Militārais eksperts: "Tomahawks" no Sīrijas kļuvuši par karalisku dāvanu Krievijai

© U.S. Navy/Lt. j.g Matthew Daniels/Handout via REUTERSВоенно-морской крейсер США USS Monterey запускает управляемую ракету Tomahawk
Военно-морской крейсер США USS Monterey запускает управляемую ракету Tomahawk - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija plāno izstrādāt radioelektroniskās cīņas kompleksus, ņemot vērā Sīrijā notriektajās ASV raķetēs Tomahawks izmantotās tehnoloģijas. Militārais eksperts Viktors Baraņecs radio Sputnik ēterā komentēja ieceri un atzīmēja: šajā jomā Krievija ir tikusi tālu uz priekšu.

RĪGA, 31. maijs – Sputnik. Krievijas jaunie radioelektroniskās cīņas kompleksi tiks izstrādāti, ņemot vērā informāciju, kas saņemta, pētot amerikāņu spārnotās raķetes "Tomahawk", aģentūrai RIA Novosti pastāstīja koncerna "Radioelektroniskās tehnoloģijas" ģenerāldirektora vietnieka padomnieks Vladimirs Mihejevs.

"Tomahawks" paraugi tika nogādāti Krievijā pēc koalīcijas uzbrukuma Sīrijā.

Роботизированный комплекс «Уран-9» - Sputnik Latvija
Krievijas AM demonstrēja jaunā bruņojuma iespējas

"Jaunā tehnika aptvers visus frekvenču diapazonus – gan optiskos, gan radiotehnisko, ko ieraudzījām mūsu ciemiņu izstrādājumos," – pastāstīja Mihejevs. Pēc viņa vārdiem, jauno kompleksu izstrāde ilgs aptuveni divus vai trīs gadus.

"Mums kā speciālistiem, pirmkārt, bija ļoti interesanti pavērot dažādas kaujas tehnikas, tostarp arī "Tomahawks" izmantošanu Sīrijā. Tagad, kad šī raķete nonākusi mūsu rokās, mēs precīzi saprotam, kādi ir tās sakaru, informācijas pārraides un vadības, navigācijas un lokācijas kanāli," – piebilda eksperts.

Viņš atzīmēja, ka speciālistiem parādījusies iespēja novērtēt minēto kanālu aizsardzības pakāpi.

"Zinot visus šos parametrus, mēs varēsim vēl efektīvāk bloķēt šīs spārnotās raķetes visos to pielietojuma posmos," – uzsvēra Mihejevs.

Avīzes "Komsomoļskaja pravda" kara analītiķis, atvaļinātais pulkvedis Viktors Baraņecs radio Sputnik ēterā atzīmēja, ka Sīrijā Krievija guvusi nenovērtējamu pieredzi, arī radioelektroniskās kaujas jomā.

"Krievijas grupējums Sīrijā izmantoja vairāk nekā 400 veidu ieročus un kaujas tehniku. Tas ir ļoti pareizi, jo tikai ieročus, kuri izgājuši "kara kalvi", izmēģināti patiesos kaujas apstākļos, ir uzskatāmi par īstiem. Šajā militārās tehnikas plejādē lielu grupu veido radioelektroniskās cīņas līdzekļi. Un šīs REC sistēmas arī pārbaudītas karā Sīrijā. Pie tam īsti karalisku dāvanu saņēmām, kad Sīrijas izlūkdienests nodeva Krievijai vairākas nesprāgušas, faktiski neskartas raķetes "Tomakawk". Protams, mūsu speciālistus ļoti interesē to elektroniskās iekārtas, "elektroniskās" smadzenes, ģeneratori, bloki, citas iekārtas, kas var palīdzēt izstrādāt cīņas receptes pret šo ārvalstu bruņojumu. Un tagad mūsu speciālisti rūpīgi analizē amerikāņu spārnotās raķetes," – teica Baraņecs.

Viņš atzīmēja, ka Krievija guvusi lielus panākumus REC sistēmu izstrādes jomā, taču amerikāņu raķešu izpēte ļaus paieties vēl tālāk.

"Mūsdienās radioelektroniskā cīņa izvirzās militāri tehniskā progresa un pretspara avangardā. Šajā jomā Krievija pēdējos gados krietni pavirzījusies uz priekšu. Es pats redzēju, kā mūsu speciālisti vienu no bezpilota lidaparātiem maģiski nosēdināja punktā, ko uzskatīja par vajadzīgu. Arī amerikāņi jau atzīst, ka pēdējos gados Krievija radījusi spēcīgu REC sistēmu. Protams, šajā ziņā Sīrijā kaujās gūtā pieredze ir nenovērtējama. Nenovērtējama tā ir arī tāpēc, ka tagad mums ir zināma pretinieka "pase". Tagad mēs varam atvērt šīs raķetes, izprast to kontroles sistēmu, un mēs izstrādāsim savu sistēmu, ņemot vērā šo pieredzi," – paskaidroja militārais eksperts.

14. aprīlī ASV, Lielbritānija un Francija ar raķetēm apšaudīja Sīrijas valdības objektus, kas, pēc viņu domām tiek izmantoti ķīmisko ieroču ražošanai. Koalīcijas spēki palaida 105 raķetes.

ASV, Lielbritānija un Francija apgalvoja, ka visas raķetes trāpījušas paredzētajos mērķos. Taču Krievijas Ģenerālštābs informēja, ka detalizēta analīze šos datus apgāž. Savāktie fragmenti, sprādzienu bedru izpēte un bojājumu raksturs liek secināt, ka mērķi sasniegušas ne vairāk kā 22 raķetes. Pie tam lielākā daļa amerikāņu "gudro" raķešu trāpījuši saimniecības ēkās, kam nav nekā kopēja ar militāriem objektiem. Uzbrukumu rezultātā neviens nav gājis bojā, kaitējums uz sauszemes ir minimāls.

Uzbrukumu atvairīšanai Sīrijas armija izmantoja PGA kompleksus S-200, S-125, "Osa", "Kvadrat", "Buk" un "Strela".

Ziņu lente
0