Sniegtas ziņas par nesējraķetes "Sojuz FG" avārijas iemesliem

© Sputnik / Алексей Филиппов"Sojuz FG"
Sojuz FG - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Informācijas avoti norāda uz nesējraķetes "Sojuz FG" pirmās pakāpes tehniskajām problēmām, kas novedušas pie raķetes automātiskās atslēgšanās un avārijas.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Provizoriska informācija liecina, ka nesējraķetes "Sojuz FG" avārijas galvwnais iemesls ir raķetes pirmās pakāpes bloka tehniskā problēma, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Aģentūras informācijas avoti norāda, ka viens no četriem raķetes pirmās pakāpes blokiem nav atdalījies noteiktajā laikā. Tas novedis pie bloka sadursmes ar nesējraķetes otro pakāpi un palaišanas sistēmu avārijas atslēgšanās.

"Nesējraķetes pirmajā pakāpē ir četri bloki, tos dēvē par sānu blokiem. Tie darbojas divas minūtes. Provizoriskie dati norāda, ka viens no tiem augšdaļā nav savlaicīgi atdalījies un ar apakšdaļu ietriecies otrajā pakāpē. Notika dzinēja avārijas atslēgšanās," – pastāstīja viens no aģentūras sarunbiedriem.

No nesējraķetes "Sojuz FG" saņemtie telemetrijas dati liecina, ka fiksēta spiediena samazināšanās pūtes bākās. Iespējams, automātiskās sistēmas uzskatījušas, ka šī kļūme ir kritiska, un iedarbinājušas avārijas glābšanas sistēmu, kas atdalījusi kapsulu ar kosmonautiem.

Луна, обрамленная пеплом от вулкана Маунт Синабунг, видна во время частичного лунного затмения в провинции Северная Суматра в Индонезии - Sputnik Latvija
Krievijā ir gatavi piedāvāt tūristiem aplidot Mēnesi

Tā ir pilotējamā "Sojuz" pirmā avārija kopš 1975. gada. "Roskosmos" izveidojis avārijas komisijas, un izmeklēšanas gaitā Krievija apturēs visus nesējraķešu startus kosmosā.

Iepriekš vēstīts, ka vakar, 11. oktobrī nesējraķetes "Sojuz FG" starta laikā ar pilotējamo kuģi "Sojuz MS-10" no Baikonuras kosmodroma notika avārija, ekipāža bija spiesta katapultēties ballistiskās nolaišanās režīmā. "Roskosmos" kosmonauts Aleksejs Ovčiņins ("Sojuz MS-10" komandieris) un NASA astronauts Niks Heigs ir dzīvi un atrodas drošībā.

Ziņu lente
0