Zvaigznes debesīs: fantastiskās Jaungada pārvērtības Maskavā

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasПосетители ярмарки на Красной площади
Посетители ярмарки на Красной площади - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzi ceļotāji norāda, ka Krievijas galvaspilsēta ir mainījusies un kļuvusi ērtāka, tagad ārzemnieki arvien biežāk izvēlas Maskavu Jaungada sagaidīšanai.

RĪGA, 20. decembris – Sputnik. Jaunais gads Krievijā tradicionāli tiek uzskatīts par ģimenes svētkiem, ko parasti pavada pie galda, kurā noteikti it olivjē. Taču pēdējos piecus gadus maskavieši un galvaspilsētas viesi dod priekšroku svētku sagaidīšanai ielās, un tas nav pārsteidzoši, jo ar gaismām izrotāta pilsēta kļūst patiesi pasakaina.

Gadsimtu tradīcijas

Jaunais gads ir viens no galvenajiem svētkiem Krievijā, to sāka atzīmēt vēl senajos laikos. Tiesa, līdz 1700. gadam jauno gadu sagaidīja marta sākumā, bet kopš XV gadsimta – 1. septembrī. Pirmais Krievijas imperators Pēteris I izdeva pavēli par Jaunā gada pārcelšanu Krievijā uz 1. janvāri, kā rezultātā 7208. gads "no pasaules radīšanas" kļuva par 1699. gadu no Jēzus Kristus dzimšanas. Turklāt Pēteris pavēlēja svinēt Jauno gadu tāpat kā Eiropā - 1. janvārī, izrotāt Ziemassvētku eglītes un Maskavas galvenās ielas. Tā egle kļuva par divu svētku – Ziemassvētku un Jaunā gada simbolu.

Pilsētnieki bija aicināti apsveikt viens otru, sarīkot uguņošanu, šaut no šautenēm par godu svētkiem. Bet Sarkanajā laukumā organizēja lielu uguņošanu, šauteņu un lielgabalu salūtus. Tad arī parādījās tradīcija rīkot masu pasākumus un maskarādes.

Pēc monarhijas sabrukuma 1917. gadā Ziemassvētki tika atcelti – kā senās kārtības simbols. Kopā ar to atcēla arī Jauno gadu. Tad pazuda Jaungada egles un pilsētas rotājumi. Atgriezt valstij iemīļotos svētkus un kopā ar tiem rotājumus un eglītes tika nolemts jau Staļina laikos - 1935. gadā. 1947. gadā 1. janvāris kļuva par brīvdienu, bet sākot ar 1969. - 1970. gadu, valsts vadītāji sāka svinīgi apsveikt tautu Jaunajā gadā.

© Sputnik / Анатолий Гаранин / Pāriet pie mediju bankasLaimīgu Jauno gadu. 1939.gads, Maskava.
Zvaigznes debesīs: fantastiskās Jaungada pārvērtības Maskavā  - Sputnik Latvija
Laimīgu Jauno gadu. 1939.gads, Maskava.

Padomju gados Maskavas ielās decembrī parādījās izrotātas eglītes, milzīgas Salaveču un sniegavīru figūras, gaismas virtenes un svētku transparenti. Pilsētā iekārtoja egļu tirdziņus un Jaungada gadatirgu.

Pēc PSRS sabrukuma tradīcija saglabājusies, pilsētu joprojām izrotā Jaungada un Ziemassvētku svētkos. Taču pēdējos gados tas notiek pēc speciālā scenārija.

© Sputnik / Л. Носов / Pāriet pie mediju bankasJaungada egle Oktobra 50.gadadienas laukumā (tagad Manēžas laukums)
Zvaigznes debesīs: fantastiskās Jaungada pārvērtības Maskavā  - Sputnik Latvija
Jaungada egle Oktobra 50.gadadienas laukumā (tagad Manēžas laukums)

Kopš 2012. gada Krievijas galvaspilsētā liela uzmanība tiek pievērsta komfortablu sabiedrisko vietu izveidošanai pilsētniekiem un tūristiem atbilstoši starptautiskajiem standartiem, parādās jaunas gājēju ielas ar demokrātiskiem veikaliem un kafejnīcām. Arvien biežāk ārvalstu viesi runā par to, ka Maskava mainījusies, kļuvusi ērtāka.

Tāpat jau septiņus gadus galvaspilsētā tiek izveidots unikāls apgaismojums, pateicoties ēku, tiltu un pieminekļu dekoratīvā apgaismojuma mākslinieciskajam risinājumam.

Dizains lielpilsētā

2012. gadā Maskavā parādījās jaunas gājēju ielas – Kamergera un Stoļešņikova šķersielas, Kuzņeckij Most un Roždestvenka. Savukārt vienotā Jaungada pilsētas noformējuma koncepcija tika realizēta nedaudz vēlāk – 2013.-2014. gadā.

Tad pēc galvaspilsētas kultūras departamenta pasūtījuma pilsētas svētku tēla izveidošanai tika pieaicināta pazīstamā Krievijas dizainera Artēmija Ļebedeva studija, kuras specialisti izstrādāja Jaungada logotipus, paternu, vinjetes, apmales un piktogrammas. Par svētku noformējuma saukli kļuva frāze "Labākā ziemas pilsēta".

© Sputnik / Евгения Новоженина / Pāriet pie mediju bankasJaungada pasākumi festivāla "Ziemas labākā pilsēta" ietvaros
Zvaigznes debesīs: fantastiskās Jaungada pārvērtības Maskavā  - Sputnik Latvija
Jaungada pasākumi festivāla "Ziemas labākā pilsēta" ietvaros

Jaunas gājēju zonas, kā arī bulvārus un skvērus toreiz izrotāja ar neparastiem dekoratīviem elementiem un gaismas figūrām. Kopumā Maskavā tika izvietoti aptuveni 12 tūkstoši gaismas objektu ar samazinātu enerģijas patēriņu. Ielās parādījās gaismas konstrukcijas "Zvaigžņu debesis" un gaismas koki.

Tad arī notika pirmais festivāls "Ceļojums Ziemassvētkos" no cikla "Maskavas sezonas".

Lukturu serpentīns

Nākamajā 2014. -2015. Jaunajā gadā tika izstrādāta tematiska koncepcija ar nosaukumu "Uguņu serpentīns”. Uz gājēju ielām virs garāmgājēju galvām tika iekārtotas oriģinālās gaismas konstrukcijas.

© Sputnik / Евгения Новоженина / Pāriet pie mediju bankasJaungada instalācijas Maskavā
Zvaigznes debesīs: fantastiskās Jaungada pārvērtības Maskavā  - Sputnik Latvija
Jaungada instalācijas Maskavā

Pilsētā tika izvietoti tūkstošiem Jaungada egļu, kuru vidū bija gan tradicionālie koki, gan radošie varianti no mūsdienīgiem materiāliem.

Vissvarīgākie galvaspilsētas laukumi tika izrotāti ar vienāda auguma eglēm, taču katrai bija individuāls dizains. Interesanti, ka toreiz noformējuma koncepciju izvēlējās paši maskavieši portālā "Aktīvs pilsonis".

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasJaungada instalācijas Teātra laukumā Maskavā
Zvaigznes debesīs: fantastiskās Jaungada pārvērtības Maskavā  - Sputnik Latvija
Jaungada instalācijas Teātra laukumā Maskavā

Tradicionālie Jaungada un Ziemassvētku rotājumi Maskavā tika papildināti ar 2015. gadā izsludinātajam "Krievu literatūras gadam" veltītiem tēliem.

Pastmarka

2015. un 2016. gadumijā par galvaspilsētas Jaungada rotājuma galveno simbolu kļuva pastmarka. Tā kā Jaungads un Ziemassvētki ir apsveikumu un labo vēlējumu laiks, pastkarte un pastmarka ar tiem asociējas.

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasJaungada dekors GUMā
Zvaigznes debesīs: fantastiskās Jaungada pārvērtības Maskavā  - Sputnik Latvija
Jaungada dekors GUMā

Laukumos, jaunajās sabiedriskās telpās, gājēju ielās parādījās apjomīgas dekoratīvās konstrukcijas, lieli egļu baloni, gaismas strūklakas, kas atgādināja ziedus. Visus šos elementus apvienoja "Jaungada garastāvoklis", kura simbols bija pastmarka.

Tajā pašā stilā tika noformēts arī viens no galvenajiem veikaliem valstī – GUM, kas atrodas Sarkanajā laukumā.

Draudzība ar Itāliju

2017. gada sagaidīšanai Maskavu izrotāja itāļu stilā. Tolaik galvenais motīvs bija itāļu ornamenti, no kuriem bija izveidots 2017. gada logotips, arī tie tika izmantoti pilsētas gaismas konstrukcijās. Valdība skaidroja savu izvēli ar to, ka Krievijas un Itālijas kultūras ir vēsturiski līdzīgas.

© Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasFestivāla "Ceļojums Ziemassvētkos" atklāšana
Zvaigznes debesīs: fantastiskās Jaungada pārvērtības Maskavā  - Sputnik Latvija
Festivāla "Ceļojums Ziemassvētkos" atklāšana

Nozīmīga loma galvaspilsētas svētku noformējumā bija gaismas konstrukcijām - tika veidoti lieli baloni, arkas, gaismas strūklakas.

Jaungada iluminācija festivāla "Ceļojums Ziemassvētkos" ietvaros bija īpaši spilgta un neaizmirstama. Pat paši maskavieši, kuri sāka pierast pie pilsētas Jaungada skaistuma, ar prieku pastaigājās pa ielām un fotografējās grezno dekorāciju fonā.

Visa mūsu dzīve ir teātris

2018. Jaungada svētkiem tika izvēlēta teātra tematika. Tāpēc ielās parādījās teātra skatuves, maskās, gaismas kulises, vēdekļi. Pilsēta burtiski pārvērtās par mirdzošu teātri zem klajas debess.

Sakarā ar festivāla "Ceļojums Ziemassvētkos" norisi no 31. decembra līdz 3. janvārim, tika slēgta satiksme dažās Maskavas ielās.

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasTūriste Manēžas laukumā
Zvaigznes debesīs: fantastiskās Jaungada pārvērtības Maskavā  - Sputnik Latvija
Tūriste Manēžas laukumā

Festivāla laikā tika iestudētas dažādas izrādes. Viesi varēja nogaršot šefpavāru sarūpētos ēdienus, nofotografēties instalāciju fonā, nodziedāt dziesmas un padejot.

Universālais krājums

Ne visas Jaungada rotas tiek veidotas atsevišķi katram gadam, lielākā daļa no tām tiek izmantota vairākkārt. "Pilsēta ir izveidojusi pietiekamus apjomīgi dekoratīvo elementu krājumus, kas ļauj ar salīdzinoši nelielām izmaksām nodrošināt izrotāšanu," - skaidro Maskavas Apvienotajā enerģētikas kompānijā.

No lieliem objektiem vairākkārt tiek izmantotas gaismas arkas, ko var redzēt Tveras un Puškina laukumos, kā arī Revolūcijas laukumā un cituviet. Galvaspilsētas viesi un iedzīvotāji īpaši iecienījuši "Zvaigžņu debesis" un gaismas kokus.

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasStarptautiskais festivāls "Ziemassvētku gaisma" Maskavā
Zvaigznes debesīs: fantastiskās Jaungada pārvērtības Maskavā  - Sputnik Latvija
Starptautiskais festivāls "Ziemassvētku gaisma" Maskavā

"Kopumā vairākas dekoratīvas konstrukcijas, ar ko izrotā pilsētu Jaungada svētkiem, var vai nu uzstādīt no jauna, vai ar nelielām izmaiņām piešķirt tām unikālu izskatu," - piebilst Apvienotajā enerģētikas kompānijā.

Jebkurai gaumei

Jaungada un Ziemassvētku svinību laikā tiek organizēti arī visādi gadatirgi. Tradicionāli kļuvuši gadatirgi Manēžas un Sarkanajā laukumā.

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasSaldumu pārdēvēja GUM gadatirgū
Zvaigznes debesīs: fantastiskās Jaungada pārvērtības Maskavā  - Sputnik Latvija
Saldumu pārdēvēja GUM gadatirgū

Šeit arī ir arī daudzas citas izklaides, piemēram, karuseļi un šūpuļi. Sarkanajā laukumā darbojas slidotava.

Pilsētas parkos arī ir, kur izklaidēties, it īpaši "Sokoļņiki" un Gorkija parkā. To slidotavas ir lielākas ne tikai Maskavā, bet arī Eiropā.

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasSarkanais laukums Maskavā
Zvaigznes debesīs: fantastiskās Jaungada pārvērtības Maskavā  - Sputnik Latvija
Sarkanais laukums Maskavā

Pilsētas izmaiņas veicināja Maskavas popularitātes palielināšanos gan vietējo, gan ārzemju tūristu vidū. Daudzi ceļotāji norāda, ka Krievijas galvaspilsēta ir mainījusies un kļuvusi ērtāka, tagad ārzemnieki arvien biežāk izvēlas Maskavu Jaungada sagaidīšanai.

Ziņu lente
0