Krievijas vēstnieks pastāstīja par Austrijas attieksmi pret Ziemeļu straumes 2 īstenošanu

© Sputnik / Sergey MelkonovПосольство РФ в Вене
Посольство РФ в Вене - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas diplomāts norādīja, ka Maskavas un Vīnes enerģētiskās partnerības pats perspektīvākais projekts ir gāzesvada celtniecība.

RĪGA, 27. decembris – Sputnik. Austrijā tic gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecības īstenošanā, paziņoja RIA Novosti intervijā Krievijas vēstnieks Vīnē Dmitrijs Ļubinskis.

"Visperspektīvākais iesākums mūsu enerģētiskās partnerības ietvaros ar Austriju, protams, ir "Ziemeļu straume 2". Baltijas jūras dzelmē jau ir ielikti vairāk nekā 300 kilometri gāzesvada. Šeit tic šī projekta veiksmīgā īstenošanā," - norādīja diplomāts.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā no Krievijas piekrastes Baltijas jūras dibenā līdz Vācijai. Pret projekta īstenošanu iestājas vairākas valstis, tostarp, Ukraina, jo pēc "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācijas sākuma zaudēs Krievijas gāzes tranzīta nestos ienākumus, kā arī Polija, Latvija un Lietuva un ASV, kura cer piegādāt Eiropai savu sašķidrināto dabasgāzi.

Укладка труб газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Ko zaudēs Eiropa, ja atteiksies no "Ziemeļu straumes 2"

Savukārt Vācija, kurai ir lielākā ekonomika ES, paziņoja, ka atbalsta "Ziemeļu straumi 2". Vācijas ĀM vadītājs Haiko Māss iepriekš paziņoja, ka neviena valsts nebūs ieguvējos, ja vācu vai citas Eiropas kompānijas atteiksies no dalības šajā komercprojektā. VFR kanclere Angela Merkele vairākkārt norādījusi, ka Berlīne izskata projektu "Ziemeļu straume 2" kā komercprojektu, taču viņa saista tā īstenošanu ar Krievijas gāzes tranzīta saglabāšanu caur Ukrainu.

Būvdarbus plānots pabeigt 2019. gada beigās. Projekta izmaksas novērtētas 9,5 miljardu eiro apmērā. Vienīgais Nord Stream 2 AG akcionārs ir Gazprom. Taču projekts tiek īstenots kopā ar Eiropas partneriem – Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall, kuras apņēmušās kopā finansēt "Ziemeļu straumi 2" par 50%, jeb 950 miljonus eiro katra. Savukārt Gazprom sniegs otru līdzekļu daļu – 4,75 miljardus eiro.

Ziņu lente
0