Krimā laists klajā memorands par incidentu Kerčas šaurumā

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЗадержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи
Задержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Juristi ir gatavi ar tiesisku dokumentu palīdzību pierādīt, ka incidents Kerčas šaurumā ir Kijevas provokācija.

RĪGA, 27. janvāris – Sputnik. Juristi Krimā sagatavojuši memorandu par incidentu Kerčas šaurumā, kura rezultātā Krievijas robežsargi par valsts robežas pārkāpumu aizturēja trīs Ukrainas kuģus, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.

"No juridiskā viedokļa to iespējams viennozīmīgi kvalificēt kā provokāciju no Ukrainas puses. Mēs esam gatavi to pierādīt ar tiesisku dokumentu palīdzību," – pastāstīja Krievijas prezidenta pastāvīgās pārstāvniecības Krimā Starptautiski tiesisko jautājumu darba grupas vadītājs Aleksandrs Molohovs.

Viņš norādīja, ka memorands tiks publicēts tuvākajā laikā un piebilda, ka Kijevas darbību rezultātā brūk Melnās un Azovas jūru akvatorijā izveidotās starptautiskās attiecības.

Iepriekš Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja (EPPA) nobalsoja par Ukrainas jūrnieku tūlītēju atbrīvošanu. Reģionālā parlamenta Starptautisko attiecību komitejas priekšsēdētājs Jurijs Gempels uzsvēra, ka EPPA nav tiesību pieprasīt no Krievijas tamlīdzīgus pasākumus.

Viņš atgādināja, ka Maskava rīkojas saskaņā ar starptautisko un nacionālo normatīvo aktu prasībām.

Incidents Kerčas šaurumā

Aizvadītā gada novembra beigās Ukrainas Jūras kara spēku kuģi iegāja Krievijas slēgtajā akvatorijā Melnajā jūrā, pārkāpjot Krievijas valsts robežu. Kuģi devās uz Kerčas šauruma pusi, kur ilgu laiku veica bīstamus manevrus un neatbildēja uz Krievijas robežsargu likumīgajām prasībām.

Судоходство в Керченском проливе  возобновлено - Sputnik Latvija
Ukraina atkal sūtīs militāros kuģus cauri Kerčas šaurumam

Kuģi un to ekipāžas tika aizturētas, ierosināta krimināllieta. Noskaidrojās, ka jūrnieku vidū bija Ukrainas Drošības dienesta darbinieki.

Ukrainā aizturētos dēvē par "kara gūstekņiem", lai ari Krievijas Federālais drošības dienests uzsvēra, ka Ukrainas pilsoņi arestēti par KF Kriminālkodeksa pārkāpumu, tāpēc šādi paziņojumi ir nepatiesi, turklāt Krievija un Ukraina nekaro.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nosauca incidentu par Ukrainas prezidenta Petro Porošenko izplānotu provokāciju, ņemot vērā viņa zemo reitingu vēlēšanu priekšvakarā.

Ziņu lente
0