviju, bet viens no iemesliem, kuru dēļ pret Krieviju vērstas sankcijas, ir "Ziemeļu straume 2", sūknēt gāzi cauri Ukrainai ar tās noteikumiem, ar tās tarifiem, ar nenoteiktību juridiskos jautājumos, šis numurs droši vien neies cauri," – uzsvēra diplomāts.

Janvārī Krievijas, Ukrainas un Eiropas Komisijas pārstāvji tikās Briselē un apsprieda gāzes tranzītu pēc 2019. gada, kad beigsies pašreizējais "Gazprom" un "Naftogaz" līgums.

Kā jau bija gaidāms, pusēm neizdevās panākt nekādu konkrētu vienošanos, taču EK iesniedza ierosinājumu par nākotnes līgumu. Sabiedrībai kļuva zināmi tikai daži tā punkti.

Piemēram, pēc EK pārstāvju viedokļa, vienošanās termiņam jāpārsniedz desmit gadi, apjomiem jābūt pievilcīgiem, tostarp – arī investoru acīs, ko plānots uzaicināt Ukrainas GTS modernizācijai. Nākamā triju pušu tikšanās ministru līmenī ieplānota maijā.

Ziņu lente
0