Krievija noteikusi ierobežojumus Lietuvas memoriālo projektu jomā

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasLidosta "Kazaņa" muitas posteņa darbs
Lidosta Kazaņa muitas posteņa darbs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ĀM atzīmēja, ka pieņemts lēmums apturēt vīzu izsniegšanu lietuviešiem, kuri dodas uz Krieviju projekta "Misija Sibīrija" ietvaros, jo pēdējā laikā Viļņa ierobežo Maskavas memoriālo darbību Lietuvas teritorijā.

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik. Krievija pārtrauc vīzu izsniegšanu Lietuvas pilsoņiem, kuri dodas uz Krieviju projekta "Misija Sibīrija" ietvaros ar mērķi labiekārtot deportēto Lietuvas iedzīvotāju apbedījumu vietas, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Krievijas Ārlietu ministrijas sniegto informāciju.

Krievijas ĀM uzsvēra, ka pēdējā laikā Viļņa ierobežo Maskavas memoriālo darbību Lietuvas teritorijā. Turklāt, aizbildinoties ar "Ārvalstīm nozīmīga nekustamā kultūras mantojuma labiekārtošanas noteikumu grozījumu izstrādi Lietuvas Republikas Kultūras ministrija faktiski iesaldējusi visus remonta un restaurācijas darbus, kas ieplānoti šogad padomju karavīru apbedījuma vietās. Krievijas ĀM infoemēja, ka valsts vēstniecība vairākkārt vērsusies Lietuvas ĀM un Kultūras ministrijā, taču saprātīga atbilde nav saņemta.

Igaunija - Sputnik Latvija
"Magņitska likums" atgriezies Igaunijā kā bumerangs

"Lietuvas valdības izveidotā nepārprotami nenormālā situācija neatstāj citus variantus, kā vien atbildes ierobežojumus pret Lietuvas memoriālajiem projektiem Krievijā," — teikts Krievijas ĀM paziņojumā.

Krievijas ĀM atzīmēja, ka pieņemts lēmums apturēt vīzu izsniegšanu lietuviešiem, kuri dodas uz Krieviju projekta "Misija Sibīrija" ietvaros. Tā mērķis ir atjaunot un labiekārtot deportēto Lietuvas iedzīvotāju apbedījumu vietas.

"Pie tam gribētos īpaši uzsvērt, ka tas ir piespiedu pasākums. Ja Viļņa mainīs savu destruktīvo viedokli un normalizēs situāciju ap Krievijas memoriālajiem objektiem Lietuvā, mēs būsim gatavi atsākt lietuviešu braucienus uz Krievijas Federāciju," — uzsvēra resors.

Diplomāti pievērsa uzmanību arī tam, ka Krievija vienlaikus ir nopietni noraizējusies par mēģinājumiem demontēt padomju karavīru memoriālus, ņemot vērā nevēlēšanos atjaunot darbu pie divpusējās vienošanās projekta par karavīru apbedījumiem. Resors atzīmēja, ka satraukumu īpaši izpelnījusies Šauļu pilsēta.

Projekts "Misija Sibīrija" sāka darbu 2006. gadā. Tā galvenais mērķis — sakārtot deportēto Lietuvas iedzīvotāju apbedījumu vietas Sibīrijā. Tāpat projekta dalībnieki tiekas ar šajās vietās dzīvojošajiem tautiešiem.    

Ziņu lente
0