Stividors no Krievijas pastāstījis, kā tiek pārvilinātas kravas no Latvijas

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasМорской порт Усть-Луга
Морской порт Усть-Луга - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klienti izvēlēsies "Sanktpēterburgas Lielo ostu", ja stividoriem izdosies sekot tirgum, piedāvāt kvalitatīvus pakalpojumus un pieņemamus tarifus, pastāstīja AS "Sanktpēterburgas jūras osta" direktors Vladislavs Žukovs.

RĪGA, 26. jūlijs — Sputnik. Uzņēmēji ņem vērā politisko situāciju Baltijas valstu un Krievijas attiecībās, tāpēc ir gatavi reaģēt un pārvirzīt kravas uz Krievijas ostām. Tomēr, lai pilnībā pārņemtu to apjomu no Baltijas, ir jāturpina darbs ar mērķi uzlabot pakalpojumu kvalitāti un paplašināt infrastruktūru, pastāstīja AS "Sanktpēterburgas jūras osta" direktors Vladislavs Žukovs intervijā "DP".

Морской порт Усть-Луга - Sputnik Latvija
Mērķis – pārņemt visu no Baltijas: Sanktpēterburgā prezentēja Ustjlugas projektus

Viņš norādīja, ka pastāv liela konkurence stividoru pakalpojumu tirgū – neviena osta nav vienlīdz noslogota. Šajos apstākļos sekmīga biznesa ķīla ir pakalpojumu kvalitāte, to cena, atbilstošas infrastruktūras un jaudas piedāvājums. Situācijā ar Baltiju Krievijas stividoriem par labu nāk arī politiskais faktors – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas politika attiecībās ar KF liek kravu sūtītājiem no Krievijas pārdomāt eksporta pārorientācijas iespējas caur iekšējā baseina ostām.

Žukovs uzsvēra, ka "Sanktpēterburgas Lielā osta" ar prieku uzņems šīs kravu plūsmas, taču te "aritmētikai ir jāsakrīt", jo kravu nosūtītājs vispirms rēķina izdevumus. Tomēr tas nav vienīgais ostas izvēles faktors, atzīmēja Žukovs.

"Klients pieņem lēmumu, vai izvēlēties šādu maršrutu, ņemot vērā faktoru kopumu, ne tikai cenu. Bez kvalitatīvām izmaiņām nekas nenotiks. Ja mēs varēsim sekot tirgum, uzturēt pakalpojumu kvalitāti, infrastruktūru, izskatīties kā Eiropas osta, domāju, klienti izvēlēsies mūs," – uzskata uzņēmējs.

Attīstīt specializāciju

Žukovs pastāstīja arī to, kā viņš redz "Sanktpēterburgas Lielās ostas" attīstību kravu plūsmu pieauguma apstākļos. Viņš uzskata, ka jaunie termināļi jābūvē aiz pilsētas robežām, jo būvdarbi pilsētā vairs nav iespējami. Savukārt stividoru darbs pilsētā jāpievērš šaurai specializācijai, tirgū pieprasītu papildu pakalpojumu izveidei.

"Runa ir par universālām noliktavām un mūsdienīgiem pārkraušanas punktiem ar unikālām tehnoloģijām. Kvalitatīvās izmaiņas ļaus attīstīt ostu lielā pilsētā," – paskaidroja Žukovs.

Cīņa par konteineriem

Konteineru pārkraušanas jaudas pašlaik ir proficītas, tāpēc konkurence šajā segmentā ir liela.

Kravas vilcieni stacijā - Sputnik Latvija
Krievijas kravu aiziešana liek Latvijai slēgt projektus

"Savu (AS "Sanktpēterburgas jūras osta" – red.) attīstību mēs saskatām fīdera tipa pārvadājumu jomā. Tas ir darbs ar nelielām līnijām, kas sniedz pakalpojumus nelielu kravu piegādes jomā. Šādiem klientiem nepieciešami sarežģītāki pakalpojumi. Viņiem vajadzīga ne tikai pārkraušana, bet arī papildu operācijas ar kravām, kas pārvietojas konteineros. Mūsu ceļš – individuāls serviss, bez cīņas par apjomiem," – paskaidroja Žukovs.

AS "Sanktpēterburgas jūras osta" – lielākais visu veidu sauso kravu pārkraušanas operators Sanktpēterburgas Lielajā ostā, kas nodibināts uz Ļeņingradas jūras tirdzniecības ostas bāzes. Pārkraujamās kravas pārsvarā veido melnie un krāsainie metāli, ķīmiskā produkcija, koka granulas utt. 2017. gadā kompānijas ienākumi veidoja 4 mlrd. 571 milj. rubļu, tīrā peļņa – 1 mlrd. 107 milj. rubļu.

Sanktpēterburgas Lielā osta – lielākā jūras osta Krievijas ziemeļrietumos. Tā teritorijā strādā 25 stividoru kompānijas. 2017. gadā ostas kravu apgrozījums pieaudzis par 10% salīdzinājumā ar 2016. gadu – līdz 53,648 milj. tonnu.

Ziņu lente
0