Krievijas politiķi vīlušies par jauno Lielbritānijas ārlietu ministru

© REUTERS / SIMON DAWSONМинистр иностранных дел Великобритании Джереми Хант
Министр иностранных дел Великобритании Джереми Хант - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas Ārlietu ministrijas vadību uzņēmies bijušais veselības ministrs Džeremijs Hants.

RĪGA, 11. jūlijs — Sputnik. Lielbritānijas jaunā ārlietu ministra Džeremija Hanta diplomātiskā pieredze ir visai apšaubāma, un pašreizējos apstākļos viņam klāsies grūti, uzskata Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Čepa.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй выступает на саммите Европейского Союза в Брюсселе - Sputnik Latvija
Politika
Terēzas Mejas runa parlamentā pēc Džonsona demisijas uztverta ar smiekliem

Bijušais veselības ministrs Hants iecelts ārlietu ministra postenī, kurā stāsies Borisa Džonsona vietā. Džonsons demisionēja, ņemot vērā domstarpības ar premjerministri Terēzu Meju jautājumā par tirdzniecības un muitas attiecībām ar Eiropas Savienību nākotnē.

"Kad izdzirdēju par šo lēmumu, biju pat mazliet satraukts. Kāpēc tādu posteni, kā ārlietu ministra vietu, ieņems cilvēks, kurš nodarbojies ar veselības aprūpi? Tas tomēr ir ļoti specifisks darbs, kas prasa noteiktas zināšanas, pieredzi, prasmes. Pārrunu procesos tomēr daudz nozīmē diplomātiskās iemaņas," – Čepa pastāstīja RIA Novosti.

Politiķis pieļāva, ka Mejas acīs ārlietu ministra postenis ir "vājā vieta", jo patlaban Britānija pārdzīvo iekšējo krīzi Brexit dēļ.

"Man šķiet, pašreizējā situācijā ārlietu ministram klāsies grūti. Mēs ļoti labi atceramies, kādi bija Borisa Džonsona izteikumi un cik to bija. Pēc šiem izteikumiem dažkārt mati uz galvas slējās tāpat kā viņa frizūrā," – noslēdza Krievijas politiķis

Džeremijs Hants ir 51 gadu vecs, absolvējis Okskfordas universitāti, kurā studēja kopā ar bijušo Lielbritānijas premjerministru Deividu Kameronu un bijušo ārlietu ministru Borisu Džonsonu.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja - Sputnik Latvija
Mediji: Meja piedraudējusi atlaist Lielbritānijas ĀM vadītāju

Pēc universitātes Hants neilgu laiku mācīja angļu valodu Japānā, bet pēc atgriešanās izmēģināja spēkus biznesā. Viens no viņa neveiksmīgajiem biznesa projektiem bija džema eksports uz Japānu. Nākamie uzņēmumi bija veiksmīgāki: 90. gados viņš kopā ar jaunības draugu nodibināja kompāniju, kas vāca informāciju par dažādiem izglītojošiem kursiem. Tā izrādījās veiksmīga – ienākumi pēc firmas pārdošanas 2017. gadā sasniedza aptuveni 14 miljonus sterliņu mārciņu. Finansiālā stāvokļa dēļ ap Hantu izcēlās skandāls, piemēram, kad britu mediji ziņoja, ka viņš nav deklarējis septiņus viņam piederošos dzīvokļus Sauthemptonā.

Nopietnu politisko karjeru Hants sāka 2005. gadā, kad tika ievēlēts parlamentā un kļuva par invalīdu lietu "ēnu" ministru, pēc tam – par "ēnu" ministru Olimpiādes jautājumos. Divus gadus vēlāk viņš kļuva par "ēnu" kultūras, sporta un mediju ministru, 2010. gadā tika iecelts par Olimpiādes lietu ministru un kultūras, sporta un mediju ministru. Šo posteni viņš saglabāja līdz 2012. gadam, kad sāka vadīt Veselības ministriju. Šajā postenī viņš noturējās ilgāk – līdz šai dienai. Hanta dzīvesbiedre ir ķīniete Lusija Guo, ģimenē ir trīs bērni.

Informāciju par Hanta iecelšanu ārlietu ministra postenī Lielbritānijas premjerministres kanceleja sniedza 9. jūlija vakarā.

Ziņu lente
0