Kaļiņingradas apgabalā radīts pirmais dzintara haskijs pasaulē

© Sputnik / Галина НаумоваHaskija potrets no dzintara
Haskija potrets no dzintara - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Māksliniece Ludmila Visocka, kura iemūžināja dzintarā Krievijas nacionālās izlases kapteini Igoru Akinfejevu, pārsteigusi ar jaunu darbu. Viņa radījusi panno, kurā atainots dzintara haskijs.

RĪGA, 26. augusts — Sputnik. Māksliniece pusgadu rūpīgi apstrādāja saulainā dzintara gabaliņus, lai izveidotu gleznu, kuras izmērs sasniedzis 100x100 centimetrus. Panno sver 20 kilogramus, un tā vērtība pagaidām tiek turēta noslēpumā.

Frīda — suns, kas atainots gleznā, ir unikāls dzīvnieks. Viņa ir fantastiska gudriniece, skaistule, čempione un ceļotāja, kopā ar saimnieku viņa devās ceļojumā apkārt pasaulei gaisa balonā, un tagad gatavojas sarežģītam lidojumam pāri Alpiem.

Сувенирная продукция - Sputnik Latvija
Atmiņa kabatā: labākie mazie suvenīri no Eiropas

"Ar Frīdas saimnieku Andreju Jazikejevu iepazināmies ziemas brīvdienās, — stāsta māksliniece. — Kopīgiem spēkiem izdevās īstenot vairākus interesantus projektus. Piemēram, Andrejs atklāja starptautiskās sabiedriskās organizācijas "A.A.Ostapca-Svešņikova Starptautiskā bērnu un jauniešu tūrisma un novadpētniecības akadēmija" filiāli Kaļiņingradā un vada to. Mani šajā filiālē iecēla par tautas daiļrades un dzintara mākslas meistaru departamenta vadītāju. Turklāt Piemaskavā Jazikejevam ir klubs Husky Fund. Es tam izstrādāju logotipu. Tāpat Andrejs palūdza iemūžināt dzintarā viņa iemīļoto haskiju. Viņš atsūtīja suņa fotogrāfijas un video ierakstus. Panno fonā atainoti Alpi. Mēs ticam, ka Frīdai sarežģītais lidojums izdosies."

Parasti meistariem mēdz pasūtīt tuvinieku vai pazīstamu personu portretus dzintarā. No dzīvniekiem populāri lāču un tīģeru attēli. Tīģerus visbiežāk pērk ķīnieši, lāčus — Krievijas iedzīvotāji.

Šoreiz pasūtītājs lūdza mākslinieci izveidot panno ne tikai dzintaram raksturīgajos baltajos un dzeltenajos toņis, bet arī ar krāsu elemenetiem.

"Es izstrādāju unikālu dzintara iekrāsošanu, kam analogu pasaulē nav. Jūs redzat panno spilgtas, gaišas krāsas — zaļo, gaišzilo. Tas kļuva iespējams, pateicoties manām iestrādēm. Starp citu, to es izmantoju, kad meistarklasē kopā ar bērniem veidoju Kaļiņingradas apgabala karti dzintarā, — stāsta Ludmila. — Tas notika vasaras sākumā vispasaules dzintara nedēļā "Ambersfer". Tagad savu izgudrojumu patentēšu. Arī šajā jomā man palīdzēja Andrejs."

Strādājot pie panno, Ludmila izmantoja vairākas tehnoloģijas — griešanu, mozaīku un inkrustāciju. Vairākas reizes gleznu pārtaisīja: ņēma laukā akmeņus, mainīja vietām, kaut ko lauza un līmēja atkal.

Музей янтаря в Калининграде, архивное фото - Sputnik Latvija
Kaļiņingradā atklāta dzintara izstāde

"Inkrustācija — tā ir darba izrotāšana ar dzintaru, kas atšķiras no pamata virsmas. Katru kabošonu apstrādāju atsevišķi. Tas ir ilgs un sarežģīts darbs, katru gabaliņu vajadzēja pielāgot pēc izmēra un tikai pēc tam pielīmēt. Tagad redzams apaļās formas akmeņu mirdzums," — paskaidroja Visocka.

Atlicis tikai pielīmēt kluba nosaukumu un sagaidīt pasūtītāju. Unikālais panno pašlaik atrodas Kaļiņingradas apgabalā, galerijā "Otrā saule" Svetlogorskā. To var apskatīt visi interesenti, ieeja — bez maksas.

Starp citu, pēc sadarbības ar Ludmilu Andrejs nolēmis radīt jaunu sugu — dzintara haskiju. Patlaban pie darba ķērušies selekcionāri.    

Ziņu lente
0