Žurnālisti Maskavā organizējuši akciju Kirila Višinska atbalstam

© SputnikVišinskis
Višinskis  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs apsolījis simtiem akciju "RIA Novosti Ukraina" vadītāja Kirila Višinska atbalstam. Viņš atgādināja, ka "mazi caurumiņi nogremdē lielus kuģus".

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Solidaritātes akcija portāla "RIA Novosti Ukraina" vadītāja Kirila Višinska atbalstam, kurš jau piecus mēnešus arestēts saskaņā ar sadomātām apsūdzībām valsts nodevībā, notika pie Starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ēkas Maskavā. Šodien apritējušas 150 diennaktis kopš žurnālista aresta Kijevā.

Akcijā piedalījās aptuveni simt Višinska kolēģi. Viņi pacēla 5 metrus garu panno ar melnbaltu Kirila portretu un heštegiem #TruthNotTreason un #ЦеЕвропа, kas uzkrāsoti uz melnām joslām – nebrīves simboliem. Šādi apspēlēts eiropeisko vērtību savdabīgais traktējums Ukrainā, kur par valsts nodevību tiek uzskatīts žurnālistiskais viedoklis, kas nesakrīt ar valdības pozīciju.

Višinsks - Sputnik Latvija
Kijeva paziņojusi, ka ir gatava žurnālista Višinska apmaiņai

Akcijas gaitā no panno pazuda melnās joslas, Kirila portrets ieguva krāsas, un aplausu pavadībā debesīs pacēlās balti gaisa baloni. Ar to akcijas dalībnieki pauda pārliecību: taisnīgums tomēr triumfēs, tiks pierādīts pret Višinski izvirzīto apsūdzību absurds, un viņš drīz vien iznāks brīvībā.

"Kirils ir sirdsapziņas gūsteknis, ieslodzīts par viņa profesionālo darbību. Ceru, ka spiediens pret Kijevas valdību pieaugs un rezultātā izveidosies tāda situācija, ka būs vienkārši neiespējami turēt cietumā mūsu draugu un kolēģi, - paziņoja starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs. – Šeit mēs varam rēķināties tikai ar starptautiskās profesionālās žurnālistu sabiedrības palīdzību. Ir tāds angļu sakāmvārds "Mazi caurumiņi nogremdē lielu kuģi" (Little holes sink big ships – red.). Protams, viena akcija situāciju neglābs, taču tādu akciju skaits sniegsies simtos."

"Nav neviena iemesla pat vienu vienīgu dienu turēt Kirilu kamerā. Tās ir 150 kauna dienas. Protams, ne jau Porošenko, Eiropai vai Amerikai. Ukrainas nākotnei," – piezīmēja  starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" un telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana.

Višinska lieta

Ukrainas Drošības dienesta darbinieki aizturēja portāla RIA Novosti Ukraina vadītāju 15. maijā, ziņu aģentūrā notika virkne kratīšanu. Hersonas tiesa arestēja žurnālistu līdz 13. jūlijam aizdomās par valsts nodevību un Donbasa pašpasludināto republiku atbalstu. Višinskim draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem. Žurnālista dzīvesbiedre informēja, ka veselības problēmu dēļ viņam nepieciešami farmaceitiskie preparāti.

Kremlis strikti nosodīja Ukrainas varasiestāžu rīcību Višinska lietā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins norādīja, ka šāda situācija ir neredzēta. Maskava nosūtīja Kijevai protesta notas ar prasību pārtraukt vardarbību pret preses pārstāvjiem. Starptautiskās ziņu aģentūras "Rossija segodņa" ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs pieprasīja tūlītēju Višinska atbrīvošanu un mediju vajāšanas pārtraukšanu.

Ziņu lente
0