Arhangeļska varētu atņemt Baltijai 27 miljonus tonnu kravu

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasArhangeļskas jūras tirdzniecības osta
Arhangeļskas jūras tirdzniecības osta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Arhangeļskā plānots uzbūvēt dziļūdens ostu, Ķīnas kompānija Poly International ir gatava piedalīties projektā.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Arhangeļskā varētu tapt dziļūdens jūras osta. Kravu bāzi plānots veidot, pārorientējot kravu plūsmu no Baltijas ostām, vēsta Arhangeļskas apgabala valdības preses dienests.

Būvprojektu, kurš pretendē uz finansējumu ar Vņešekonobank sadarbību, prezentēja AS "Arktičeskij transportno-promišļennij uzel "Arhangeļsk" ģenerāldirektors Sergejs Kokins 16. jūnijā Arhangeļskā.

Projekts paredz līdz 2035. gadam  uzbūvēt mūsdienīgu transporta un rūpniecības mezglu, kas iekļaus četrus universālos un divus specializētos termināļus ar kopējo tilpumu līdz 38 miljoniem tonnu apjomā gadā, kā arī autoceļu un dzelzceļu izbūvi.

Морской порт Усть-Луга - Sputnik Latvija
Mērķis – pārņemt visu no Baltijas: Sanktpēterburgā prezentēja Ustjlugas projektus

Ūdenstilpes dibena padziļināšanas darbu īstenošana ļaus uzņemt Panamax klases kuģus ar maksimālo iegrimi līdz 14,5 metriem un patsvaru līdz 74 300 tonnām.

Kravu bāze tiek vērtēta no 25 miljoniem līdz 46 miljoniem tonnu ik gadu un tiek veidota uz kravu plūsmu pārorientācijas rēķina no Baltijas ostām, "nišas" kravu kravu plūsmas, papildu kravu plūsmu apkalpošanas uz Ziemeļrietumu federālā apgabala un Urāla rūpniecības uzņēmumu ražošanas izaugsmes rēķina, kā arī uz kravu rēķina, kas paredzētas pārvadājumiem, ja tiks īstenoti dzelzceļa maģistrāļu "Belkomur" un "Ziemeļu platumu ceļš" projekti.

Taču, saskaņā ar SIA "Morstrojtehnologija" vērtējumu, potenciālā kravu bāze dziļūdens rajonam bez piesaistes citiem infrastruktūras projektiem sastāda līdz 27 miljoniem tonnu kravu ik gadu, savukārt "Belkomur" un "Ziemeļu platumu ceļa" projektu īstenošana vairos projekta pievilcību, pateicoties papildu kravām — vēl 9 miljoniem tonnu kālija minerālvielu un līdz 10,2 miljoniem tonnu naftas un gāzes kravu.

Projekta īstenošanas izmaksas ir 149,8 miljardi rubļu.

Šobrīd jau ir 45% kravu bāzes apstiprinājums 2025. gadam, veikti provizoriskie ģeoloģiskie un pētnieciskie darbi paredzētās dziļūdens celtniecības rajonā un izstrādāts projekta finanšu modelis.

Projekta vadītājs saskaņojis deklarāciju ar "Rosmorrečflot" par nolūkiem investēt projekta celtniecībā. Tāpat ir parakstītas vienošanās par projekta īstenošanu un savstarpējo darbu veikšanu 2018. gadā ar Ķīnas kompāniju Poly International.

Šobrīd AS "ATPU "Arhangeļsk" gatavo piedāvājumus par projekta iekļaušanu jaunās valsts programmas "Transporta sistēmas attīstības" redakcijā un meklē stratēģiskos partnerus ostas specializēto termināļu celtniecībai.

Vņešekonombank pārstāvji paziņojuši par Arhangeļskas jūras ostas dziļūdens rajona celtniecības projekta atbilstību ekonomikas prioritāro nozaru sarakstam, kuru vidū notiek projektu atlase "projektu finansēšanas fabrikas" instrumenta ietvaros, kā arī paziņoja, ka dziļūdens rajona projekts ieguvis pozitīvu vērtējumu pēc provizoriskās analīzes datiem un šobrīd notiek tā vispārējā izvērtēšana.

Ziņu lente
0