KF Ģenerālprokuratūra: LR uzņēmumi atmazgājuši naudu Viljama Braudera interesēs

© Sputnik / Алехандро Мартинез Велез / Pāriet pie mediju bankasИспанская полиция отпустила Уильяма Браудера после дачи показаний
Испанская полиция отпустила Уильяма Браудера после дачи показаний - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijā Viljams Brauders atzīts par vainīgu divās krimināllietās.

RĪGA, 19. novembris – Sputnik. Noskaidrotas kompānijas Latvijā, Šveicē un Kiprā, kuras izņēma skaidru naudu un atmazgāja simtiem miljoniem dolāru starptautiskā finansista un investora, Hermitage Capital fonda dibinātāja Viljama Braudera interesēs, paziņoja Krievijas ģenerālprokurora padomnieks Nikolajs Atmoņjevs.

"Tostarp jau ir noskaidrotas kompānijas un kredītiestādes Kiprā, Latvijā, Šveicē un citās valstīs, ar kuru palīdzību Braudera interesēs tika pārskaitītas un izņemtas skaidras naudas viedā lielas naudas summas, kuras mērāmas desmitos un simtos tūkstošos ASV dolāru," citē viņa vārdus RIA Novosti.

Krievijas Federācijas ģenerālprokurora padomnieks norādīja, ka šīs transakcijas tiks klasificētas kā noziedzīgā ceļā gūto ienākumu legalizācija (atmazgāšana), savukārt šajās finanšu operācijās iesaistītās fiziskās personas tiks izskatītas kā starptautiska noziedzīga grupējuma dalībnieki un saukti pie kriminālatbildības neatkarīgi no viņu pilsonības.

Bankas glabātuvē. Foto no arhīva  - Sputnik Latvija
Uzdod nepiedienīgus jautājumus: Krievijas klienti sašutuši par Baltijas banku attieksmi

Tāpat tiek ziņots, ka tuvākajā laikā Maskava plāno izsludināt biznesmeni starptautiskā meklējumā ANO Konvencijas ietvaros pret starptautisko noziedzību.

Kā attīstījās Viljama Braudera lieta

No 1995. līdz 2007. gadam Viljams Brauders bija lielākais ārzemju portfeļa investors Krievijā. Plašu atpazīstamību viņa fonds Hermitage Capital ieguva pēc viņa darbinieka jurista Sergeja Magņitska nāves Maskavas izmeklēšanas izolatorā 2009. gadā.

© Sputnik / Андрей Стенин / Pāriet pie mediju bankasJurista Sergeja Magņitska bēres "Preobraženskoje" kapsētā
KF Ģenerālprokuratūra: LR uzņēmumi atmazgājuši naudu Viljama Braudera interesēs - Sputnik Latvija
Jurista Sergeja Magņitska bēres "Preobraženskoje" kapsētā

2013. gadā galvaspilsētas Tveras tiesa piesprieda Brauderam deviņu gadu cietumsodu par nodokļu mahinācijām. Tiesa noskaidroja, ka Magņitskis Braudera interesēs 1997.2002. gadā īstenoja nodokļu nomaksas izvairīšanās shēmu, izmantojot firmas, kuras reģistrētas Kalmikijā un atradās Hermitage Capital vadībā. Tā kā biznesmenis negrasās atgriezties Krievijā, spriedumu paziņoja neklātienē.

Otrajā lietā – par nodokļu neapmaksāšanu un tīšu "Daļņaja stepj" bankrotu – Tveras tiesa 2017. gadā arī atzina Brauderu par vainīgu, taču nepapildināja deviņu gadu cietumsodu, kurš piespriests iepriekšējā tiesas spriedumā.

Ziņu lente
0