Sergejs Lavrovs: Skripaļu saindēšanai izmantota NATO valstu bruņojumā iekļauta viela

© Sputnik / Alexey Filippov / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел России Сергей Лавров
Министр иностранных дел России Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šveices pētniecības centra ekspertīze liecina, ka Skripaļu saindēšanai izmantota viela no ASV, Lielbritānijas un citu NATO valstu armijas bruņojumā.

RĪGA, 15. aprīlis – Sputnik. Šveices pētniecības centrs, kurš analizējis OPCW proves no incidenta vietas Solsberijā, nonācis pie slēdziena, ka Skripaļu saindēšanai izmantota viela BZ – ASV un Lielbritānijas bruņoto spēku lietošanai savulaik paredzēts neiroktoksīns, vēsta RIA Novosti.

Krievijā un PSRS tā netika ražota, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, uzstājoties ĀAPP (Ārpolitikas un aizsardzības politikas padome).

Ministrs pastāstīja, ka Maskava saņēmusi Šveices radioloģijas un ķīmiskās radioloģijas analīzes centra konfidenciālos rezultātus pēc Solsberijā ņemto paraugu izmeklēšanas. Lavrovs informēja, ka Špīces pilsētā izvietotais pētnieciskais centrs analizējis paraugus, ko incidenta vietā ņēma OPCW speciālisti un nosūtīja ekspertiem uz Špīsu. Šveices speciālisti pabeidza izmeklēšanu 27. martā.

Lavrovs nolasīja citātu no dokumenta, ko Šveices eksperti nosūtīja OPCW.

"Ekspertīzes rezultāti liecina, ka paraugos atrastas toksiskās ķimikālijas BZ pēdas un tā prekursori, kuri pieder pie otrās kategorijas ķīmiskajiem ieročiem, atbilstoši Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijai. BZ ir nervus paralizējoša viela, kura īslaicīgi noved cilvēku bezsamaņā. Psihotoksiskais efekts tiek sasniegts 30-60 minūšu laikā pēc pielietošanas un ilgst līdz četrām diennaktīm. Dotā receptūra atradusies ASV, Lielbritānijas un citu NATO valstu armiju bruņojumā. PSRS un Krievijā šādu ķīmisko savienojumu izstrādājumi netika īstenoti," – citēja ĀM vadītājs.

Ministrs atgādināja, ka cietušie Jūlija un Sergejs Skripaļi atveseļojas. Pēc viņa sacītā, ņemot vērā šo faktu, viņu klīniskā aina atbilst vielas BZ pielietošanas simptomiem.

Šī iemesla dēļ Krievijas ārlietu ministrs vērsies OPCW ar jautājumu, kādēļ Šveices centra secinājumi netika iekļauti organizācijas ziņojumā.

"Protams, ja OPCW noliegs pašu Špīsas pilsētas laboratorijas izmantošanas faktu, būtu interesanti noklausīties šos skaidrojumus," – piebilda politiķis.

OPCW secinājumi

Полицейское оцепление в Солсбери - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ja nu Krievija nav vainojama par uzbrukumu Solsberijā?

OPCW eksperti noteica, ka uzbrukumā Skripaļiem izmantota toksiska ķīmiska viela. Ziņojuma autori atzīmēja, ka vielai esot bijis augsts tīrības līmenis. Šāds secinājums izdarīts, ņemot vērā piemaisījumu zemo saturu substancē. Taču dokumentā teikts, ka "konstatētās toksiskās ķīmiskās vielas nosaukums un sastāvs atrodas izvērstajā un aizslepenotajā sekretariāta ziņojumā, kas ir pieejams tikai (organizācijas – red. piez.) locekļiem".

OPCW ņemot medicīniski bioloģisko paraugu un apkārtējās vides paraugu analīžu rezultāti, saskaņā ar ziņojumu, "apstiprina Apvienotās Karalistes secinājumus par toksiskās ķīmiskās vielas raksturu, kas izmantota Solsberijā un kuras dēļ cietuši trīs cilvēki," – teikts dokumentā.

Solsberijas pilsētā (Lielbritānija) 4. martā tika saindēts Krievijas izlūkdienesta bijušais darbinieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Incidenta rezultātā izcēlies liels starptautiskais skandāls. Londona apgalvo, ka par Skripaļu saindēšanu ar A234 vielu vainojama Krievijas valsts, Maskava kategoriski noliedz tamlīdzīgus apgalvojumus.

Ziņu lente
0