Krievijas politiķis atbildējis uz Igaunijas ministra vārdiem par "okupācijas" zaudējumiem

© фото тз личного архива Олега МорозоваОлег Морозов
Олег Морозов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Federācijas padomes Starptautisko lietu komitejas loceklis Oļegs Morozovs komentēja Igaunijas tieslietu ministra Urmasa Reinsalu vārdus par "padomju okupācijas" laikā valstij nodarīto "zaudējumu" kompensāciju.

RĪGA, 4. februāris — Sputnik. Krievijas Federācijas padomes Starptautisko lietu komitejas loceklis Oļegs Morozovs sarunā ar RT Igaunijas tieslietu ministra Urmasa Reinsalu prasību nosauca par tik bezjēdzīgu, ka tai pat nav vērts pievērst uzmanību.

"Cik vien pastāv neatkarīgā Igaunija, tik ilgi dzirdu runas par to, ka mēs tai esam kaut ko parādā... Ļoti skumji, kad cenšas konjunktūras jautājumus saistīts ar pašreizējo mūsdienu vēsturi un vēl prasīt par to naudu. Tā ir absolūta bezjēdzība, mesli politiskajai konjunktūrai, nodeva mūsdienu informācijas kariem un rusofobijai, kas šodien diemžēl dominē Igaunijas sabiedriski politiskajā laukumā. Nav vērts tam pievērst nopietnu uzmanību," – norādīja politiķis.

Iepriekš vēstīts, ka 2. februārī, kad Igaunija atzīmēja Tartu miera līguma parakstīšanas 99. gadadienu, valsts tieslietu ministrs Urmass Reinsalu no jauna sāka cilāt kompensāciju tēmu. Intervijā izdevumam Eesti Päevaleht viņš kārtējo reizi apsūdzēja Padomju Savienību par Igaunijas "okupāciju" un 1920. gadā noslēgtā līguma pārkāpumu, kas nosprauda robežu starp abām valstīm.

"Krievijai kā PSRS tiesību pārņēmējai tas jāatzīst, un faktiski tai, ņemot vērā starptautiskās tiesības, ir jākompensē tās nodarītie zaudējumi," – teica ministrs.

Aizvadītā gada oktobri Igaunijas Tieslietu ministrijas komisija novērtēja bēdīgi slaveno "zaudējumu" 1,2 miljarda eiro apmērā.

Рига - Sputnik Latvija
Mamikins: beidziet kviekt kā sivēni, Latvija no Krievijas nesaņems ne sarūsējušu naglu

Krievijas Zinātņu akadēmijas Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību nacionālā pētnieciskā institūta Eiropas pētījumu centra eksperts Vladimirs Oļenčenko pauda viedokli, ka Igaunijas atgriešanās pie "padomju okupācijas" nodarītajiem zaudējumiem ir tieši saistīta ar debatēm par ES finanšu plānu nākamajiem septiņiem gadiem, tas ir, līdz 2027. gadam. Šis plāns paredz būtiski samazināt Baltijas valstīm paredzētās dotācijas, kas sastāda gandrīz ceturto daļu nacionālo budžetu, tāpēc valstis jau tagad pārdomā, kur ņemt naudu.

Krievija uzskata par absurdu un nepieņemamu spriedelēšanu par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas "padomju okupāciju". Maskavas viedoklis šajā jautājumā pausts jau vairākkārt. Piemēram, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka idejas par kompensācijām izsaka cilvēki ar "jau nelabojamu psihi".

Krievijas ĀM iepriekš norādījusi, ka Baltijas valstu iestāšanos PSRS uzskata par atbilstošu tālaika starptautisko tiesību normām.

Ziņu lente
0