Sergejs Lavrovs: nevajag uzskatīt mūs par "jaunuļiem"

© Sputnik / Сергей Кузнецов / Pāriet pie mediju bankasГлава МИД РФ С.Лавров, архивное фото
Глава МИД РФ С.Лавров, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrijas vadītājs Sergejs Lavrovs pastāstīja par ķīmisko uzbrukumu Sīrijas pilsētā Dumā, "Skripaļa lietu" un attiecībām ar Rietumu partneriem.

RĪGA, 21. aprīlis — Sputnik. Krievijas Ārlietu ministrijas vadītājs Sergejs Lavrovs intervijā SZA "Rossija segodņa" vadītājam Dmitrijam Kiseļovam pastāstīja, kas, pēc Krievijas domām, slēpjas aiz ķīmiskā uzbrukuma Sīrijā, vai ir iespējama tieša Krievijas un ASV sadursme, kādas nesakritības ir Skripaļu saindēšanas lietā un kādus soļus sper Maskava, lai atklātu pasaulei patiesību. Tekstu publicēja RIA Novosti.

Krievijas sabiedriskās kustības Reformas - jaunais kurss priekšsēdētājs, politisko zinātņu kandidāts Sergejs Žuravskis - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperts: "Baltās ķiveres" atstrādā CNN samaksāto naudu

Nepieciešams rūpīgi analizēt informāciju, ko sniedz Lielbritānija, ASV un to partneri par tā saucamo ķīmisko uzbrukumu Sīrijas pilsētā Dumā, kā arī par Skripaļu saindēšanos — it īpaši tagad, lai Krieviju neturētu par "jaunuli". Cilvēkiem jāredz atšķirība starp argumentiem, atšķirība starp faktiem, kuri tiek piedāvāti, un kuri tiek noklusēti, uzsvēra Krievijas ārlietu ministrijas vadītājs Sergejs Lavrovs, un pastāstīja, kas Krievijā šobrīd ir zināms par šiem diviem jautājumiem. Inscenētais uzbrukums Sīrijas pilsētā Dumā Patlaban pietiekami plaši pierādījumi liecina: ķīmiskais uzbrukums Sīrijā bija inscenēts, paziņojis Lavrovs. Pirmkārt, ārsti no videoieraksta, ar kura palīdzību pasaule uzzināja par domājamo ķīmisko uzbrukumu, pastāstīja, kā viss notika patiesībā.

"Mūsu karavīri, kad tika atbrīvota Gutas austrumu daļa, atraduši divus ārstus, kuri strādāja slimnīcā. Viņi parādīja sevi šajā videoierakstā un pastāstīja par to, kā iebruka kaut kādi cilvēki un sāka kliegt: "Ķīmiskais uzbrukums, visiem obligāti jāaplejas ar ūdeni!" To godīgi pastāstīja ārsti, kuri neslēpa savas sejas un nosauca savus vārdus," — uzsvēra Lavrovs.

Vienlaikus ministrs atzīmēja, ka daži Rietumu mediji turpina demonstrēt tā saucamā ķīmiskā uzbrukuma Austrumgutā aculieciniekus, slēpj viņu personības un nesniedz pierādījumus.

"Tāpēc informācija, ko mēs redzam, ļoti rūpīgi jāizanalizē — it īpaši tagad, lai mūs neturētu par iesācējiem," — teica Lavrovs. Ministrs paziņojis, ka inscenēto video ierakstu sarīkojušas "Baltās ķiveres", — un to pat neviens neslēpj.

"Turklāt "Baltās ķiveres" darbojas tikai teritorijās, ko kontrolē kaujinieki, ieskaitot teroristus, piemēram "Džabhat an Nusra", un pirms gada viņi jau piedalījās līdzīgas provokācijas safabricēšanā Šeihūnā, un viņus — arī tas nav noslēpums — citu starpā finansē Lielbritānija, ASV, un citas Rietumu valstis," — uzsvēra Lavrovs.

Tāpat ministrs piebilda, ka Aizsardzības ministrija, pēc Dumas atbrīvošanas atradusi noliktavu ar ķīmiskām vielām, kas ražotas tai skaitā Vācijā, kā arī Porton Down laboratorijā Solsberijā (kur bija saindēts Sergejs Skripaļs – red.) Tagad speciālisti veic šo vielu analīzi.

Vienā no dzīvokļiem tika atrasta arī kanna ar ķīmisko vielu – hloru.

"Dzīvoklis atradās kaujinieku kontrolētā teritorijā. Šī kanna gulēja sakārtotā gultā. Nekas neliecināja, ka tā būtu varējusi nokrist no augšas vai no sāniem. To ienesuši pa durvīm un nolikuši. To visu mēs vēlamies parādīt ĶIAO ekspertiem, lai viņi ne tikai apmeklētu vietu, kur aplējās ar ūdeni, bet arī mūsu atrasto laboratoriju, kur konstatētas Eiropā ražotās ķīmiskās vielas. Lai viņi apmeklētu dzīvokli, kur tika atrasta kanna ar hloru. Tur ir uz ko paskatīties," — teica ministrs.

Viņš pastāstīja, ka visi šie fakti tika sniegti gan OPCW, gan izpildpadomes sēdē, gan ANO Drošības Padomē.

"Atbildē mēs dzirdam tikai vienu: ka mēģināt vainot Lielbritāniju, ka tā varētu mēģināt kaut ko darīt nepareizi — tas vispār ir ārpus visiem rāmjiem un to nevar pat apspriest, jo tas nevar būt," — uzsvēra ministrs.

Aizdomas rada arī fakts, ka OPCW misija, kas devās uz domājamā ķīmiskā uzbrukuma vietu Dumā, tika apturēta ar informāciju par triecieniem, tiklīdz bija gatava šķērsot Sīrijas robežu.

"Kādam ļoti negribējās, lai viņi savlaicīgi tiktu rajonā, par kuru ir runa," — uzsvēra Lavrovs.

Turklāt, kad misija beidzot nokļuva domājamā ķīmiskā uzbrukuma rajonā, "sākās apšaude no pilsētas daļas, kur vēl palikuši vairāki desmiti ekstrēmistu, kuri acīmredzot tika brīdināti par to, kas tieši dosies uz šo rajonu un ar kādu mērķi," – uzsvēra Lavrovs.

Raķešu triecieni Sīrijai

Sergejs Lavrovs paziņoja, ka ASV pirms to apšaudes Sīrijā, to partneri no Francijas un Vācijas bija informēti par to, "kur mums (Krievijas karavīriem – red.) ir sarkanās līnijas, tai skaitā sarkanās līnijas uz zemes — ģeogrāfiski". Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs savlaicīgi brīdināja: ja ASV vadītās koalīcijas spēku darbības rezultātā tiks nodarīts kaitējums Krievijas militārpersonām, Krievija atbildēs asi un skaidri.

Министр иностранных дел России Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sergejs Lavrovs: Skripaļu saindēšanai izmantota NATO valstu bruņojumā iekļauta viela

"Jebkurā gadījumā, rezultāti rāda, ka viņi nav pārkāpuši šīs sarkanās līnijas," — piebilda Lavrovs.

"Kas attiecas uz apšaudes rezultātiem, arī tie ir apstrīdēti. Amerikāņu kolēģi apgalvo, ka visas raķetes sasniegušas mērķus, franču raķetes sasniegušas mērķus. Mūsu ģenerālštābam ir ļoti skaidra aina, mēs vērojām visu notiekošo reālā laika režīmā. Un mēs esam gatavi atbildēt par mūsu karavīru sniegto statistiku. Ja kāds apgalvo, ka visas 105 raķetes sasniegušas mērķus, lai sniedz savu statistiku. Vismaz, kā es saprotu, pavisam drīz mūsu militārpersonas sniegs pierādījumus tam, ka mūsu paziņojumi, mūsu aprēķins, mūsu aritmētika ir pamatoti," — teica ministrs.

Putins un Tramps nepieļaus militāru sadursmi

Krievijas un ASV prezidenti Vladimirs Putins un Donalds Tramps nepieļaus Krievijas un ASV tiešu militāru sadursmi, uzskata Sergejs Lavrovs. Turklāt jebkādu pasākumu, kas varētu izprovocēt divu dižvalstu karadarbību, nepieļaujamību vislabāk saprot tieši militārpersonas, tām "uzrīda" tikai amerikāņu politiķi, piebilda Lavrovs.

"Kad politiķi mēģina uzrīdīt, piedodiet par žargonu, savas valsts vadību, pieprasot arvien spēcīgāku konfrontācijas, ieskaitot materiālo konfrontāciju, — tas ir bezatbildīgi. Viņi sasniedz savus, cenšas sasniegt savus iekšpolitiskos mērķus, turpinās sīva iekšpolitiskā cīņa, un tā izpaužas Kongresā, aktīvi spekulē uz Krievijas faktora rēķina, saprotot, ka te ir augsne, kur var apvienoties uz rusofobijas pamata," — skaidroja ministrs.

Vācijas karogs - Sputnik Latvija
Politika
Mediji: Vācija lūgs ASV atbrīvot to no sankcijām pret Krieviju

Taču ir naivi cerēt, ka ar savām darbībām Rietumi panāks piekāpšanos un Krievija pieņems viņu nosacījumus tālāko attiecību attīstībai, sacīja Lavrovs.

"Redziet, par ko viņi runā? Mēs vēlamies labas attiecības ar Krieviju, taču vispirms Krievijai jāatzīst visi savi grēki un visas savas kļūdas, proti, viņu rīcības pamatā ir pašu nekļūdīguma princips un tas, ka pie visa notiekošā vainīga tikai Krievija, kas izturas kā revizioniska lielvalsts, revidē mūsdienu pasaules kārtību. Turklāt ar pasaules kārtību viņi nemaz nesaprot ANO Statūtus, viņi saprot to, kas viņiem šķiet nepieciešams, lai mēģinātu saglabāt savu dominējošo stāvokli," — teica Lavrovs.

Taču Krievija, kas kļuvusi par vienu no spēka centriem, par vienu no svarīgākajiem spēles dalībniekiem pasaules arēnā, vienalga, vai tas patīk vai nepatīk Rietumiem, vēlas aizstāvēt savas intereses nevis ultimatīvā formā, bet piedāvā meklēt interešu līdzsvaru, lai vienotos, uzsvēra ministrs. Krievija arī turpmāk reaģēs uz Rietumu provokatīvajām darbībām, taču nenolaidīsies līdz rupjībām un naidam.

"Mēs nevaram neatbildēt uz mūsu īpašuma atņemšanu, uz diplomātu izraidīšanu — tas nozīmētu sevi necienīt. Taču mēs nedomājam nolaisties līdz lamām un naidam — tas nav mūsu prezidenta stilā. Viņš vienmēr skatās uz priekšu un ir ļoti grūti, pat neiespējami viņu nokaitināt, taču apmēram to cenšas panākt," — uzsvēra Lavrovs.

Viņš piebilda, ka rusofobā kampaņa izgaist.

"Vai zināt, kā cilvēks skrien simts metrus vai desmit tūkstošus vai labāk, teiksim, 42 kilometrus — viņam taču ar katru soli arvien grūtāk un grūtāk elpot, bet viņš skrien, skrien, skrien, un beigās tomēr paliek bez spēka. Manuprāt, to mēs pašlaik vērojam, kaut arī tiem, kas īsteno šo rusofobu kampaņu, protams, gribas kāpināt tempu, taču tā var – un pilnīgi iespējams tā notiks – tā var tikai sabeigt sevi," — teica Lavrovs.

Solsberija

Krievija vēlas saņemt atbildes uz daudziem jautājumiem no Lielbritānijas Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanas lietā, sacīja Sergejs Lavrovs. Piemēram, skaidrojumus, kādēļ OPCW eksperti nav ņēmuši paraugus pēc saviem ieskatiem, bet tur, kur viņiem lika briti, kāpēc viņi nav tikušies ar Skripaļiem, kāpēc paraugiem bija pievienota BZ viela. Kopumā Krievija nav pārliecināta par simtprocentīgu izmeklēšanas objektivitāti.

Rossija segodņa un RT galvenā redaktore Margarita Simoņana - Sputnik Latvija
Simoņana: Russia Today cīnās par patiesību vienkāršajiem cilvēkiem

"Vēršoties pie OPCW par tehnisko sadarbību, briti nevis vienkārši izsniedza vielas paraugu no notikuma vietas, bet teica: "Lūk, te ir paraugs, atrodiet tajā tādu ķīmisko vielu." Proti, tas bija pasūtīts. Savukārt OPCW eksperti, saskaņā ar tehnisko funkciju, apstiprināja, ka tā bija tieši tā viela, par kuru briti viņiem stāstīja, taču šī viela bija tīrā veidā, ļoti augstā koncentrācijā, tātad tā bija burtiski iešļircināta paraugā pirms analīzes. Jo pēc pāris nedēļām tai bija jābūt pakļautai metabolismam un būtu jāpārvēršas par kaut ko citu," — skaidroja Lavrovs.

"Paralēli, vismaz Šveices pilsētas Špicas laboratorijā, līdz ar pasūtīto materiālu paraugā bija atrasts noteikts daudzums vielas BZ, kas attiecas uz otrās kategorijas vielām," — piebilda Lavrovs. Savukārt OPCW paskaidroja, ka tas tika darīts ar nolūku, lai pārbaudītu to ekspertu profesionalitāti, kuri veiks šo analīzi.

"Tur ir ļoti daudz jautājumu, un mēs vienkārši gribam saņemt uz tiem atbildes. Ja tā ir patiesība, ko mums saka par šo BZ, tad paskaidrojiet to. Tagad, kad šādi jautājumi rodas, mēs vēlētos redzēt primāros analīžu rezultātus ne tikai no laboratorijas Špicā, bet arī no pārējām trim laboratorijām, kur paralēli tika nosūtīti šie paraugi," — uzsvēra ministrs. 

Turklāt Lielbritānija aizslepeno visus savas izmeklēšanas materiālus, kas tikai palielina jautājumu skaitu, norādīja Lavrovs.

"Mēs noformulējām gandrīz piecdesmit ļoti profesionālus jautājumus. Atbildē saņemam: "Nē, vispirms jūs atbildiet uz mūsu jautājumiem." Bet viņiem ir viens, precīzāk divi jautājumi: "Vai to lika izdarīt Putins, vai arī jūs vienkārši esat zaudējuši kontroli pār savu ķīmisko arsenālu? "— pastāstīja ministrs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka OPCW pati apstiprinājusi ķīmisko ieroča iznīcināšanu Krievijā.

Telts virs soliņa, uz kura atrasti saindētie Sergejs un Jūlija Skripaļi - Sputnik Latvija
Indīgā viela no "Skripaļa lietas" patentēta ASV

Apsūdzības pret Krieviju par piedalīšanos Skripaļu saindēšanā balstītas nevis uz faktiem, bet pieņēmumiem: ka nevienam nav pieredzes, pareizāk sakot, iespēju saražot tādu vielu, ka nevienam nav pieredzes tādu vielu prettiesiskā lietošanā un ka nevienam nav motīvu, sacīja ministrs. Lavrovs uzsvēra, ka tas neatbilst patiesībai.

"Tā saucamo Novičoku, šo klasifikāciju neesam izgudrojuši mēs. Tā to nosauca Rietumos. Jā, mums bija iestrādes, un starp izstrādātājiem bija Mirzajanovs. Viņš emigrēja, aizbrauca uz Amerikas Savienotajām Valstīm, publicēja formulu. Viela bija patentēta, to glabāja vai pielietoja dažādas Savienoto Valstu armijas institūcijas – ķīmiskās, bioloģiskās. Tās ražošana ir elementāra. Tikko notika (OPCW — red.) izpildpadomes sēde, un mēs uzdevām jautājumu par to, kā šī Špicas pilsētas laboratorija, kā mums izdevās noskaidrot, pārliecinājusies par to, ka tā ir tieši tā viela, par ko ir runa? Tātad tai bija prototips, vai, kā to sauc, marķieris. Atbildēja: nē, tai iedeva formulu. Un laboratorija dažu dienu vai varbūt stundu laikā, vienkārši sintezējusi vielu. Tātad to ir viegli saražot ar formulu, kas publicēta pagājušā gadsimta beigās. Tātad ir pilnīgi nesaprotami, kāpēc britu kabineta locekļiem, ieskaitot premjeru, neviens nevar sniegt šo informāciju?" — teica ministrs.

Ziņu lente
0