Kosmisko lidojumu imitācijās pusi ekipāžas veidos sievietes

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasСуперлуние и частичное солнечное затмение, наблюдаемые в Новосибирске вблизи градирен ТЭЦ-5
Суперлуние и частичное солнечное затмение, наблюдаемые в Новосибирске вблизи градирен ТЭЦ-5 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Medicīnas un bioloģijas problēmu institūts uzskata, ka gan eksperimentos uz Zemes, gan nākotnes kosmosa lidojumos jāveido jauktās ekipāžas.

RĪGA, 1. janvāris – Sputnik. Kosmisko lidojumu imitācijās uz Zemes pusi ekipāžas SIRIUS-18/19 (tā simulē lidojumu uz Mēnesi) varētu veidot sievietes, žurnālistiem pastāstīja Krievijas Zinātņu akadēmijas Medicīnas un bioloģijas problēmu institūta (MBPI) pārstāvis Marks Belakovskis, vēsta RIA Novosti.

"Mums 9.-10. janvārī ir gaidāma ārstu un ekspertu komisija, kas izvēlēsies 10 cilvēkus, kuri no 14. janvāra uzsāks treniņus. Ekipāžā būs 6 cilvēki. Līdz ar amerikāņiem izstrādātā koncepcija paredz, ka tajā  jābūt vismaz 2 sievietēm, labāk – trim," – atklāja Belakovskis.

Viņš atgādināja, ka ekipāžas komandieris būs kosmonauts Jevgēņijs Tarelkins. Turklāt ekipāžā būs jāiekļauj Krievijas ārsts un vismaz divi ārzemnieki. "Februāra beigās mēs veiksim "sauso izmēģinājumu" – seši atlasītie cilvēki trīs dienas strādās objekta iekšienē. Un marta pirmajā nedēļā būs starts," – piebilda Belakovskis.

Вид на МКС  - Sputnik Latvija
Kosmonauti paņēmuši līdzi uz SKS mandarīnus Jaungada svētkiem

Iepriekš ziņots, ka NASA izvēlējusies divus amerikāņus, kuri arī piedalīsies eksperimenta SIRIUS otrajā kārtā.

Institūta direktors Oļegs Orlovs norādīja: pēc MBPI domām, gan eksperimentos uz Zemes, gan nākotnes kosmosa lidojumos jāveido jauktās ekipāžas.

"Mēs patlaban pētām jaukto ekipāžu iespēju,  jo runa ir par psiholoģiskajām un sociālajām attiecībām, kā arī funkcionalitātes aspektiem. Tāds uzdevums ir nosprausts, un pašlaik mēs pie tā strādājam," – norādīja Orlovs.

SIRIUS ir eksperiments, kura ietvaros tiek modelēti ilgstoša starpplanētu lidojuma apvienotās (gan pēc nacionālā, gan pēc dzimuma sastāva) ekipāžas nosacījumi autonomijas apstākļos. Pirmais eksperimenta posms notika 2017. gada novembrī un ilga 17 diennaktis. Otrais posms sāksies 2019. gada 1. martā un ilgs četrus mēnešus. 2019. gada beigās – 2020. gada sākumā ieplānots astoņus mēnešus ilgs posms. Gadu ilgs  eksperiments plānots 2020.-2021. gadā. Ziņots, ka varētu būt trīs eksperimenti, kuri ilgs gadu, kā arī tiek izskatīta vēl ilgāka eksperimenta rīkošanas iespēja.

Ziņu lente
0